La începutul lunii septembrie a avut loc un nou protest care a făcut parte din campanie pe care presa a numit-o „revolta prosopului de plajă”, prin care localnicii cer acces liber la plajele care au fost acaparate de baruri și alte afaceri care oferă șezlonguri și umbrele la prețuri exorbitante.

Chiar dacă sezonul de vârf al verii s-a încheiat, activiștii spun că protestele din septembrie au marcat adevăratul început al activității lor, conform BBC.

Cum au început protestele

Protestele au început în Paros în mai 2023, când un grup de locuitori, care se întâlneau deja în mod regulat pentru a discuta despre problemele de mediu de pe insulă, au început să discute despre faptul că locurile în care oamenii pot înota și face plajă în mod liber (fără a fi obligați să plătească pentru un șezlong) deveneau din ce în ce mai rare. Acesta este un simptom al modului în care insula se adresează din ce în ce mai mult turiștilor în detrimentul localnicilor, notează BBC.

Locuitorii au creat o pagină de Facebook numită „Salvați plajele din Paros” și au început să organizeze demonstrații, cerând o reprimare a acestor operatori privați. De asemenea, au folosit imagini cu drona pentru a documenta șezlongurile ilegale, comparând locațiile acestora cu zonele desemnate de guvern.

„Acest lucru a fost decisiv, deoarece nivelul de ilegalitate a putut fi văzut clar”, a declarat, pentru BBC, localnicul Nicolas Stephanou. El spune că grupul a găsit locuri în care șezlongurile și umbrelele ocupau de până la 10 ori mai mult decât spațiul permis.

Legalitatea șezlongului

Localnicii greci cer acces liber la plajele care au fost acaparate de baruri și alte afaceri.

Afacerile de pe plajă care montează șezlonguri și umbrele trebuie să solicite licențe de la ministerul grec de finanțe pentru a folosi anumite părți ale plajei. Din punct de vedere legal, odată obținută licența, autoritățile trebuie să se efectueze verificări regulate pentru a se asigura că nu este ocupat mai mult spațiu decât permite licența. 

Cu toate acestea, protestatarii susțin că aceste verificări sunt efectuate rareori – sau chiar niciodată. Ca urmare, locurile libere pentru prosoape sunt acum foarte puține.

De ce sunt protestele importante

Mulți greci încă suferă din punct de vedere financiar de la criza care a afectat țara acum mai bine de un deceniu și nu își permit să plătească un șezlong de fiecare dată când merg la plajă. Iar soarele și marea sunt o parte importantă a culturii grecești – albastrul din steagul Greciei reprezintă Marea Egee, iar majoritatea grecilor au amintiri puternice din copilărie legate de verile petrecute pe plajă, notează BBC.

Activiștii spun că plajele sunt doar o parte a unei lupte mai mari. Grecia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Europa, iar aceste proteste abordează și teme precum turismul excesiv și problemele sociale și de mediu care îl însoțesc.

Turismul este cea mai mare industrie din Grecia. În 2021, țara a primit 15 milioane de vizitatori – o dată și jumătate din totalul populației sale. Cu toate acestea, mulți susțin că boom-ul turistic nu a fost gestionat corespunzător, mai arată BBC.

Efectele protestelor

Datorită atenției mediatice, autoritățile au efectuat inspecții pe una dintre cele mai afectate plaje din Paros – o fâșie de nisip într-o zonă protejată, care era plină de șezlonguri, deși nu au fost emise licențe pentru acestea. Ca urmare, acum nu mai sunt șezlonguri pe plajă. 

„Vreau să cred că aceste proteste vor duce la o mai mare participare a cetățenilor la gestionarea destinațiilor turistice și, bineînțeles, la gestionarea spațiilor publice”, a declarat Efthymia Sarantakou de la University of West Attica. „Acest lucru poate fi realizat doar prin îmbunătățirea cadrului instituțional și a supravegherii”, mai declară rezidentul pentru BBC.

Dacă cererile protestatarilor vor fi îndeplinite, pe plajele grecești va exista mai mult spațiu pentru ca atât localnicii, cât și turiștii să-și poată întinde gratuit prosopul. Asta ar însemna, de fapt, o revenire la deceniile anterioare, când majoritatea insulelor grecești erau cunoscute ca destinații de tip buget.

Urmărește-ne pe Google News