Rezolvarea subiectelor la Matematică la Evaluarea Națională 2020, LIVE pe libertatea.ro
Alina Sprus, profesoară la Școala Generală nr. 30 ”Grigorie Ghica Voievod” din București, a venit în studioul Libertatea şi a rezolvat subiectele la Evaluarea din acest an.
„Subiectele au fost frumoase.A fost atins nivelul pentru elevii medii şi buni. Sunt accesibile, sunt pe nivel de dificultate. Nota 6 este asigurată pentru cei care au fost cuminţi la şcoală.”
La subiectul I exerciţiul 1 răspunsul este 50.
La exerciţiul 2 răspunsul este 30.
La erxerciţiul 3 răspunsul este 10. Avem interval închis la 10.
La exerciţiul 4 răspunsul este 25 de centimetri pătraţi.
La exerciţiul 5 trebuie să obţinem un unghi de 90 de grade.
La exerciţiul 6 răspunsul este 20 de kilograme.
Şi subiectul II a fost accesibil pentru elevi a mai explicat Alina Sprus.
La exerciţiul 1, elevii au trebuit să deseneze un cub, iar pentru a fi punctat notarea trebuia făcută corectă. Astfel deasupra lui A trebuia să fie E.
La exerciţiul 2 pentru a calcula media aritmetică, totul trebuia adus la o formă cât mai simplă. Aici a trebuia să fie egal cu 3, iar b egal cu 1, iar media aritmetică dintre cele două trebuia să fie 2.
La exerciţiul 3 notăm cu x suma economisită de Ana şi cu y suma economisită de Mihai. După efectuarea tuturor operaţiilor răspunsul a fost: 80 de lei.
La exerciţiul 4, punctul a, calculul trebuia să fie 9-4, şi să demonstraţi că x egal cu 5.
La punctul b, profesoara a explicat că elevii trebuiau să fie foarte atenţi la paranteze şi să nu greşească. După găsirea numitorului comun şi după calcule y trebuia să fie egal cu 12. Dar rezultatul final: N trebuia să fie egal cu 9. Iar cel mai mic număr de două cifre care este divizibil cu N este 18.
Dacă până aici elevii au rezolvat corect exerciţiile pot lua nota de 6,50.
”La exerciţiul 5 de la subiectul II erau câteva capcane la care, elevii trebuiau să fie extrem de atenţi. Să deschidă gradual parantelezele pentru că în faţâa lor se află minus şi se pot păcăli uşor”, a mai explicat profesoara.
Aici aveam formulele de calcul prescurtat, iar teoria a fost extrem de importantă. Aici E(x)=4x-7, iar valorile favorabile erau 0 şi 1.
Alina Sprus, profesoară la Școala Generală nr. 30 ”Grigorie Ghica Voievod” din București, va fi prezentă în studioul Libertatea, de la ora 12.00 și va rezolva în direct subiectele de la proba de matematică.
La subiectul III elevii au avut de rezolvat probleme de geometrice. Desenele făcute corect, dar şi teoria eru esenţiale pentru a lua puncte la primele exerciţii.
Astfel, la prima problemă, subpunctul a era accesibil pentru toată lumea a explicat Alina Sprus. AB=13, BC=10; şi trebuia calculat perimetrul paralelogramului.
La punctul b trebuia să descoperim că ADEC este trapez isoscel.
Punctul c, de la exerciţiul 2 a fost mai dificil şi este pentru elevii care au lucrat mult şi vor să urmeze un liceu cu profil real, a mai explicat profesoara de matematică. Aici elevii au avut de demonstrat că ariapatrulaterului ABCE este egală cu 60 de centimetri pătraţi.
La a doua problemă de la subiectul III, punctul a, elevii trebuiau să demonstreze că aria unghiului este egală cu 240 de centimetri pătraţi. Alina Sprus a explicat în studioul Libertatea cum trebuia făcută demonstrația. Trebuia calculată aria lui ABCD: AB înmulțit cu BC dă rezultatul 240.
La punctul b trebuia demonstrat că planele MNP și BDE sunt paralele. Alina Sprus a făcut întreaga demonstrație.
La punctul c trebuia demonstrat că NM este linie mijlocie în triunghiul ADB. Trebuia calculată înălțimea AQ și aplicată teorema lui Pitagora. Rezultatul trebuia să fie 60 pe 13 centimetri.
În cursul după-amiezii, Ministerul Educației va publica și baremul oficial al probei, care va fi publicat și în Libertatea.
Primele rezultate la examenul Evaluării Naționale vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.
- Contestații Evaluare Națională 2020. Unde se depune cererea online
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro