Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 ţări au votat în favoarea textului, iar trei s-au abţinut: China, India şi Emiratele Arabe Unite.
Proiectul fusese atenuat în orele premergătoare scrutinului pentru a asigura abţineri şi a împiedica aceste trei ţări să voteze „nu”, potrivit unui diplomat citat de Le Figaro.
Textul propus nu mai includea cuvântul „condamnă”, înlocuit cu „deplânge”. O referire la capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede posibila utilizare a forţei, a fost de asemenea eliminată.
A treia zi de atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei
Ucraina a anunțat vineri, 25 februarie, la amiază, că vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, iar șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia este dispusă să negocieze cu Ucraina dacă ţara condusă de Zelenski „depune armele”.
Totodată, comunitatea internaţională a decis să adopte noile sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile țării conduse de Vladimir Putin.
Preşedintele Ucrainei, Volomir Zelenski, a transmis însă în noaptea de vineri spre sâmbătă un mesaj ucrainenilor, cărora le-a spus că trebuie să reziste în fața unui nou atac al Rusiei și că nu trebuie pierdut controlul asupra capitalei Kiev.
„Noaptea aceasta va fi cea mai grea. Inamicul va năvăli. Trebuie să rezistăm. Noaptea va fi foarte grea, va fi mai grea decât ziua”, a spus Zelenski într-o declarație de presă.
.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia