În DSP București este “haos”, în ciuda promisiunilor autorităților că se vor remedia problemele, susțin rezidenții care răspund la telefoane. Deși direcția a intrat, teoretic, sub coordonare militară, fiind condusă de generalul Ionel Oprea, rezidenții spun că acesta nu a trecut pe la sediu de la 1 septembrie.
“Haosul este din ce în ce mai mare și nimeni nu ia măsuri pentru că ea (n.r. – se referă la șefa DSP Oana Nicolescu) este protejată. Continuu același abuz și directoarea este închisă în birou, nimeni nu dă de ea, doar își pune angajații să amenințe”, spune unul dintre rezidenți, sub protecția anonimatului.
“Fiecare zi petrecută în sediul DSP București se rezumă la presiune psihică, jigniri și amenințări. Suntem verificați prin condici de prezență și prin înregistrarea orei de venire și de plecare. De câteva ori pe zi, personalul doamnei Nicolescu verifică condica, numără câți rezidenți sunt prezenți în fiecare încăpere. Este o atmosferă total ostilă”, adaugă rezidentul care ne-a scris sub protecția anonimatului.
Libertatea a încercat, în repetate rânduri, să ia legătura atât cu Oana Nicolescu, cât și cu DSP București, prin apeluri telefonice și prin e-mail, însă fără niciun rezultat.
L-am contactat, de asemenea, pe generalul Ionel Oprea, însă, până la ora publicării acestui material, el nu ne-a răspuns la telefon.
Oana Nicolescu este, conform relatărilor din presă, fina ministrului educației, Monica Anisie.
Prorector UMF: “DSP ne-a trimis o solicitare, am dat un aviz”
Rezidenții detașați ilegal la DSP București susțin că situația lor este în continuare ilegală, singura “hârtie” transmisă de direcție fiind o solicitare către UMF Carol Davila.
Am trimis o solicitare către universitate pentru a afla ce anume a semnat instituția de învățământ și, joi, am primit și răspunsul.
Astfel, conform universității, “Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a transmis către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila o adresă în scris, înregistrată la Rectoratul UMF București cu nr. 19164/27.08.2020, prin care solicitau detașarea unui număr de 100 de medici rezidenți din următoarele specialități: epidemiologie, medicină de familie, ortodonție și ortopedie dento-facială și parodontologie, detașarea la DSP București începând cu 01.09.2020”.
În răspuns, universitatea menționează și Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății nr. 1013/2020, dar și Legea 136/2020. Cele două acte normative prevăd că perioada detașării se recunoaște rezidenților drept stagiu de cotizare, respectiv instituțiile care pot emite un ordin de detașare: Departamentul pentru Situații de Urgență, spitalul angajator sau Ministerul Sănătății. Nu este nicăieri menționată nevoia unui acord din partea universității la care rezidenții învață.
Contactată de Libertatea, prorectorul universității, dr. Cătălina Poiană, a susținut că ei au dat doar un “aviz” la cererea DSP, pentru că nu sunt în măsură să stabilească măsura detașării rezidenților.
Libertatea a transmis și o solicitare scrisă către DSP București, pentru a afla poziția acesteia față de detașarea ilegală a rezidenților, însă nu am primit niciun răspuns.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro