În plină pandemie COVID-19, secția de chirurgie generală de la Spitalul Bagdasar-Arseni stă pe un butoi cu pulbere. E aceeași unitate unde, la sfârșitul lunii martie, managementul recomandase șefilor de secție să nu folosească ”nici măcar la suspecți” cele 10 combinezoane aflate atunci în stoc.
Nemulțumirea vine acum din partea grupului de asistente medicale, circa 20 de persoane, contrariate din două motive:
- asistenta-șefă, Luminița Răduț, a stat 14 zile în izolare, a venit circa o săptămână la serviciu, după care și-a luat peste noapte concediu medical, invocând o stare de rău, deși tocmai fusese testată negativ pentru coronavirus! ”Fuge de responsabilitate, nu mai știe cum să se facă dispărută”, spun sursele ”Libertatea”
- împărțirea inegală a turelor la modul general, dar și pe compartimentul dedicat pacienților sau suspecților COVID-19, cu favoritisme pentru trei angajate: Eugenia Postolea, sora asistentei-șefe Luminița Răduț, Cornelia Neacșu, colega și buna prietenă a lui Postolea, și Dana Stanciu, proaspăt adusă pe secție. ”Ea e pila asistentei-șefe”, arată insiderii ”Libertatea”.
Momentan, pe secție nu există bolnavi sau suspecți COVID-19, dar prin spital trec frecvent cazuri de suspecți care trebuie tratați sau direcționați către alte locații.
“Multe suntem deja bolnave”
Pe data de 6 aprilie, șeful clinicii de chirurgie, prof. univ. dr. Valentin Grigorean, a și primit un memoriu din partea asistentelor. Ele solicită, printre altele, ca ”întregul corp să fie repartizat în mod echitabil în ture de câte 12 ore, atât de zi, cât și de noapte, incluzând secția, camera de pansamente, camera de gardă și saloanele special amenajate pentru bolnavii suspecți sau confirmați cu SARS-CoV-2”.
Menționăm că printre semnatarele acestei cereri există persoane diagnosticate cu neoplasm mamar, diabet zaharat, astm bronșic sau tratate în trecut pentru tuberculoza pulmonară
Pasaj din memoriul asistentelor:
Hârtia conține 22 de nume, dintre care semnează 18 angajate, mai puțin asistenta-șefă și cele trei subordonate considerate favoritele casei.
Luminița Răduț a explicat că ”am stat, într-adevăr, 14 zile în izolare din cauza faptului că fiul meu a venit din Marea Britanie, unde e student. M-am întors la serviciu pe data de 1 aprilie, am lucrat până ieri, adică 9 zile. Am însă o stare foarte rea, tușesc, frisoane, iar medicul de familie mi-a recomandat să-mi iau concediu medical, preventiv”.
Mi-a ieșit testul negativ la coronavirus, dar poate fi un fals negativ. Teoretic, n-am nimic conform testului, dar există aceste simptome. Și directoarea de îngrijiri de la spital mi-a zis că poate fi un caz atipic, cu o perioadă de incubație mult mai mare. Care-i problema? Încurc ceva cu absența mea?
Luminița Răduț, asistentă-șefă chirurgie ”Bagdasar-Arseni”:
“Testele nu au o finețe de sută la sută”
Șeful chirurgiei admite că ”pot exista și anumite suspiciuni, se mai întâlnesc astfel de situații, dar doamna asistent-șef mi-a transmis telefonic și prin mesaje că se simte rău și are un concediu medical valabil. A trebuit să găsesc o soluție pentru înlocuirea dânsei pe perioada de absență. Mi-a spus că și soțul se simte rău. Nu mă pot pronunța asupra testului, dar se pare într-adevăr că ele nu au o finețe de sută la sută și e posibil să mai fie ieșiri din tipare”.
Există animozități mai vechi și mai noi la nivelul corpului asistentelor. Am primit un document din partea colectivului, cu propunerea de reconfigurare a întregului grafic de ture, l-am trimis la manager și așteptăm răspunsul.
Prof. univ. dr. Valentin Grigorean, șef chirurgie ”Bagdasar-Arseni”:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro