Reamintim, Guvernul Tudose a adoptat în toamna anului trecut o ordonanță prin care toate firmele cu vânzări sub un milion de euro urmau să plătească un impozit pe venit de 3%, indiferent dacă au profit sau nu.
Propunerea a venit de la fostul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa.
Peste 450.000 de mici firme ar fi urmat să fie afectate. Măsură a fost aspru criticată de către reprezentanții mediului de afaceri, care văd acest impozit drept o ”taxă pe pierdere”.
Practic, acest impozit s-ar fi asemănat cu impozitul minim introdus în 2009 de către ministrul de Finanțe de atunci, Gheorghe Pogea.
Ce viza măsura lui Mișa
Măsura, luată în octombrie 2017, viza:
- majorarea limitei de încadrare în acest sistem de impunere de la 500.000 euro la 1.000.000 euro;
- includerea, în acest sistem, a tuturor firmelor care realizează venituri din consultanță și management, față de condiția care există în prezent de a nu aplica acest sistem dacă realizează mai mult de 20% din aceste tipuri de venituri;
- includerea în acest sistem și a persoanelor juridice, care nu intrau sub incidența acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieței de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc și din domeniul extracției resurselor naturale).
Aceasta a fost una dintre măsurile autorităților pentru a limita evaziunea fiscală.
Revoluția Fiscală, blocată în Parlament
Teodorovici a anunțat acum că proiectul va fi pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Finanțelor. Oficialul a mai anunțat că Ordonanța 79/2017, cea care a instituit ”Revoluția Fiscală” cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, este blocată în Parlament. O serie de amendamente la aceasta au fost adoptate, inclusiv posibilitatea de a opta între impozitul pe venit și cel pe profit.