În noaptea de joi spre vineri, focuri de armă au continuat să răsune în orașul Almatî, cel mai mare oraș din țară, considerat capitala economică. Într-un videoclip postat de un jurnalist BBC pe Twitter se aud rafalele de gloanțe.

În alte filmări, a căror autenticitate nu a putut fi verificată, se văd militarii care patrulează pe străzi, trăgând cu arme de foc.

Într-o declarație susținută vineri dimineață, ministrul de interne a anunțat că 26 de protestatari, pe care i-a numit „criminali înarmaţi”, au fost ucişi şi alţi peste 3.000 au fost reţinuţi de autorităţi. Aproximativ 18 membri ai forţelor de securitate au murit, iar alţi 748 au fost răniţi în urma violenţelor, a precizat ministerul.

Printre victime se numără și jurnaliști. Un jurnalist al unui post de televiziune a fost rănit de gloanțe, iar șoferul echipei unei echipe de filmare a postului de televiziune „Almaty” a murit după ce a fost împușcat, relatează postul de televiziune rus MIR24.

Noul bilanț vine după sosirea trupelor rusești în Kazahstan. Aproximativ 25.000 de soldați puternic înarmați au fost trimiși de Rusia, după ce președintele kazah a făcut un apel la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Moscova, pentru sprijin.

CSTO afirmă că trupele sunt o forţă de menţinere a păcii şi că vor proteja instalaţiile militare şi de stat. Acestea vor rămâne în ţară timp de câteva zile sau săptămâni, relatează agenţia rusă de ştiri RIA.

„Am restabilit ordinea în țară”

În timp ce confruntările continuă în Almatî, președintele Kassym-Jomart Tokayev este așteptat să se adreseze astăzi națiunii. Într-o întâlnire oficială, el a anunțat că a fost „restabilitată ordinea constituțională”, iar forțele de ordine se află încă pe teren.

„Ordinea constituțională a fost restabilită practic în toate regiunile țării. Autoritățile locale dețin controlul asupra situației”, a transmis acesta, potrivit Reuters.

Potrivit acestuia, „teroriştii”, așa cum i-a denumit pe protestatari, încă mai folosesc arme, astfel că acțiunile antiteroriste trebuie „să continue până la distrugerea completă a militanților”, a spus politicianul.

Protestele în masă din Kazahstan au început pe 2 ianuarie din cauza creșterii prețului gazului lichefiat și au escaladat rapid în revolte și ciocniri cu poliția. Departamentul de Stat al SUA a declarat că monitorizează îndeaproape desfășurarea trupelor ruse. „Statele Unite și, sincer, lumea vor urmări orice încălcare a drepturilor omului”, a spus un purtător de cuvânt. Totodată, ONU, Marea Britanie și Franța au cerut tuturor părților să renunțe la violențe.

Urmărește-ne pe Google News