Consilierii de probaţiune sunt cei care verifică eliberaţii condiţionat, inclusiv condamnaţii VIP, precum Gigi Becali şi Adrian Năstase.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Foto: Adrian Manolache

Probaţiunea este o soluţie pentru a scădea aglomeraţia din închisori, soluţia ieftină: un condamnat în probaţiune costă statul 62 de lei lunar, un condamnat în detenţie – 3.000 e lei lunar. Deşi o invocă foarte des, în realitate, Ministerul Justiţiei pare să ignore această soluţie aproape cu desăvârşire. Direcţia Naţională de Probaţiune are prea puţini angajaţi, dotări precare şi nu achită sporuri şi drepturi salariale prevăzute în lege.

În România sunt 550 de consilieri de probaţiune, necesarul estimat în 2016 de Ministerul Justiției fiind de 1.200 de consilieri. Cei 550 s-au ocupat, anul trecut, de 100.000 de dosare. Media europeană este de un consilier de probaţiune la 40 de dosare, o medie de cinci ori mai mică decât la noi, un consilier la aproximativ 200 de dosare.

Crina Mocanu susține că pentru ministrul de Justiție, Tudorel Toader, cei care fac parte din sistemul de probațiune nu există și că întâlnirile cu acesta nu au avut vreun rezultat.

Consilierii de probațiune lucrează în condiții de stres și nu se află în siguranță la locurile de muncă, având în vedere condițiile de muncă.

În prezent, consilierii de probațiune din țară se pregătesc de grevă generală.

ARTICOLUL COMPLET POATE FI CITIT PE ȘTIRICURATE.RO.


CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Arhitecta Alina Vîlcu nu-și ține visurile sub cheie! Își personalizează toate hainele


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News