Localnicii se tem că brutarii din Sri Lanka vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii.
Pe reţelele de socializare a fost creat și un grup, care numără 2.500 de persoane, unde au apărut postări pline de ură la adresa muncitorilor şi a proprietarului brutăriei, unele chiar incitând la violenţă.
Aceștia au creat și un grup Facebook, intitulat „Vrem Ditrău fără migranți”, cu postări dure împotriva noilor veniți, dar și a patronului brutăriei, Csaba Kollo, care crede că în spatele acuzațiilor sunt doar conflicte personale și rea-voință.
El a explicat că brutăria funcționează de 10 ani, timp în care în comuna cu aproximativ 5.500 de locuitori au lucrat și angajați din Ungaria și Elveția, dar nimeni nu a protestat împotriva lor.
Acum, însă, după sosirea celor doi noi brutari din Sri Lanka, localnicii s-au revoltat, în timp ce colegii lor le iau apărarea.
Le sunt alături şi spun că cei revoltaţi ar trebui să fie înţelegători şi să se gândească la faptul că mulţi localnici din Ditrău lucrează în străinătate, unde sunt acceptaţi şi respectaţi.
„Sunt oameni simpli, normali, curaţi, la fel ca noi. Am muncit la rândul nostru în străinătate şi ne-au acceptat, la fel trebuie să-i acceptăm şi noi acum”, a spus pentru ETV un angajat al brutăriei.
Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.
Primarul comunei va organiza o dezbatere cu localnicii
Primarul comunei Ditrău, Puskás Elemér, a declarat la Digi24 că va organiza o dezbatere cu localnicii nemulțumiți, sâmbătă, pentru a răspunde îngrijorărilor oamenilor și va încerca să joace rolul de mediator în acest scandal.
„Ieri am avut ședinta cu Consiliul Local unde au apărut vreo 200 de oameni și i-am rugat ca să putem derula ședința normală, sâmbătă, la ora 10.00 vom ține o dezbatere în căminul cultural și acolo vom dezbate toate problemele, toate îngrijorările lor”, a explicat primarul comunei Ditrău.
„Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”, a adăugat el.
Nemulțumirile localnicilor și explicațiile patronului brutăriei
Maszol.ro i-a întrebat pe localnici ce anume îi deranjează. Unul dintre răspunsuri a fost că „acesta e doar începutul, vor veni și alții ca ei, și fiind bărbați, au și niște nevoi, Dumnezeu știe de ce pot fi capabili, vrem să împiedicăm asta”.
Patronul fabricii din Ditrău spune că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.
Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.
Acesta a adăugat că, într-o lună, la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka, firma având nevoie de forţă de muncă calificată, întrucât se află în proces de extindere, cu fonduri europene.
Deputatul UDMR Bende Sándor, citat de radiocluj.ro, declară că „situaţia nu e deloc simplă”, dar spune că deocamdată proprietarii firmelor nu pot concura cu salariile oferite în ţările vest-europene pentru ca tinerii localnici care muncesc acpolo să se întoarcă în țară.
„Foarte mulți oameni au plecat în Occident. Cu forța de muncă este mare problema în România și în zona noastră și de aceea au fost angajați acești oameni. 18 angajați ai brutăriei sunt din Ditrău și ceilalți sunt din zonă. De fapt, nici din zona nu prea se găsesc oameni care ar lucra la brutărie”, a explicat primarul comunei, la Digi 24.
Proprietara casei unde stăteau cei doi, amenințată
Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni.
Ea le-a transmis oamenilor că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni şi susţine că îşi asumă responsabilitatea pentru faptele celor doi muncitori.
La rândul său, preotul catolic Bíró Károly susține că frica oamenilor îşi are originea într-un conflict vechi, din 1986, dintre localnici şi comunitatea romă, în care un bărbat a fost ucis şi că se tem de venirea unor străini despre care nu ştiu nimic.
„Cererea noastră este ca să ne dea înapoi siguranţa în care am trăit până acum, ca să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranţa noastră”, a spus preotul Bíró Károly.
Față de acest scandal, primarul comunei Ditrău, Puskás Elemér, are o singură concluzie: „Cred că cea mai mare problemă a fost că firma nu a anunțat din timp ca vor fi angajați acești oameni. Știam eu, personal, dar asta trebuia pregătită așa puțin și nu știu cum putem ieși din această situație neplăcută”.
FOTO: digi24.ro/captură video
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro