Proiectul anunțat la începutul anilor ‘80 de regimul comunist, la ideea dictatorului Ceaușescu, a fost ca România să plătească integral datoria externă a țării, estimată la peste 10 miliarde de dolari. 

Ambiția megalomaniacă a președintelui s-a tradus în sacrificii uriașe pentru populația țării, forțată să se alinieze unor planuri de raționalizare a bunurilor esențiale traiului cotidian: electricitate, combustibil sau alimente. 

Protestul minerilor de la Motru a rămas în istorie drept „revolta pentru pâine” și s-a încheiat cu condamnarea la ani grei de închisoare a celor considerați vinovați.

Cercetătorul Raluca Nicoleta Spiridon, de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a descoperit documente edificatoarea despre ceea ce s-a întâmplat la Motru în 19 octombrie 1981.

Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
Mineri din Valea Jiului, în perioada comunismului. Foto: azopan.ro

400 de grame de pâine, de persoană

„Pornind de la consumul mediu pe locuitor realizat până în prezent, pentru populaţia din municipii şi oraşe şi personalul muncitor care domiciliază în alte localităţi şi se aprovizionează din localităţile în care lucrează se va asigura, în anul agricol 1981-1982, în medie pe persoană: pâine, făină, paste făinoase şi mălai, în echivalent de până la 150 kg grâu și până la 30 kg porumb. Membri de familie ai persoanelor încadrate în muncă la unităţi din alte localităţi se aprovizionează din localitatea de domiciliu, în limita cantităţilor stabilite pentru localitatea respectivă”, prevedea, printre altele, Decretul nr. 313 din 17 octombrie 1981, semnat de Nicolae Ceaușescu.

Via Transilvanica, descrisă de călătorii care au străbătut integral traseul de 1.400 de kilometri: „Vei afla poate că ești mai puternic decât credeai”
Recomandări
Via Transilvanica, descrisă de călătorii care au străbătut integral traseul de 1.400 de kilometri: „Vei afla poate că ești mai puternic decât credeai”

Se limita astfel aprovizionarea la nivel familial într-o zonă unde „în mineritul şi întreprinderile adiacente lucrau aproximativ 11.000 de navetişti, aduşi de pe 87 de trasee din Gorj şi judeţele limitrofe care se aprovizionau şi pentru familiile lor. Minerii din Valea Jiului au aflat despre aplicarea decretului din presă. 

„Secretarul Comitetului orăşenesc de partid Motru a convocat într-o şedinţă operativă pe secretarii de partid din toate unităţile miniere, pe şefii unităţilor comerciale şi alte persoane cu funcţii de răspundere în vederea stabilirii modului în care urma să fie aplicate prevederile decretului referitoare la aprovizionarea cu produse de panificaţie, iar decizia a fost raţionalizarea pâinii (400 de grame de pâine, de persoană)”, susține autoarea studiului „Revolta minerilor de la Motru, din 19 octombrie 1981”. 

Chiar dacă unii șefi comuniști locali s-ar fi împotrivit, Nicolae Gavrilescu, prim-secretar al Comitetului Judeţean al PCR Gorj, a cerut să aplice decretul integral.

Minerii asaltează sediul comitetului de partid

Primele manifestări de nemulţumire au avut loc la mina Roşiuţa, unde minerii schimbului II au refuzat să intre în tură, iar la ieşirea celor din schimbul I au decis să plece la consiliul popular şi comitetul de partid unde au scandat lozinci contestatare. Minerii de la mina Leurda au blocat intrarea în galerii. Un grup de protestatari s-a adunat și în centrul orașului Motru.

Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică
Recomandări
Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică

„În urma declanşării puternicului val contestatar, la exploatările miniere se deplasează mai mulţi activişti de la comitetul judeţean de partid, în frunte cu primul secretar, N. Gavrilescu. În faţa acestora, reacţia minerilor a fost de refuz al oricărui compromis de moment, solicitând prezenţa lui Nicolae Ceauşescu. 

În consecinţă, s-au depăşit limitele unei probleme ce ar fi putut fi rezolvată la nivel local, primul secretar Nicolae Gavrilescu înştiinţând conducerea centrală de partid şi de stat asupra situaţiei create. Aflat la  Craiova, Emil Bobu, secretar cu probleme organizatorice al C.C. al P.C.R. a fost direcţionat de către Nicolae Ceauşescu spre centrul protestatar cu misiunea rezolvării revendicărilor minerilor. La mina Leurda, acesta a eşuat, la rândul său, în încercarea de a-i pacifica pe mineri prin alternarea valorizării eforturilor lui Nicolae Ceauşescu în privinţa dezvoltării industriei miniere cu promisiuni de aprovizionare nelimitată”, susține autoarea studiului.

După ora 16.00, în centrul administrativ al orașului, unde erau concentrate instituțiile locale (Miliţie, Consiliu Popular, Comitet de Partid, Securitate) a avut loc o manifestare la care au participat 3.000 – 4.000 de oameni. Radicalizarea protestelor în jurul orei 22.00 a condus la ocuparea clădirii primăriei, distrugerea simbolurilor politice comuniste, incendierea dosarelor conţinând caziere, încercarea de a intra în camerele unde erau depozitate armele. În paralel, fără să fie cunoscut de către contestatari, în localul Şcolii Generale nr. 1 din apropierea centrului politico-administrativ se instalase un punct de monitorizare a cursului evenimentelor, unde s-a luat decizia de reprimare violentă a manifestației.

Profilerul Dorin Dumitran, despre cele 4 femei ucise în Vaslui, după ce au fost luate cu maşina la autostop: „Sunt trei criminali neprinşi, nu unul”
Recomandări
Profilerul Dorin Dumitran, despre cele 4 femei ucise în Vaslui, după ce au fost luate cu maşina la autostop: „Sunt trei criminali neprinşi, nu unul”

Focuri de armă, în scop de intimidare

„Mărturiile vorbesc de intervenţia luptătorilor special echipaţi, aduşi în trei microbuze, care trec prin mulţime şi pătrund în centrul politico-administrativ. De asemenea, a rămas în memoria colectivă faptul că «au fost aduse numeroase efective militare de la Tg. Jiu, Turnu Severin şi Craiova». Este posibil ca amplasarea lor în dispozitiv, aşa cum este ea reconstituită, în baza mărturiilor, de profesorul Gheorghe Gorun – unităţile din Dolj au fost staţionate la intrarea în oraş dinspre Turnu Severin şi ar fi putut interveni la prima solicitare a centrului de coordonare de la Şcoala nr. 1, în timp ce unităţile din Tg. Jiu se opresc pe Dealul Bujorăscu la intrarea din direcţia Tg. Jiu – să fi avut probabil în vedere gradarea efectivelor în caz de intervenţie, în funcţie de provenienţa lor. Pătrunderea unei trupe de intervenţie în centrul administrativ, urmată imediat de deschiderea focului, în scop de intimidare, a condus la dispersarea mulţimii, iar în jurul orelor 2.00-3.00 (în dimineața de 20 octombrie), la finalul revoltei”, afirmă Raluca Nicoleta Spiridon. 

Oraşul Motru a fost izolat de restul ţării, toate telefoanele fiind întrerupte. Începând cu a doua zi, s-a recurs la verificarea a 123 de persoane din Motru aflate în atenția Miliţiei şi a celor 1.244 existente deja în baza de date, precum şi a persoanelor care se prezentau pentru angajare. 

Potrivit unei „Note Raport” privind situaţia operativă din oraş, din 18 decembrie 1981, la această dată „existau 414 surse de informare, dintre care 53 de informatori, 111 colaboratori, 8 rezidenţi, 16 gazde şi 126 de persoane de sprijin”.

Nouă tineri, trimiși la închisoare

Securitatea a reținut, ulterior, nouă persoane. În urma procesului din 2 decembrie 1981, acestea au fost condamnate la pedepse între 7 și 8 ani de închisoare pentru infracţiuni de drept comun – „distrugere în dauna avutului obştesc” şi „ultraj contra bunelor moravuri” – de către un complet al Tribunalului din Timişoara care s-a deplasat la Bucureşti. 

Este vorba despre: 

  • Viorel Nişulescu (22 de ani), din Roşiuţa, Gorj – 7 ani închisoare; 
  • Gheorghe Sârbu (36 de ani), din Corneşti, Iaşi – 8 ani închisoare; 
  • Nicolae Tarnovschi (27 de ani), etnic polonez din Fundulea, 7 ani închisoare; 
  • Alexandru Gaidaş (19 ani), din Mehadia, Caraș-Severin – 8 ani închisoare; 
  • Ştefan Chirilă (22 de ani), din Motru – 7 ani închisoare; 
  • Constantin Soare (23 de ani), din Motru – 8 ani închisoare; 
  • Dumitru Dănuţ Tătaru (23 de ani), din Codlea, Brașov – 8 ani închisoare; 
  • Valerică Măciucă (21 de ani), din Hunedoara – 8 ani închisoare; 
  • Valerică Ursan (19 ani), din Suhărău, Botoşani – 7 ani închisoare.

Alte două persoane au fost sancționate cu închisoare contravențională, 13 persoane au fost avertizate, iar șase „au fost puse în discuţia Consiliului Oamenilor Muncii de la întreprinderile unde lucrau şi date în grija colectivelor de  muncă”. 

raport motru1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Minerii s-au întors în subteran și au acceptat raționalizarea

„În ziua de 20.X.1981 a instigat minerii să nu intre în subteran, îndemnându-i să provoace acte de dezordine în scop revendicativ. A împiedicat organele de stat să pătrundă în incinta minei pentru restabilirea ordinii, a scandat lozinci prin care cerea unele «drepturi» şi-a manifestat în public dezacordul faţă de Decretul 306/1981. 

În procesul cercetării a recunoscut faptele pe care le-a săvârşit, iar cu ocazia avertizării a adoptat o poziţie corespunzătoare dând garanţii că în viitor nu va mai săvârşi asemenea fapte”, astfel este descris procesul de avertizare a unuia dintre minerii protestatari.

Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
Minerii s-au întors în subteran. Foto: azopan.ro

Pentru cei condamnați la închisoare s-a dispus să nu mai fie primiți în unitățile miniere după executarea pedepsei. În final, minerii din Motru au revenit la muncă și au fost obligați să accepte raționalizarea produselor alimentare de bază, la fel ca toți românii. Protestul de la Motru a fost a doua mare acțiune a muncitorilor din exploatările miniere, după greva din Valea Jiului, din perioada 2-3 august 1977, la care au participat 35.000 de angajați.

Foto: Azopan.ro

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (28)

Sad_Tax   •   31.08.2024, 19:07

10 august 2018 din Piaţa Victoriei!!!!

    Steefiy2003   •   31.08.2024, 21:24

    Sad_Tax   •  31.08.2024, 19:07

    10 august 2018 din Piaţa Victoriei!!!!

    Ce știre de ***, Motru nu e în Valea Jiului

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

ThomasVorbe   •   31.08.2024, 16:32

Mai mult, la Motru veneau locuitori din toate comunele de pe o raza de peste 50 de kilometri sa se aprovizioneze cu paine, faina si malai. Nu numai pentru ei, ci si pentru porcii / pasarile de acasa. Cresterea animalelor era singura lor solutie ca sa compenseze lipsa carnii din magazine. Rationalizarea painii, fainii si malaiului a lovit atat in mineri, cat si in toata populatia din comunele din jur. Navetistii nu mai puteau sa cumpere paine pentru familiile si porcii lor. Asta a fost motivul pentru care minerii s-au revoltat. Doreau sa isi pastreze favorurile acordate de regimul comunist. Nu vroiau sa il dea jos pe Ceausescu, ci l-au chemat sa vina sa le asculte necazul.

ThomasVorbe   •   31.08.2024, 16:29

Pentru o mai buna intelegere de catre cititori a acelui moment voi face cateva precizari: Motru nu se afla in Valea Jiului, ci este situat la limita dintre judetele Gorj si Mehedinti! Este un oras infiintat in anul 1965 pentru minerii adusi la lucru din comunele din jur, dar si din toate colturile tarii, fiind celebra actiunea prin care au fost angajati la Motru 7000 de muncitori pentru care nu erau locuri de munca in alta parte. In acest oras lipseau cu desavarsire casele, predominand blocurile construite in stil comunist si „cartierele” de cotete pentru porci si pasari care erau hranite prepondent cu paine, faina de grau si malai. Era un oras mineresc cu un salariu mediu foarte mare pentru acele vremuri in care era posibila cumpararea la liber a alimentelor (fara cartele). Implicit, locuitorii sai nu se confruntau cu lipsurile care afectau populatia din celelalte zone ale tarii.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Știrileprotv.ro
Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Gara din România construită după modelul celor din Austria, considerată cândva una dintre cele mai frumoase din țară, a renăscut din ruine. A redevenit cel mai atractiv obiectiv al orașului
FANATIK.RO
Gara din România construită după modelul celor din Austria, considerată cândva una dintre cele mai frumoase din țară, a renăscut din ruine. A redevenit cel mai atractiv obiectiv al orașului
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile” + Alimentul inedit la care nu poate renunța
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile” + Alimentul inedit la care nu poate renunța
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. A fost puternic industrializat în trecut, cu nu mai puțin de 10 fabrici, iar astăzi este considerat o adevărată perlă a turismului românesc. E vizitat de zeci de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 3.901
FANATIK.RO
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. A fost puternic industrializat în trecut, cu nu mai puțin de 10 fabrici, iar astăzi este considerat o adevărată perlă a turismului românesc. E vizitat de zeci de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 3.901
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Imaginile dezastrului în județul Galați, după ploile torențiale. Puhoaiele au inundat străzi și au ajuns la acoperișurile caselor
Observatornews.ro
Imaginile dezastrului în județul Galați, după ploile torențiale. Puhoaiele au inundat străzi și au ajuns la acoperișurile caselor
Horoscop 14 septembrie 2024. Balanțele au ocazia de a se elibera, fără să facă nimic special, de griji prin înlocuirea lor cu gânduri mai bune
HOROSCOP
Horoscop 14 septembrie 2024. Balanțele au ocazia de a se elibera, fără să facă nimic special, de griji prin înlocuirea lor cu gânduri mai bune

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI