La Cluj, un tânăr povestește revoltat despre condițiile din spitalul pediatric în care a fost nevoit să se interneze de Paști cu copilul său de aproape 2 ani. „Senzația era că ne-am întors în timp, în anii 90, în care era vai și amar. Am plâns neputincios”, a mărturisit acesta.
„Am pus copilul pe jos, pe gresia rece din baie”
Cristi, care preferă să-și păstreze anonimatul, și copilul său au fost trimiși de Paști de la Urgențe la Secția Pneumologie a Spitalului Clinic pentru Copii din Cluj. Copilul se simțea rău și ieșise pozitiv la testul de gripă. Tatăl a rămas în spital alături de acesta și spune că s-a confruntat cu situații greu de gestionat ca părinte. Într-o noapte, după un episod de vomă și diaree, și-a dus băiețelul la baie ca să-l spele. Într-o încăpere cu un „spațiu meschin” în care erau înghesuite toaleta, chiuveta și o baterie de duș, clujeanul a fost nevoit să-și întindă copilul direct pe gresie și să încerce să-i facă igiena cu ajutorul furtunului de duș căruia îi lipsea „para” de la capăt.
„Lipsea para de la duș, era rupt și filetul. Atârna un furtun acolo, lângă vasul de la toaletă. Plus că nu exista o cabină de duș. Am pus copilul pe jos, pe gresie, gresia era rece. Era noaptea la ora 2, copilul plângea, nu venea apa caldă, apoi era ba prea caldă, ba prea rece, și eu stăteam cu furtunul ăla în mână. M-a șocat groaznic, m-am apucat să plâng”, povestește tânărul tată pentru Libertatea.
„E inadmisibil să nu-ți permiți ca spital un duș de 25-30 de lei. Astea-s costurile. Nu a cerut nimeni ploaie din tavan, vibrații și lumini, ci un duș amărât cu o cadă și o perdea, în care să nu-ți fie greață să pui piciorul gol pe jos că ai putea lua nu știu ce ciuperci sau alte măgării”, a povestit tatăl.
Hrană de spital pentru un pacient de 2 ani: „pastă de pește și șuncă”
Acesta s-a plâns și de hrana pe care a primit-o în salon, pe care o consideră inadecvată pentru starea în care se afla micul pacient. „Cu diaree și vărsături îi dai pastă de pește sau o felie de șuncă și un unt cât unghia? Cine se hrănește cu așa ceva?”, a mai spus Cristi.
Tânărul și-a promis că va dona spitalului câteva capete de duș. După câteva zile la Pneumologie, el și copilul au fost transferați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase cu suspiciunea că micuțul ar fi contractat virusul responsabil pentru noua formă de hepatită. Din fericire, nu s-a confirmat, dar tatăl spune că a fost o experiență plăcută în acest al doilea spital, în care a fost internat în doar câteva zile.
„Acolo era ca-n Germania, lux, lux, lux. Curățenie, dușul, duș, patul, pat, salon bun, aerisit. E ciudată discrepanța asta de la un spital la altul. Nu mi-a venit să cred că există așa de bine și așa de rău. Faptul că am realizat că se poate m-a frustrat și mai tare”, a spus Cristi.
„Avem și tot felul de pacienți, vin și cu tuberculoză, avem și de altă etnie”
Conducerea secției de Pneumologie respinge categoric versiunea bărbatului. „Doamne Dumnezeule, dar arată impecabil secția noastră! Numai anul trecut s-au băgat o groază de bani în renovare”, a reacționat Ioana Șoșa, șefa secției de Pneumologie, care a trimis mai multe fotografii din interiorul secției.
Șoșa găsește o singură posibilă explicație pentru situația pe care o reclamă tânărul tată.
„E drept că avem și tot felul de pacienți, vin și cu tuberculoză, avem și de altă etnie. Singura posibilitate e să fi furat cineva para chiar atunci, dar nu cred, pentru că tot timpul noi le înlocuim”, a declarat medicul.
Șefa secției insistă că s-au făcut recent investiții – peste 500.000 de lei de la CJ Cluj, s-au schimbat geamurile, ușile și pardoseala. Mai mult, ar conduce una dintre puținele secții ale Spitalului Clinic pentru Copii în care sunt băi în saloane. Spune că a reorganizat spațiul astfel încât la fiecare două saloane să existe câte o baie.
„S-a făcut ce s-a putut. Cădiță de duș efectiv n-aveam unde să o punem că nu se mai deschidea ușa”, a explicat. A adăugat că clădirea în care lucrează e în proces de retrocedare și legea o împiedică să asigure „chiar condiții de hotel de 5 stele”.
„În situațiile astea, legea zice că se poate face astfel încât să poți funcționa, dar să nu faci nimic de lux, că atunci intră Curtea de Conturi”.
Hrana din spitale – 11 lei pentru pacienți
Mâncarea e așa cum este, pentru că nu poate face minuni atâta vreme cât alocarea pentru hrana zilnică a pacienților nu depășește 11 lei, susține medicul. „E 7,7 lei pentru aparținători și 11 lei pentru copii. Părinții comentează de obicei la pastele fierte cu brânză. Ce Dumnezeu poți face de 7,7 lei?”, se întreabă Șoșa.
Pandemia i-a înrăit pe oameni
De 30 de ani în sistem, medicul vorbește despre „ăia” și „ăștia” atunci când se referă la pacienți și aparținători. Șefa secției e convinsă că pandemia a scos tot ce e mai rău din oameni, din pacienți și aparținători, deopotrivă.
„Pe cuvântul meu că pandemia asta parcă le-a luat mințile la toți. Toată lumea se plânge, îs atât de revendicativi și atât de nemulțumiți. O dată nu auzi o vorbă bună. Uite, acum îmi zice și asistenta șefă. Stau singuri în salon, facem toate eforturile să nu cumva să ia vreo boală unii de la alții. Și ăștia au stat într-un salon singuri, el și copilul. Într-un pat era loc de joacă, toate jucăriile pământului, într-un pat lucra tatăl pe laptop și în al treilea dormea copilul. Astea li-s condițiile! Noi suntem cu inima împăcată, chiar să știți că nu ne batem joc. Nu sunt multe secții în care să fie așa condiții”, a mai spus Ioana Șoșa.
Codin Maticiuc a vrut să renoveze spitalul, dar conducerea n-a avut nevoie de ajutor
Secția de Pneumologie funcționează sub umbrela Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Acesta este format din 15 secții și compartimente medicale și are o structură pavilionară, în 8 locații din oraș.
În luna aprilie, ziarul Adevărul a scris despre faptul că la Spitalul de Copii – secţia Urgenţe – există o cameră de aşteptare de circa 15 metri pătraţi, în care încap câteva persoane, iar restul părinţilor cu copii aşteaptă afară, câte 4-5 ore chiar și iarna.
În 2020, au existat mai multe sesizări cu privire la situaţia precară a spitalului, de exemplu, când pacienţii au surprins un şobolan care se plimba prin saloane.
Recent, Codin Maticiuc a dezvăluit că a încercat să finanțeze lucrări de modernizare la spitalul clujean prin intermediul fundației umanitare pe care familia lui a înființat-o în anii 90. Discuțiile s-au purtat prin e-mail, între directorul fundației și reprezentanții spitalului, și s-au oprit destul de repede, după ce aceștia din urmă n-au mai răspuns la mesaje. Maticiuc i-a scris managerului Spitalului Clinic, Cornel Aldea, dar medicul l-a ignorat.
Într-un final, conform actorului, Aldea le-ar fi spus celor de la fundație că nu dorește implicarea lor într-o renovare „pentru că nu vrea să ne facem reclamă cu acest lucru”.
Aldea n-a răspuns apelurilor presei pentru a-și explica refuzul, după ce Maticiuc a făcut publică discuția.