Proiectul de rezoluție a fost respins cu 11 voturi „pentru”, trei „împotrivă” (Rusia, China şi Algeria) şi o abţinere, din partea Guyanei.

Rezoluția cerea o încetare imediată și susținută a focului, cu o durată de aproximativ șase săptămâni, care să protejeze civilii și să permită furnizarea de asistență umanitară.

„Marea majoritate a acestui consiliu a votat în favoarea acestei rezoluții, dar, din păcate, Rusia și China au decis să își exercite dreptul de veto”, a declarat ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața Consiliului de Securitate.

Înaintea votului, ea a declarat că ar fi o „greșeală istorică” dacă organismul ONU nu ar adopta rezoluția.

În trecut, SUA s-au opus prin veto unor rezoluții care includeau apeluri pentru o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza.

Pe de altă parte, Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a cerut membrilor Consiliului să nu voteze în favoarea rezoluției despre care a spus că este „extrem de politizată”. Oficialul rus a subliniat că SUA și-au folosit dreptul de veto de patru ori în privința situației din Gaza (împotriva a trei rezoluții de încetare a focului și a unui amendament rusesc) de la începutul războiului, pe 7 octombrie, și a menționat că rezoluția americană nu a cerut direct o încetare a focului, ci mai degrabă „determină imperativul” unei încetări a focului.

„Pentru a salva viețile civililor palestinieni pașnici, acest lucru nu este suficient”, a spus Nebenzia, adăugând că orice membru al Consiliului care votează în favoarea rezoluției „se va acoperi de rușine”.

Ambasadorul Chinei la ONU a declarat că textul propus de SUA este dezechilibrat și l-a criticat pentru că nu și-a exprimat în mod clar opoziția față de orice operațiune militară a Israelului în Rafah, ceea ce, consideră el, ar putea duce la consecințe grave.

Totodată, Rusia și China au spus că susțin o rezoluție alternativă propusă de o serie de membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate.

„În forma sa actuală, acel text nu reușește să sprijine diplomația sensibilă din regiune. Mai rău (…) ar putea de fapt să ofere Hamas o scuză pentru a renunța la acordul aflat pe masă”, a reacționat Linda Thomas-Greenfield.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat după vot că intenționează să redeschisă negocieri în Consiliul de Securitate „pe baza unui proiect francez de rezoluţie” în vederea unui „armistiţiu imediat şi unui acces umanitar” în Fâşia Gaza, notează Le Monde.

De asemenea, un diplomat a declarat că o rezoluție redactată de cei zece membri aleși ai Consiliului de Securitate, sub coordonarea Mozambicului, ar putea fi înaintată pentru vot chiar vineri după-amiază. Proiectul de rezoluție, obținut de Reuters, cere o încetare imediată a focului pentru luna sfântă musulmană a Ramadanului, eliberarea tuturor ostaticilor și subliniază necesitatea extinderii fluxului de asistență umanitară către Gaza.

Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând 253 de ostatici, potrivit bilanțului israelian. Ofensiva israeliană declanșată ulterior a ucis aproape 32.000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare din Gaza guvernată de Hamas.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News