Principalele declarații făcute de profesoara Maria Melente:
- La subiectul I, „Amintiri despre G. Călinescu”, o variantă de răspuns pentru „s-au scurs” este „au trecut”
- Aspectul vestimentar prin care se distingea Călinescu consta în basca de modă franțuzească, argument care pe atunci nu era un lucru banal
- Starea de spirit a elevilor, când Călinescu îl înlocuia pe profesorul de istorie este în al patrulea paragraf. Era una de bucurie, iar secvența semnificativă ar fi „Atunci venea în clasă, spre bucuria noastră”.
- La motivul pentru care profesorul Călinescu rămâne în memoria elevilor săi, nu avem foarte clar răspunsul în text. Dar, pentru că avem o recurență referitor la tinerețea lui eternă, o variantă de răspuns ar fi fost tocmai acest lucru, că era o figură rară, a unei eterne tinereți, capabilă să se transmită prin ea însăși și altora. Adică exprima o siguranță de sine
- La modul de viață al lui Călinescu la Timișoara, din text aflăm că era o persoană modestă, că vine din Occident, unde și-a desfășurat studiile, în Timișoara, și aflăm că locuia anonim într-o casă din margine și nimeni nu își amintea să îl vadă altfel decât grăbit și mergând la ore
- La eseul argumentativ, elevii au avut ocazia de a-și exprima opinia, de a face tema relevantă. Au avut libertate, cât timp aduceau argumente pe care să le susțină cu exemple
- La subiectul II, avem un fragment din „Arhanghelii” de Ion Agîrbiceanu. Se folosesc verbe și pronume la persoana a treia. Avem și omnisciența naratorului. Se vede asta prin faptul că are acces la gândurile lui Vasile Mureșanu
- Și acum subiectul-regină, pentru că presupune ideea de „toceală”. Acesta este adevărul. Avem un singur text de studiat și de disecat până nu ne mai rămâne nimic de analizat din el. Trebuie să învățăm aceste comentarii, din păcate. Mulți elevi sunt de-a dreptul îngroziți.
- La real, avem particularități ale unei comedii studiate. Cea mai logică parcurgere a subiectului de eseu este să plecăm de la general către particular. Definim comedia, apoi trecem către ceea ce înseamnă Caragiale pentru literatură și apoi trecem către text, de cele mai multe ori „O scrisoare pierdută”.
- Când vorbim despre Caragiale, ne referim la realism critic sau la comedia de moravuri. Avem discursurile delicioase ale lui Cațavencu și Farfuridi și apoi finalul, în care Dandanache face cunoștință cu Trahanache, Zoe și Tipătescu
- Comicul de limbaj este foarte important, ca și cele de moravuri și de situație și facem peste 500 de cuvinte, adică trecem peste limita impusă
- La uman, au avut caracterizarea personajului, să aleagă un personaj și să îl caracterizeze. Ar fi fost multe personaje fructuoase pentru acest subiect, eu aș tinde spre Ștefan Tipătescu, tipologia politicianului corupt, ghidat de impulsivitate și de dragostea pentru Zoe.
Printre subiectele la română la BAC 2020 a picat „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale. De fapt, absolvenții de la real și cei de la uman au avut aceleași subiecte de rezolvat, singura diferență fiind cerința subiectului al III-lea.
Cei de la uman au avut „particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată”, în timp ce cei de la real au avut „particularitățile unei comedii”.
La primul subiect, a fost un fragment dintr-un text semnat Mircea Bandu din „Amintiri despre G. Călinescu”, iar la punctul B un eseu în care absolvenții de liceu trebuia să argumenteze dacă „mass-media contribuie sau nu la creaiarea imaginii unei persoane publice”.
Rezolvarea subiectelor la română la profilul uman, la BAC 2020
Rezolvarea subiectelor la română la profilul real, la BAC 2020
Peste 155.000 de candidați s-au înscris la prima sesiune de BAC 2020, dintre care 31.800 sunt candidați din promoțiile anterioare. Numărul celor înscriși este 20.000 mai mare decât la prima sesiune de Bac de anul trecut.
Fiecare instituție de învățământ a stabilit intervalul orar în care se va face accesul în clădire și în clase, din cauza măsurilor sanitare speciale luate împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus.
Marți, 23 iunie, se va desfășura proba la Limba și literatura maternă, iar miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, adică elevii vor alege între matematică și istorie. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie.
Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12:00).
Vezi și subiectele la Matematica la BAC 2020 și subiectele la Istorie la BAC 2020