• Acuzațiile care i se aduc medicului sunt multe și dintre cele mai grave. “Când este trimis la un pacient în stop cardio-respirator, în general declară decesul, fără a efectua resuscitare”, scriu colegii medicului.
  • “Curat, colega, curat” este expresia care l-a consacrat, spun ambulanțierii. În sensul că nu are de gând să intervină cu vreo procedură medicală de urgență.
  • O altă acuzație: pe 9 aprilie 2014 a abandonat în ambulanță un pacient în stare gravă, care a fost transportat până la spital, pe o distanță de 50 km, doar cu asistenta. În acest timp, și-a recuperat mașina personală dintr-o benzinărie.
  • Medicul Awad Mohamad neagă acuzațiile, conducerea Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui spune că a început o cercetare disciplinară.


de Theodor Istrate

Sindicatul Ambulanța Vaslui, din care fac parte peste 200 de angajați – medici, asistente, șoferi – a trimis conducerii instituției o scrisoare în care îl acuză pe medicul Awad Mohamad că încalcă protocoalele. În reclamație sunt prezentate mai multe cazuri prin care angajații vor să demonstreze că medicul pune în pericol viața pacienților.

Prezentăm câteva dintre acestea:

 1. “În data de 14.03 2019, în jurul orei 7.30, dr. Awad Mohamad  a refuzat să plece la o solicitare pentru un pacient care prezenta convulsii, aflat în loc public. Acesta a motivat că e la sfârșit de tură și trebuie să participe la ora 8.00 la programul de pregătire profesională.”

2. “În data de 11.01.2019, a fost solicitat să se deplaseze la o urgență unde era prezent un echipaj de tip B2 (n.r. – fără medic). Membrii acestuia găsiseră un pacient cu infarct miocardic. Doctorul s-a deplasat la caz, a confirmat diagnosticul, refuzând să preia pacientul, motivând că nu are ce să-i facă”.

3. “În data de 15.01.2019, ora 8.40, dispeceratul l-a trimis la o solicitare unde era prezent un echipaj fără medic, care constatase că pacientul se afla în stop cardiac. La acel moment, nu era schimbat în uniforma de serviciu, deși programul începe la ora 8.00. Ca urmare, a plecat cu întârzire, iar când a ajuns la caz a constatat decesul”.

A lăsat pacientul în stare gravă în ambulanță și s-a dus să-și ia mașina personală

Awad Mohamad

Colegii lui Awad acuză și că pe 9 aprilie 2019, medicul a abandonat în ambulanță un pacient în stare gravă, care a fost transportat până la spital doar cu asistenta.

Pacientul diagnosticat cu hemoragie digestivă superioară și anemie severă trebuia transferat de la Bârlad la Spitalul Sf Spiridon din Iași. Șef de echipaj era dr. Awad Mohamad.

“Transferul pacientului s-a efectuat cu echipaj complet până la ieșirea din Bârlad, la stația Petrom. În stația peco, echipajul a oprit pentru ca dr. Awad să-și preia mașina cu inscripția DACOMED, adusă acolo de către un voluntar. Astfel, transferul pacientului de la ieșirea din Bârlad până la intrarea în Vaslui s-a efectuat fără prezența medicului”, care a mers cu mașina personală în urma ambulanței până la Vaslui. Acolo, pacientul a fost preluat de medicul care intra în tura de noapte și însoțit până la Iași.

Un scandal din 2016 s-a încheiat cu „avertisment” pentru medicul Mohamad

Angajații ambulanței susțin că neregulile de care îl acuză pe doctor sunt mai vechi de 2019. Potrivit acestora, totul a început în 2016, când medicul ar fi refuzat să efectueze un transfer intraspitalicesc de la Spitalul Bârlad la Spitalul Sf. Spiridon Iași, fără să fi anunțat dispeceratul.

Pacienta, cu hemoragie digestivă, a murit la Bârlad, “dispecerul trăind cu impresia că echipajul condus de dr. Awad Mohamad se află la caz”, se arată în reclamație.

Incidentul a ajuns atunci în atenția conducerii SAJ care, în urma unei anchete disciplinare, a decis să-l sancționeze pe medic cu “avertisment”. Directorul medical de la acea vreme, Ana Ungureanu, a fost singura care nu a acceptat această sancțiune, propunând desfacerea contractului de muncă.

“De atunci, dr. Awad are o atitudine recalcitrantă la adresa dispeceratului, punând permanent presiune pe acesta. Atunci când ajunge la caz și constată că pacientul nu este în stare gravă reproșează dispeceratului că trebuia trimis un echipaj fără medic, iar când pacientul este în stare gravă, reproșează că trebuia trimis echipaj de terapie intensivă mobilă. Practic, niciodată nu este mulțumit… Când constată că pacientul se află în stop cardio-respirator, acesta sună și solicită echipajul TIM ( n. r terapie intesivă mobilă), iar până la sosirea acestuia efectuează o resuscitare minimă. Când este trimis la pacienți în stop cardio-respirator situația este și mai gravă, în sensul că ajuns la caz declară decesul în majoritatea cazurilor, fără a efectua resuscitarea. Este de notorietate expresia sa utilizată în multe cazuri, la întrebarea ambulanțierului ce este de făcut în cazul respectiv: «curat, colega, curat… adică nu-i facem nimic!»”, se arată în plângerea depusă la conducerea SAJ Vaslui.

Colegii care lucrează cu acest doctor se plâng de faptul că el nu coboară din ambulanță să consulte pacientul, că stă tot timpul transportului în față, pe internet, că deseori fumează în ambulanță. S-a ajuns în situația în care asistenții și ambulanțierii refuză să mai lucreze pe ambulanța cu medic din cauza stresului determinat de acesta, se mai arată în scrisoare.

Directorul medical de la Ambulanța Vaslui: „Se face cercetare să vedem ce sancțiune putem să-i aplicăm”

Directorul medical al SAJ Vaslui, Mariana Dohotariu, susține că a fost declanșată o cercetare disciplinară în urma căreia se vor hotărî și eventualele sancțiuni.

“În legătură cu cazul de la Bârlad (n.r. – în care a coborât din ambulanță), domnul doctor Awad zice că el a luat această decizie. M-am sesizat pentru că nu este normală atitudinea dumnealui. Pacientul trebuie însoțit de personalul medical în ambulanță, nu din urma acesteia. În nota explicativă pe care i-am cerut-o, multe nu spune. Doar că a decis să-l predea la Vaslui după ce a luat legătura cu doamna doctor care era în schimbul de noapte. Domnul doctor trebuia să meargă până la Iași, să finalizeze solicitarea. Pacientul era stabil hemodinamic, nu au fost probleme. Dacă avea nevoie de ajutor, medicul răspundea în mod direct. De asta se și face cercetare, să vedem exact ce sancțiune putem să-i aplicăm”, susține Mariana Dohotariu.

„Jocul este foarte murdar și aveți grijă ce scrieți”

Deși a dat notă explicativă directorului medical al SAJ Vaslui, când a fost contactat de reporterul Libertatea, dr. Mohamad Awad a susținut, într-o primă fază, că nu știe să fie anchetat. Ulterior a revenit și a precizat că așteaptă finalizarea cercetărilor.

Libertatea: Domnule doctor Awad Mohamad, ce aveți de spus despre acuzațiile care vi se aduc?
Dr. Awad Mohamad: Momentan, eu nu știu despre ce este vorba. Dacă va fi anchetă, asta va fi treaba internă a serviciului. Cu tot respectul pentru dumneavoastră, jocul este foarte murdar și aveți grijă ce scrieți. Sunt conflicte personale care nu au nici o legătură cu mine. Nu mă bag în mizerii. Aștept să se finalizeze cercetarea. Nu pot să declar nimic. Eu nu cobor ștacheta la nivelul oricărui om care vrea cu tot dinadinsul să dea un medic afară de la serviciu. Este strict treaba lui.

-Colegii dumneavoastră vorbesc despre unele cazuri în care ați fi încălcat protocoalele.
-Nu-mi spuneți dumneavoastră de cazuri, pentru că nu sunteți o instituție oficială. Sunteți un ziarist care vrea să scrie un articol de anchetă. Sunt acuzații nefondate. Eu nu știu despre ce este vorba.

Medicul Awad Mohamad a refuzat să comenteze cazul de la Bârlad, în care și-a abandonat pacientul în ambulanță:

“Este o anchetă. Eu nu pot să spun nimic, că l-am lăsat, că nu l-am lăsat, a plecat singur, i-am luat bilet de autobuz… M-ați înțeles? Eu nu am nimic de ascuns. Am demnitate și nu-mi este frică decât de Dumnezeu”, a reacționat medicul.

Față de acuzațiile legate de intervențiile în cazurile grave, Awad consideră că gestionează bine urgențele la care merge: “Sunt anumite reglementări, anumite cazuri, care știu eu ca medic cum să le controlez. Nu vine altcineva, care nu are nici o calificare din punct de vedere medical, să caracterizeze sau să conteste actul medical”.

Cercetare administrativă cu interogarea tuturor celor cu care a lucrat

Managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa, care conducea serviciul și în urmă cu trei ani, atunci când Awad Mohamad a primit avertismentul scris, a spus că va verifica sesizarea depusă de către sindicat pentru a vedea dacă cele scrise în reclamație sunt reale: „Am declanșat o cercetare administrativă pentru a stabili dacă sunt reale afirmațiile. Se vor lua puncte de vedere tuturor persoanelor cu care a lucrat domnul doctor și, dacă va fi cazul, va fi aplicată sancțiune disciplinară pentru fiecare angajat în parte”.

Medicul Awad Mohamad este angajat al Serviciului de Ambulanță Vaslui de la sfârșitul anului 2010. În vârstă de 55 de ani, Awad a lucrat până atunci la SAJ Bacău, de unde s-a transferat. Anterior, medicul a mai lucrat și la SAJ Neamț, dar și la un cabinet de medicină de familie din Iași.

Scrisoarea împotriva medicului:


Citește și:

Dosarul „mită la Primăria Capitalei”: 13 ani şi 4 luni de închisoare pentru denunţătorul lui Oprescu. Fostul șef al Administrației Cimitirelor trebuie să dea înapoi mita de peste 8 milioane de lei

 
 

Urmărește-ne pe Google News