Cuprins:
Dar câți dintre utilizatorii de calculatoare cunosc cu adevărat ce reprezintă termenul de rezoluție a unui monitor și de ce este atât de importantă? Răspunsul la aceste întrebări îl vei afla citind acest articol.
Ce este rezoluția unui monitor
Termenul de rezoluție a monitorului se referă la calitatea imaginii. Mai exact, este vorba despre claritatea textului și a imaginilor care sunt afișate pe ecran.
Imaginea digitală redată de un monitor este formată din milioane de unități de bază, denumite pixeli. Cu cât numărul de pixeli este mai mare pe o anumită zonă a ecranului, cu atât imaginea va fi mai clară.
Pixelii își modifică independent culorile pentru a putea reda corect imaginea, iar fiecare pixel poate avea o singură culoare la un moment dat.
Numărul pixelilor este dat de rezoluția monitorului. Aceasta este exprimată în numărul de pixeli pe orizontală și de numărul de pixeli pe verticală.
Spre exemplu, în cazul rezoluției Full HD, aceasta este exprimată ca 1920 pixeli (pe orizontală) x 1080 (pe verticală). Astfel, rezultă un total de 2.073.600 pixeli.
Care sunt cele mai întâlnite rezoluții de monitor
La o rezoluție mai mare, de 1600×1200 pixeli, elementele sunt mai bine conturate. Totodată, acestea au dimensiuni mai mici astfel încât pe ecran să poată încăpea cât mai multe elemente.
În schimb, la rezoluții mai mici, cum ar fi cea de 800×600 pixeli, pe monitor vor încăpea mai puține elemente, însă acestea vor fi mai mari.
De obicei, rezoluția pe care ar trebui să o setezi pentru monitorul calculatorului tău trebuie să fie, de fapt, chiar cea recomandată de producător. Spre exemplu, monitoarele de tip CRT au o rezoluție de 800×600 pixeli sau 1024×768 pixeli și funcționează bine la rezoluții diferite.
Monitoarele LCD, denumite și monitoare cu ecran plat, și cele de laptop acceptă de cele mai multe ori rezoluții mai mari și funcționează cel mai bine la o anumită rezoluție, de obicei cea mai mare este și cea recomandată.
Conform unei reguli nescrise, cu cât monitorul este mai mare, cu atât acceptă o rezoluție mai mare. Posibilitatea de a mări rezoluția ecranului depinde de dimensiunea și de capacitatea monitorului, dar și de tipul de placă video a calculatorului.
Mai există și alte tipuri de rezoluție, după cum urmează:
- 720p – rezoluție HD (HD Ready): 1280×720 pixeli;
- 1440p – rezoluție QHD (Quad HD): 2560×1440 pixeli;
- 4K – 3840×2160 pixeli (este de patru ori mai mare decât FullHD 1080p);
- 8K – 7680×4320 pixeli (este de opt ori mai mare decât FullHD 1080p);
Cum schimbi rezoluția monitorului
Pentru a modifica rezoluția monitorului calculatorului tău ori rezoluția ecranului laptopului va trebui să parcurgi câțiva pași, și anume:
- Fă click pe butonul Start din bara de instrumente;
- Scrie Panou de control;
- Apasă pe Display, iar apoi selectează opțiunea Ajustare rezoluție ecran.
- Selectează din lista verticală rezoluția pe care dorești să o setezi mutând glisorul de la stânga la dreapta, iar apoi fă click pe Aplică.
- Fă click pe Se păstrează pentru a utiliza rezoluția nouă setată sau, dacă dorești să revii la rezoluția anterioară, fă click pe Revenire.