Filmarea a fost realizată cu telefonul mobil. În imagini nu se vede exact momentul în care Keith Scott este împușcat, însă se aud focurile de armă trase de ofițeri. De asemenea, soția acestuia încearcă să discute cu polițiștii și le spune acestora: „Nu îl împuşcaţi. Nu are nicio armă”.
În prima parte a clipului, imaginile nu sunt clare, pentru că mâna femeii, Rakeyia Scott, tremura. În filmare apar mai mulţi ofiţeri de poliţie care înconjoară un vehicul aflat într-o parcare. Un ofițer se aude apoi cum strigă la Scott să „lase arma”.
“Nu are armă! Nu vă va face nimic. Tocmai şi-a luat medicamentele”, se aude soția bărbatului. „Keith, nu îi lăsa să spargă geamurile; coboară din maşină. Keith! Nu o face. Keith, coboară din maşină. Keith! Keith, nu o face. Nu o face. Keith! Keith! Keith!”, mai spune soţia victimei.
Imaginea tremură din nou, iar, apoi se aud focuri de armă.
„L-ai împuşcat? L-ai împuşcat? Ar fi bine să nu fie mort”, strigă soția bărbatului Doi bărbaţi se văd îngenunchind lângă persoana cu pantaloni albaştri, aparent Keith Scott, care zace pe jos.
Potrivit poliţiei, un ofiţer l-a împuşcat pe Scott marţi, după ce acesta a refuzat să lase arma deoparte. Familia sa spune că nu avea nicio armă. Mai mult, familia bărbatului a afirmat că a dat publicității filmarea deoarece autorităţile nu vor să facă publică înregistrarea făcută de camera poliţiei.
Cazul a stârnit revolte violente în orașul american Charlotte, zeci de oameni fiind răniți în urma confruntăilor. În prima noapte a protestelor violente, un manifestant a fost ucis, după ce a fost împușcat de un alt civil. După a doua noapte de proteste, guvernatorul din Carolina de Nord, Pat McCrory, a declarat stare de urgenţă.
[libgallery id=”1607734″]
Barack Obama a intervenit în conflict
În urma acestor revolte, președintele americna Barack Obama a fost nevoit să intervină. Liderul de la Casa Albă a făcut apel la găsirea unei soluţii paşnice în criza nou-apărută.
„Cei mai mulţi dintre protestatari, care au fost îngrijoraţi în legătură cu relaţiile dintre poliţie şi comunitate, acţionează în mod corect. Din când în când, vedem însă indivizi care fac acest lucru incorect”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Ce reprezintă revoltele din Charlotte și cum s-a format mişcarea Black Lives Matter
În ultimii doi ani, poliţişti au ucis afroamericani care, în unele cazuri, nu erau înarmaţi, în mai multe oraşe din ţară, sau au tratat persoane de culoare cu o brutalitate gratuită, care a şocat populaţia.
Mişcarea Black Lives Matter a apărut în Statele Unite după uciderea unui adolescent de culoare, Trayvon Martin, în vârstă de 19 ani, de către un ofiţer de poliţie alb, George Zimmerman. La un an de la moartea tânărului, polițistul a fost găsit nevinovat de moartea adolescentului de culoare, ceea ce a dus la proteste de amploare.