„Zero-COVID la nivel de comunitate” înseamnă că infecțiile nu se mai găsesc în afara unităților centralizate de carantină sau a cartierelor aflate sub lockdown, fiind o condiție prealabilă pentru ridicarea acestor măsuri.
Zhao Dandan, șeful adjunct al Comisiei Municipale de Sănătate din Shanghai, a declarat marți într-o conferință de presă că toate cele 16 districte ale centrului financiar chinez au atins acest obiectiv.
Dar 860.000 de oameni rămân sub cel mai strict nivel de izolare, ceea ce înseamnă că nu își pot părăsi casele.
Oficialii au spus că redeschiderea orașului va avea loc în trei etape, cu scopul de a readuce viața la normal și de a reporni complet fabricile în iunie.
Rezidenții nu cred într-o „revenire la normal”
Foaia de parcurs de redeschidere a fost întâmpinată cu scepticism de unii rezidenți din Shanghai, care și-au pierdut încrederea în guvernul local.
„Puteți să mă păcăliți, dar vă rog să nu o faceți de prea multe ori”, a spus un utilizator de pe platforma chineză Weibo, echivalentul Twitter.
Pe rețelele sociale chineze, unii rezidenți din Shanghai au spus că nu au voie să iasă afară, deși cartierele lor nu au mai raportat niciun caz recent.
Alții au criticat informațiile din presa de stat care susțin că viața în oraș revine la normal.
Un articol de pe site-ul Cotidianul Poporului, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist, cu imagini care arată restaurantele, cafenelele și supermarketurile redeschise a fost criticat public de mai mulți utilizatori.
„Deși nu am voie să ies în Shanghai, pot simți un adevărat sentiment de căldură datorită fake news-urilor voastre. Mulțumesc Cotidianul Poporului!” a spus un rezident într-o postare pe rețelele de socializare, sub un hashtag care se traduce vag prin „mirosul de mâncare revine în Shanghai”.
„Este Shanghai într-o lume paralelă?”, a întrebat un alt utilizator sub același hashtag.
Unii rezidenți din Shanghai au lăsat chiar comentarii sarcastice pe contul oficial Weibo al „Centrului Național Antifraudă”, o aplicație lansată de Ministerul Securității Publice din China pentru a combate înșelăciunile telefonice.
„Vă rugăm să mergeți după guvernul Shanghaiului și să le închideți gura. Mint cu zâmbetul pe bune în fiecare zi. Este suficient”, a spus un utilizator din Shanghai.
Alții și-au păstrat furia față de Cotidianul Poporului. „The People.cn răspândește zvonuri. Shanghaiul descris de ei nu este Shanghaiul în care trăiesc acum”, a spus un utilizator.
Cele mai multe dintre comentarii au fost șterse până marți după-amiază.