Este al doilea miting de protest de amploare, însă anvergura celui din această seară este, cu siguranţă, înspăimântătoare pentru clasa politică din ţara vecină. Oamenii scandează „Viktator” şi deocamdată manifestează paşnic în centrul Budapestei, însă toată lumea aşteaptă efectele pe care o astfel de acţiune gigant o poate avea asupra Guvernului, atât de des criticat în instituţiile europene în ultima perioadă.
Un proiect de lege al Guvernului condus de Viktor Orban are în vedere stabilirea unei taxe de 150 de forinţi (echivalentul a aproximativ 50 de eurocenţi) pentru fiecare gigabyte de date transferate, sumă pe care partidul premierului conservator a promis să o plafoneze la echivalentul a doi euro pe lună pentru persoanele fizice. Taxa, care ar fi prima de acest fel din lume, conform Comisiei Europene, ar urma să fie plătită de furnizorii de Internet, dar ea se va regăsi în facturile abonaţilor.
Comisia Europeană a criticat aspru proiectul. „Taxa pe Internet este un simbol al autocraţiei guvernului”, a apreciat marţi în faţa manifestanţilor Zsolt Varady, şeful unei reţele de socializare ungare. Mulţimea i-a răspuns strigând „Orban afară”.
Mai mult, nici parlamentarii Fidesz, partidul lui Orban, nu sunt mai solidari cu proiectul „taxei pe Internet”. În formularea preşedintelui Parlamentului, Laszlo Kover (Fidesz), deputaţii au fost „profund răniţi” de decizia lui Orban de a nu îi informa măcar cu privire la proiect, relatează Politics.hu.
Parlamentul de la Budapesta ar urma să voteze legea în 17 noiembrie, când este anunţată o nouă manifestaţie de amploare.