UPDATE | În centrul Londrei au avut loc altercaţii violente între protestatari şi forţele de ordine, conform imaginilor difuzate de Sky News. Protestatarii au aruncat în trupele de Poliţie cu diferite obiecte.

Adevăratul mesaj al nostru s-a pierdut. Sunt sigur că jumătate dintre cei adunaţi aici nu au idee de ce au venit. Unii au aruncat cu sticle şi au făcut tot felul de lucruri care nu aveau ce căuta la acest protest. Ne vor face o imagine proastă, noi nu de asta am venit aici

Unul dintre protestatari, pentru Sky News:

Un poliţist a fost lovit şi a căzut de pe cal în timpul haosului, iar animalul a fugit din mulţime.

Un polițist a fost rănit în timpul protestelor din Londra. Foto: Profimedia

Poliţia londoneză nu a oferit deocamdată nicio informaţie despre starea de sănătate a poliţistului întins la pământ după ce a fost dat jos de pe cal.

Mii de protestatari au ignorat total regulile de distanţare socială cerute de guvernul britanic, iar mulţi dintre ei nu purtau măşti.

Protestele au avut loc pe o ploaie uşoară, lângă Downing Street, stradă din centrul Londrei care găzduiește reședinţa și biroul prim ministrului Boris Johnson.


Australia a fost prima care a deschis balul indignării mondiale. Mii de oameni au manifestat în toată ţara, fluturând bannere pe care scria „Nu pot respira”, cu referire la cuvintele lui George Floyd, al cărui gât a fost obstrucţionat 8 minute şi 46 de secunde de genunchiul ofiţerului de poliţie care l-a arestat.

Imagine surprinsă astăzi, 6 iunie, în Sydney. Foto: EPA

Pentru australieni, care au ignorat apelul guvernului de a rămâne acasă, cazul lui George Floyd are o semnificaţie aparte. Aceştia au explicat că au dorit să denunţe şi rata crescută de închisoare în rândul aborigenilor, precum şi cele peste 400 de decese din ultimii 30 de ani ale membrilor acestei comunităţi, în timp ce erau reţinuţi de poliţie.

Protestele au continuat şi în SUA. Mii de oameni s-au adunat în Washington, New York şi Philadelphia pentru a potesta faţă de rasism şi brutalitatea poliţiei, a relatat news.ro. Peste 43.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a răspunde protestelor.

Protest la Washington, astăzi, 6 iunie. Foto: EPA

Artistul Bansky a deplâns şi el rasismul

Inspirat de evenimentul tragic, celebrul artist de stradă Banksy a dezvăluit o nouă lucrare pe Instagram, unde se vede o lumânare arzând alături de o fotografie a unei persoane de culoare care dă foc drapelului american. „Oamenii de culoare sunt abandonaţi de sistem. Sistemul alb „, a deplâns el.

Totodată, mii de manifestanţi s-au adunat în piaţa centrală Alexanderplatz din Berlin pentru a protesta împotriva rasismului şi violenţei poliţiei, alte adunări fiind planificate în 25 de oraşe germane. Poliţia din Berlin le-a cerut pe Twitter protestatarilor să nu mai vină în piaţă, declarând-o plină la 45 de minute după ce demonstraţia anti-rasism trebuia să înceapă.

Imagine surprinsă astăzi, 6 iunie, în Alexanderplatz din Berlin. Foto: EPA

De asemenea, în Liege, în estul Belgiei, 700 de persoane au sfidat interdicţia şi au participat la un marş împotriva rasismului, potrivit poliţiei.

La Paris, două manifestaţii planificate împotriva violenţei poliţiei, pentru „amplificarea mişcării internaţionale de solidaritate împotriva impunităţii forţelor de ordine”, au fost interzise din cauza crizei de sănătate, dar lumea tot s-a adunat în număr impresionant.

Imagine surprinsă astăzi, 6 iunie, în Paris. Foto: EPA

Această mişcare mondială de protest se adaugă furiei care a cuprins Statele Unite după moartea lui George Floyd, 46 de ani, asfixiat de un poliţist la sfârşitul lunii mai, în Minneapolis.

Mâine, 7 iunie, sunt aşteptate alte proteste, în special la Londra şi Madrid.

 
 

Urmărește-ne pe Google News