Liderii mondiali participanți la Adunarea Generală a ONU de la New York vor să aloce peste 700 de milioane de euro în această lupta împotriva celei mai mari amenințări pentru medicină.

Aceștia le-au cerut guvernelor, medicilor, laboratoarelor și consumatorilor să se mobilizeze pentru a ține sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din ce în ce mai greu de tratat.
„Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare fundamentală pe termen lung pentru sănătatea oamenilor, producția de alimente și dezvoltarea durabilă”, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în deschiderea primei reuniuni convocate vreodată pe acest subiect la Adunarea Generală a ONU. „Suntem pe cale să ne pierdem capacitatea de a proteja atât oamenii, cât și animalele la infecții letale”, a adăugat el.

„Situația este gravă și continuă să se înrăutățească”, „unii oameni de știință vorbesc despre un tsunami la relanti”, a avertizat la rândul său directoarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Chan. „Dacă vom continua așa, o boală obișnuită cum ar fi gonoreea (boala cu transmitere sexuala n.r.) va deveni incurabilă. Veți merge la medic, iar medicul va trebui să vă spună ‘îmi pare rău, nu pot face nimic pentru dumneavoastră’”.

Se urmărește dezvoltarea unor noi clase de antibiotice

‘E ironic cum un lucru atât de mic poate cauza o ameninţare atât de mare. Dar e o problemă globală de sănătate care are nevoie de un răspuns global”, a declarat Jeffrey LeJeune, profesor la Universitatea Ohio, în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

Margaret Chan a subliniat că nu a fost dezvoltată nici o nouă clasă de antibiotice de ani de zile, randamentul investițiilor pentru acest tip de medicamente fiind insuficient pentru industria farmaceutică. Responsabila OMS a cerut o acțiune coordonată din partea tuturor sectoarelor.

Prin semnarea declarației liderii reuniți la New York se angajează să consolideze ghidul referitor la utilizarea antibioticelor, să răspândească mai bine informațiile despre acest fenomen, să promoveze cercetarea pentru noi clase de antibiotice și să încurajeze tratamente alternative, urmând ca publicul  și personalul medical să fie educat în privinţa utilizării prudente a antibiocticelor, în contextul temerilor că folosirea abuzivă a acestor medicamente a făcut microorganismele mult mai rezistente.

 

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News