UPDATE 15.00: Baremele și rezolvarea subiectelor la Evaluarea Națională 2024 Limba și literatura română au fost publicate oficial și pe pe site-ul Edu.ro.
UPDATE ora 13.04: Profesoara de limba și literatura română Mădălina Vincene a explicat pentru Libertatea că subiectele au fost unele de nivel mediu care le permit elevilor să obțină inclusiv nota zece.
Întrebată dacă cerințele de examen puteau fi rezolvate fără a fi făcut meditații înainte, Mădălina Vincene a răspuns: „Categoric da. Subiectele se încadrează în nivelul mediu de dificultate. Este un examen care nu-și propune să facă diferențiere foarte mare între elevi, nu este o admitere propriu-zisă, deși această notă contează foarte mult la admitere (…), ci urmărește certificarea unor competențe pe care elevii le-au obținut pe parcursul gimnaziului la limba și literatura română și la matematică. Nivelul este mediu și, cu ceea ce elevii au învățat la clasă, au lucrat în mod constant în temele pentru acasă, pot lua zece”.
Profesoara de limba română a explicat că „subiectele sunt construite în așa manieră încât nu se mai verifică învățatul pe de rost, ci se valorifică mai degrabă ceea ce ei (elevii – n.r.) știu să facă cu adevărat, să citească texte, să gândească o problemă de limbă, să se exprime clar și coerent”.
De asemenea, în lipsa baremului de corectare, care va fi publicat la ora 15.00, Mădălina Vincene a precizat că „acum vom discuta despre subiecte din experiența pe care o avem și din modul în care ele sunt construite”.
UPDATE ora 12:02: Prima impresie a celor familiarizați cu subiectele date la română este că cerințele par a fi asemănătoare cu cele din 2023, cu diferența partea de gramatică a fost mai complicată, spune Edupedu.
UPDATE ora 11.11: La subiectul I, punctul A, elevii au avut de rezolvat o serie de cerințe pe baza a două texte, unul din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță, iar celălalt din „Portret” de Cella Delavrancea.
La punctul B a existat un alt set de cerințe, printre care și o serie de exerciții de tip grilă.
La subiectul II, cerința a fost aceea de redactare a unei compuneri de cel puțin 150 de cuvinte în care să fie caracterizat personajul din „Cireșarii” de Constantin Chiriță.
***
Știre inițială: Peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși pentru examenul de final de gimnaziu. Următoarea probă (matematică) de la Evaluarea Naţională 2024 va avea loc joi, 27 iunie. Primele rezultate se vor afișa la 3 iulie 2024, iar cele finale, de după contestații, pe 9 iulie 2024.
Cuprins:
Accesul în centrele de examen s-a făcut în intervalul orar 8:00 – 8:30. Copiii trebuie să aibă la ei actul de identitate, pix sau stilou cu cerneală albastră.
La ora 9.00 au fost distribuite foile cu subiectele și hârtia ștampilată pentru ciorne. Timpul alocat rezolvării subiectelor a fost de 120 de minute, care încep să curgă după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenții din sălile de examen).
Calendarul Evaluarea Națională 2024
- 25 iunie 2024 – Proba scrisă la limba română
- 27 iunie 2024 – Proba scrisă la matematică
- 28 iunie 2024 – Proba scrisă la limba maternă
- 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14.00)
- 3 iulie (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor
- 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
- 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Lucrările, scanate în clasă și corectate digital
O noutate în acest an o reprezintă faptul că lucrările vor fi scanate în clasă și ulterior corectate pe o platformă digitală.
Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale sunt scanate de profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației, document consultat de Edupedu.
Conform ghidului, lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată.
În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării va avea două pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile. Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea.
Când are loc repartizarea computerizată, potrivit calendarului de admitere la liceu 2024
Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a va avea loc pe 24 iulie. Completarea fișelor de înscriere la liceu are loc în perioadele 11-12 iulie și 15-22 iulie 2024.
Pe 24 iulie sunt afișate rezultatele repartizării computerizate, urmând ca depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați să se realizeze între 25 și 30 iulie.
Între 31 iulie şi 2 august 2024, Comisia de admitere județeană/ a municipiului București va rezolva situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
Vezi subiectele la proba la româna la Evaluare Națională 2024
Vezi subiectele la matematică la Evaluare Națională 2024 și de la ora 13.00 rezolvarea subiectelor la matematică- Evaluarea Nationala 2024
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro