Focuri de armă au răsunat în cel mai mare oraș din Kazahstan, Almatî, unde sute de oameni au continuat să protesteze. În imagini apărute pe rețelele de socializare se vede cum militarii înaintează pe jos și trag cu armele.
După ciocnirile de joi dimineață, poliția a anunțat că zeci de participanţi la revoltă au fost „eliminaţi”. Potrivit autorităților, oamenii au fost „eliminați” miercuri seară, după ce au încercat să ia cu asalt mai multe clădiri administrative.
„Forțele extremiste au încercat să atace clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Almatî, precum și comisariatele locale de poliție. Zeci de atacatori au fost eliminați”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Saltanat Azirbek, citat de mai multe agenții de presă.
Televiziunea de stat a raportat că Banca Națională a Kazahstanului a decis să suspende toate operațiunile financiare. Accesul la internet este întrerupt, la fel și semnalul la telefon, potrivit AFP și Reuters.
Guvernul Kazahstanului a declarat stare de urgență la nivel național, după ce protestele violente, cele mai ample demonstrații din istoria țării, au continuat, în ciuda demisiei guvernului.
Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a amenințat cu represalii și a cerut ajutorul Rusiei „să învingă amenințarea teroristă”. Moscova a răspuns cererii și a anunțat că va trimite „forțe de menținere a păcii”, care vor sta în Kazahstan „cât timp va fi necesar”.
Manifestațiile din statul central-asiatic au început din motive economice, dublarea prețului gazului, dar au căpătat rapid o agendă politică, oamenii cerând alegeri libere și demiterea oficialilor de la vârf, scrie Al Jazeera. Populația este nemulțumită de faptul că profiturile țării bogate în hidrocarburi nu sunt distribuite echitabil și ajung doar la elitele politice și economice.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!