Conform noii legi, propusă de partidul de guvernământ AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, municipalităţile ar trebui să strângă toţi câinii fără stăpân de pe străzi şi să îi mute în adăposturi. Câinii cu un comportament agresiv sau care au boli netratabile urmează să fie eutanasiaţi.

Primarii care nu se conformează riscă pedepse, inclusiv până la doi ani de închisoare.

Mii de persoane au ieşit în stradă, în ultimele săptămâni, pentru a protesta faţă de noua lege, pe care o numesc „legea masacrului”, având chiar şi confruntări cu poliţia.

„Suntem aici pentru a apăra dreptul la viață”

La un protest de la Istanbul, unde agenții i-au înconjurat rapid pe demonstranți, mulțimea a scandat „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre!”. „Suntem aici pentru a apăra dreptul la viață”, a declarat protestatarul Tulin Yeniçeri.

Numărul câinilor fără stăpân din Turcia este, potrivit estimărilor, de 4 milioane, iar municipalităţile au sterilizat aproximativ 2,5 milioane în ultimii 20 de ani.

Mulți sunt inofensivi, dar un număr tot mai mare se adună în haite și mai mulți oameni au fost atacați, de-a lungul timpului.

  • În decembrie anul trecut, un băiețel de 10 ani a fost atacat de o haită de maidanezi în timp ce mergea la școală, ceea ce l-a determinat pe președintele Erdoğan să se angajeze că guvernul va găsi o soluție: „Poporul nostru are nevoie de străzi sigure”.

Boulder, legenda urbană de pe Google Maps

Pe de altă parte, patrupedele sunt adeseori îngrijite de locuitorii din cartiere, care le tratează ca pe nişte animale de companie.

Cei mai mulți câini fără stăpân sunt din rasa Akbash sau din rasa ciobănesc Kangal.

„Boulder” e chiar o celebritate la Istanbul și este marcat ca atracție turistică pe Google Maps, care conține, totuși, o recomandare pentru a nu-l mângâia.

În prezent, în Turcia există 322 de adăposturi pentru animale, cu o capacitate de 105.000 de locuri. Deoarece nu există suficiente locuri în adăposturi, „a fost deschisă o cale pentru uciderea maidanezilor”, afirmă activiștii pentru drepturile animalelor.

„Este un război între guvernul turc și cei asupriți”

„Este mult mai mult decât o problemă a drepturilor animalelor, este un război între guvernul turc și cei asupriți”, a spus Zeynep Tekin, din Istanbul, îngrijorată de faptul că autoritățile ar putea încerca să îndepărteze și alte grupuri minoritare din viața publică, dacă această nouă lege ar rămâne necontestată.

Voluntarul İnci Kutay și-a amintit timpul petrecut la un adăpost municipal din Istanbul, unde a descris „condițiile teribile”, cu doar doi metri pătrați de spațiu pentru fiecare câine.

Trimiterea mai multor animale la aceste facilități „a fost o condamnare la moarte”, a spus ea.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News