14 angajați cu funcție de execuție ai Institutului Diplomatic Român o acuză pe directoarea Simona Spinaru că are “un comportament abuziv și agresiv și aduce serioase prejudicii de imagine Corpului Diplomatic și Consular al României”.
Directorul general al IDR este Dan Petre, dar surse din interiorul institutului susțin însă că Simona Spinaru, care are oficial funcția de director al Direcției de Expertiză din IDR, este cea care ia deciziile cele mai importante în instituție.
Într-un memoriu trimis în luna februarie și retrimis din nou recent către Ministerul Afacerilor Externe de cei 14 angajați cu funcție de execuție, din 18,(doi nu au semnat documentul, iar ceilalți doi sunt Dan Petre și cea acuzată, Simona Spinaru, n.red) “semnalează faptul că, încă de la instalarea în funcție (în 2017, sub semnătura ministrului Teodor Meleșcanu, n.red.), aceasta a amenințat personalul cu desființarea institutului, a insultat și calomniat angajații IDR, în termeni de o rară violență, gravitate și vulgaritate. Totodată, a exercitat presiuni asupra membrilor sindicatului de a părăsi instituția, ceea ce s-a și întâmplat pentru zece dintre aceștia, prin demisii, demiteri, pensionări anticipate”, precizează documentul ajuns în posesia Libertatea.
În această perioadă, o angajată a IDR se află într-un proces de calomnie împotriva Simonei Spinaru, un lucru extrem de rar întâlnit printre diplomați.
Acuzații și de la un fost coleg de-ai directoarei Spinaru
Despre scandalul din IDR a vorbit și unul dintre membrii fondatori ai institutului, fostul director al Direcției de Expertiză, prof. univ. dr. Ovidiu Bozgan, de la Facultatea de Istorie a Universității București.
Acesta a declarat pentru Libertatea că în perioada în care a fost coleg cu Simona Spinaru, aceasta avea “o manieră mai aspră de a se impune și a se raporta la cei din jur”.
Potrivit Codului etic pentru Corpul diplomatic și consular al României, membrii Corpului diplomatic și consular al României au obligația să aibă, în toate împrejurările, o conduită profesională și morală ireproșabilă, atât în timpul, cât și în afara serviciului.
Cât timp a fost cercetător istoric în institut, principala atribuție a profesorului Bozgan a fost editarea documentelor diplomatice. Istoricul și-a dat demisia, acum doi ani, din institut, dintr-un sentiment de nemulțumire profesională. Bozgan observase un regres al activității instituției. “IDR a rămas o umbră din ce s-a dorit a fi”, a spus acesta.
La rândul lor, voci din IDR acuză, sub protecția anonimatului, că institutul trece printr-o perioadă de involuție profesională. Iar situația e confirmată și de rapoartele de activitate ale instituției. În cei trei ani de când Simona Spinaru a fost numită în funcția de director al Direcției Expertiză, institutul a publicat numai două studii de relații internaționale și nici un volum de documente diplomatice.
Prin comparație, în perioada în care conf. univ. dr. Laura Sitaru a ocupat funcția de director al DFE ( 2013-2017), IDR a publicat 53 de studii de relații internaționale, 4 numere ale revistei Caiete Diplomatice și 3 volume de documente diplomatice.
Potrivit HG 880/2005, IDR are drept obiect de activitate editarea, în colaborare cu Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, a colecțiilor de documente diplomatice și a memorialisticii diplomatice, inițiază publicarea unor studii de specialitate în domeniul relațiilor internaționale, al dreptului internațional sau care reflectă activitatea participanților la ciclurile de pregătire profesională.
MAE i-a prelungit mandatul în urmă cu două zile
În ciuda acestui scandal și a unei anchete în cadrul MAE, instituția condusă de Bogdan Aurescu a decis, în urmă cu două zile, să-i prelungească lui Spinaru mandatul cu șase luni, printr-un fax trimis către IDR. Documentul nu poartă însă semnătura lui Aurescu. Ziarul Libertatea a cerut un punct de vedere oficial al MAE pentru a confirma prelungirea detașării acesteia la IDR.
Spinaru, donație de la o senatoare PNL
Simona Spinaru este o apropiată a senatoarei PNL Laura Iuliana Scântei. În declarația de averea a Simonei Spinaru din 2018, apare informația că senatoarea i-a donat diplomatului o sumă de 340.000 de lei. Întrebată de Libertatea de ce i-a făcut cadou diplomatului această sumă de bani, senatoarea Iuliana Scântei a spus că motivele sunt personale, existând o relație veche de prietenie între ele.
Șeful IDR: Unele reacții ale doamnei Spinaru sunt prea abrazive
Contactat de Libertatea, directorul general al IDR, Dan Petre, a confirmat faptul că MAE a prelungit mandatul Simonei Spinaru în cadrul instituției și a recunoscut conflictele interne.
În rest, Petre a precizat că există o anchetă în interiorul MAE după memoriul trimis de angajați și i-a sugerat reporterului să o întrebe pe Spinaru de ce aceasta nu are activitate în cercetare sau de ce pe site-ul instituției este prezentată ca director al IDR și nu director al unei direcții din cadrul institutului.
E un om care muncește mult. Una este activitatea de director, nu o să neg că nu există o atmosferă tensionată cu o parte din colegi. Înțelegeți ce vreau să spun… Cu toți colegii. E un lucru pe care ni-l asumăm fiecare. Am spus-o și o s-o spun. A fi politicos nu costă nimic. Din ce am văzut și eu, unele reacții sunt prea abrazive.
Dan Petre, director general al IDR
Întrebat ce o califică pe Simona Spinaru să fie șefă în IDR, acesta a răspuns: “E un diplomat cu experiență, a fost consilier politic la Londra. A fost numită de ministrul afacerilor externe, este un diplomat cu o carieră foarte onorantă”.
Totuși, șeful IDR a lăsat să se înțeleagă că a avut, la rându-i, neînțelegeri cu Spinaru pe tema unor proiecte pe care el le-a aprobat, dar aceasta le-ar fi respins ulterior.
Întrebat ce relații are cu Spinaru, acesta a răspuns sec: “instituționale”.
Simona Spinaru refuză să comenteze acuzațiile
Contactată de Libertatea, Simona Spinaru nu a dorit să discute toate aceste acuzații, invocând faptul că are statut de diplomat.
Foto: Institutul Diplomatic Român
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro