Capitala Portugaliei a cunoscut o a doua noapte de revolte declanșate de moartea lui Odair Moniz, un bărbat din Capul Verde, care a fost împușcat și ucis de un ofițer de poliție. Acesta a încercat să fugă de oamenii legii, iar ulterior i-a atacat cu un cuțit.

„Astăzi, din păcate, am asistat din nou la situații de dezordine în cartierul Zambujal, cu furtul unui autobuz Carris, care a fost incendiat ulterior”, a declarat poliția portugheză (PSP) într-un comunicat.

Revolte în Lisabona, după ce un bărbat a fost omorât de poliție. Doi ofițeri au fost răniți

PSP a adăugat că a făcut o arestare „pentru deținere de material combustibil, ce urma a fi folosit pentru a declanșa un incendiu”. Poliția a descris tulburările drept un „episod grav de violență urbană”.

Pe lângă sporirea forțelor de ordine din Zambujal, poliția a trimis și întăriri în diferite locații din apropiere, inclusiv în așa-numitele „zone urbane sensibile”.

În a doua noapte de revolte, doi ofițeri au fost răniți, după ce au fost loviți cu pietre, iar doi pasageri din autobuz au avut răni ușoare prin înjunghiere, a mai anunțat poliția într-un comunicat.

S-a încercat incendierea unei benzinării

13 vehicule au fost avariate, iar două autobuze au fost furate și incendiate. Și o mașină de poliție a fost incendiată, iar alta s-a ales cu geamurile sparte. În cazul majorității atacurilor au fost folosite containere de gunoi și echipamente stradale.

Scenele au escaladat cu încercarea de a da foc unei benzinării din localitatea Amadora, însă incidentul nu a dus la o explozie. Au fost însă semnalate revolte și în municipiul Oeiras, unde s-au tras focuri de armă și a fost incendiat un alt autobuz, o mașină și mai multe pubele.

Trei persoane au fost arestate

Potrivit ultimelor rapoarte ale poliției, trei persoane au fost arestate, iar ministrul afacerilor interne, Margarida Blasco, a anunțat:

„Vom face tot ce putem pentru a-i aduce în fața justiției pe toți cei care au luat parte la aceste revolte”.

„Societatea noastră, în ciuda problemelor sociale, economice și culturale și a inegalităților care încă o afectează, este o societate în general pașnică și dorește să rămână așa”, a declarat și președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa.

Urmărește-ne pe Google News