Guvernul Cîțu a picat, după ce un număr de 281 de parlamentari au votat pentru demiterea sa. Scorul din Parlament pentru înlăturarea acestui Guvern este unul istoric. Este cel mai mare număr de voturi înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

Citește aici: LIVETEXT Primele reacții după ce Guvernul Cîțu a fost demis.

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

Guvernul Cîțu a fost demis

Au fost întrunite 281 de voturi pentru moțiunea de cenzură, 0 împotrivă și 0 anulate. Guvernul condus de Florin Cîțu a picat cu un număr record de voturi.

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

281 de parlamentari au votat

Deputatul Daniel Suciu a anunțat că 281 de parlamentari au votat, la finalul procedurii de votare din plen. Sunt necesare 234 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură pentru ca guvernul condus de Florin Cîțu să fie demis. Parlamentarii PNL și UDMR nu au votat, iar potrivit calculelor moțiunea de cenzură a fost adoptată.

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

Ludovic Orban nu votează

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, nu votează moțiunea de cenzură. De altfel, parlamentarii liberali au fost absenți sau au ales să nu voteze. În chip similar, parlamentarii UDMR au anunțat că sunt prezenți, dar nu votează.

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

A început votul

Votul pe moțiunea de cenzură a început. Membrii guvernului sunt prezenți dar nu votează. PSD, USR și AUR au anunțat în plen că vor vota moțiunea de cenzură. Împreună au 280 de voturi, iar pentru demiterea coaliției sunt necesare 234 de voturi, pe care ar trebui să le obținută fără emoții dacă parlamentarii votează precum au stabilit conducerile acestor formațiuni.

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

Florin Cîțu: „Mergem mai departe”

„USR se ceartă cu PSD pe timpul moțiunii, ceea ce arată că nu au un plan de guvernare. Întrebarea rămâne pentru USR: votați moțiunea care spune că sunteți incompetenți sau mergeți pe varianta imaginară că ar exista altă moțiunea care spune că sunteți competenți? Votul de azi arată clar că sunteți de acord cu PSD și asta va rămâne în istorie”, a încheiat Florin Cîțu.

El a transmis că „guvernarea va fi făcută tot în jurul valorilor liberale” la finalul moțiunii de cenzură.

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

Claudiu Târziu: „O piesă de teatru a absurdului cu contribuția PSD”

„Colegul meu Simion avea dreptate când spunea că nu trebuie să cheltuim niciun minut să demonstrăm faptul că guvernul Cîțu trebuie să fie demis. Românii să fie conștienți că azi jucăm într-o piesă de teatru al absurdului cu contribuția PSD, pentru că altminteri acest guvern era demis acum o lună”, a declarat co-președintele AUR, Claudiu Târziu.

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

Sorin Grindeanu, mesaj doar pentru USR

„Moțiunea nu este doar despre Florin Cîțu, deși știu toți românii că ați vrea să dați delete anului în care ați fost la guvern. Moțiunea de guvern este și despre USR-PLUS, despre eșecul vostru de a administra țara”, a declarat deputatul PSD Sorin Grindeanu de la pupitrul Parlamentului.

El le-a transmis parlamentarilor USR că nu sunt doar „victime”, ci „complici” ai premierului Florin Cîțu.

„V-ați despărțit de el când nu v-ați mai înțeles pe bani și funcții. Doamnele și domnilor de la USR, aveți curajul să vă asumați adevărul și să votați moțiunea de cenzură”, a încheiat Sorin Grindeanu.

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

George Simion: „Nu irosim nicio secundă pe Florin Cîțu”

„E târziu. Nu mai putem aloca nicio secundă pe prim-ministrul distrugător care de astăzi este istorie. Așa că nu irosim nicio secundă pe Florin Cîțu”, a declarat președintele AUR, George Simion, și a părăsit pupitrul.

Înainte de începerea dezbaterilor, liderul AUR și-a făcut un selfie cu Florin Cîțu. Momentul a fost surprins de fotograful Inquam Photos George Călin.

Foto: Inquam Photos / George Călin
5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

Dan Barna: „Ați distrus o coaliție”

Principalele declarații ale deputatului Dan Barna (USR):

  • Ați fi putut fi premierul reformator de care țara asta are disperată nevoie, dar ați preferat să vă luați rolul de frânarul programului de guvernare care să ne scoată din criză
  • Ați fi putut fi eroul pandemiei, dar ați preferat iresponsabilitatea relaxată
  • Ați sacrificat stabilitatea politică ca să obțineți o mână de voturi în partidul dumneavoastră
  • Ați distrus o coaliție cu un capital uriaș de încredere și speranță că am putea scăpa mai repede de pandemie.
  • Ați avut buna noastră credință. În miercurea când ați aruncat în aer coaliția, v-am spus în acea seară că aici vom ajunge. Da, noi ne respectăm cuvântul dat atunci: suntem aici și vom vota moțiunea de cenzură
  • Chiar ați putut fi Superman, dar ați ales să fiți un oarecare banal Florin Cîțu
5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

Marcel Ciolacu: „Guvernul Cîțu va pleca”

Principalele declarații ale președintelui PSD, Marcel Ciolacu:

  • Cred că premierul are o amnezie, faptul că eu vorbesc primul înseamnă că PSD a câștigat alegerile. Stângă a fost trimisă acasă pentru că așa a vrut Iohannis încălcând Constituția. Astăzi facem dreptate pentru români. Guvernul Cîțu va pleca acasă.
  • Sper că sunteți de acord domnule Barna că la ultima moțiunea erați alături de domnul Cîțu și v-au căzut ochelarii. Sper că acum să nu vă cadă și bilele.
  • 9 luni v-ați bătut ca chiorii pentru șefia PNL și astăzi ați ajuns șef peste un hoit politic. PNL a ajuns să miroase a PNȚCD.
  • Echipa câștigătoare este echipa ucigătoare. Ați jucat golf cu viețile românilor, sub patronajul lui Iohannis. Românii mor carbonizați în spitale. Românilor le e frică să mai meargă la spital.
  • Tu Florin Cîțu ai eșuat big time. România eșuată este singurul proiect care rămâne în urma guvernării PNL
  • V-ați bătut cu Orban pe funcții în loc să pregătiți valul patru.
  • Toți vă urăsc, dar nimeni nu vă mai crede. Nu sunteți fantastic, nu sunteți wow.
  • Nu știți cât costă pâinea pentru că nu o consumați. Eu chiar sunt curios ce consumați dumneavoastră.
  • Florine, Superman, ai căzut în cap. Zboară acasă lin!

Citește mai multe: Replica lui Ciolacu pentru Cîțu: „Echipa câștigătoare e de fapt echipa ucigătoare”

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

Florin Cîțu: „Astăzi a murit moralitatea”

Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu:

  • Gestul domnului Romașcanu este populist și ipocrit. Era mult mai important pentru români să retrageți moțiunea astăzi când avem 15.000 de cazuri și 250 de decese
  • Colegii de la USR nu vă aplaudă când citiți moțiunea, dar vă votează
  • Astăzi a murit moralitatea. Moțiunea PSD este susținută și votată de USR. Așa-zișii reformiști s-au aliat cu PSD și extremiștii
  • Sunt dezamăgit USR joacă alba-neagra cu guvernarea. După dă jos guvernul, vrea să vină la guvernare cu un șef mai indulgent
  • Ce câștigă USR dacă aruncă România în haos? Vrea să arate că este mai socialist decât PSD și mai extremist decât extremiștii! Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR! (…) Tovarășul cu spirală și Vasile Dâncu, ce imagine!
  • Dragi români, ați votat un partid bipolar. USR spune că ar continua la guvernare, dar votează împotriva unui guvern în care are portofoliile păstrate
  • Responsabilitatea pentru tot ce urmează e la USR: dobânzi, curs, prețuri, pandemie. La PSD e de înțeles, dar USR votează o moțiune de cenzură care spune despre proprii miniștri că sunt incompetenți
  • Incompentență la Ministerul Investiții și Proiectelor Europene? USR zice că da din moment ce votează moțiunea. Să fie clar – ministrul Ghinea un incompetent și trebuie să meargă acasă!
  • Incompetență la Economie? USR zice că da, și Năsui zice tot da. USR îl trimite acasă pentru incompetență.
  • Incompetență la Transporturi? USR zice da, văd că Drulă zice tot da. Cum era aia cu zombie politic? Astăzi votezi cot la cot cu PSD pentru un text care spune că ești incompetent. Și vrei să faci parte din viitorul guvern după ce ai recunoscut singur că nu te-ai descurcat și ai fost incompetent? Not going to happen!
  • Incompetență la Sănătate? USR zice că da, eu zic că da, românii zic că da. Ministrul USR al Sănătății un incompetent, nu a pregătit valul patru. Asta spune PSD, asta spune USR.
  • Acești oamenii care au recunoscut ei înșiși că sunt incompentenți nu mai au ce căuta la guvernare.

Trebuia să îi demit pe toți mai devreme și poate astăzi aveam un sistem de sănătate pregătit pentru valul 4, aveam absorbția fondurilor europene mai bună, aveam câțiva kilometri de autostradă făcuți. Am tolerat o echipă de incompetenți la guvernare mai mult decât era cazul. Din respect pentru dumneavoastră, dragi români, pentru că i-ați votat să facă reforme.

  • Până la urmă și-au dat seama că nu pot și au plecat singuri. Nu voi mai permite așa ceva.
  • USR și-a bătut joc de sistemul de sănătate. Au avut bani, au avut tot ce au dorit, dar nu au pregătit valul 4. Este un atentat la sănătatea românilor, un gest criminal.
  • Politica din România nu e despre cum să-l dați jos pe Florin Cîțu, ci despre români. Românii nu vor uita că ați plecat de la guvernare în plină criză. Azi avem 15.000 de cazuri de Covid. Românii trebuie să știe în continuare ce fel de politicieni sunteți. Și nu mă voi opri din această sarcină
  • Am fost singur în combaterea antivaccinismului. USR a fost inert, nu a făcut nimic împotriva campaniei antivacciniste
  • Este o moțiune a frustrării și absursului. Kafka ar fi mândru de voi. Îi văd pe colegii din PSD că se uită în telefoane, căutați detalii despre Kafka, nu-i așa?
  • PSD, USR și extremiștii propun o aventură din care vor pierde doar românii

Citește și: Cîțu, atac dur la adresa USR-PLUS înainte de votul moțiunii: ”Un partid bipolar. Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR”

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

PSD prezintă moțiunea de cenzură

Senatorul Lucian Romașcanu citește din partea PSD textul moțiunii de cenzură intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”

5 oct. 2021 – Acum 3 ani
05-10-2021

379 din 466 de parlamentari, prezenți

Președintele Camerei Deputaților, a declarat deschisă ședința de plen comun a Parlamentului în care se va dezbate și vota moțiunea de cenzură. Cvorumul a fost asigurat, fiind prezenți 379 din cei 466 de parlamentari.


PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu marți, 28 septembrie, după ce soarta moțiunii USR și AUR a devenit neclară, în urma deciziei CCR.

Mai exact, Curtea Constituțională a admis, în urma sesizării Executivului, că există un conflict constituțional între Guvern și Parlament, dar și în acest caz, moţiunea USR – AUR trebuie să își urmeze traseul în Parlament. Astfel, în Legislativ vor fi două moțiuni anti-Cîțu.

Intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor”, moțiunea de cenzură a PSD are patru pagini, iar premierul Florin Cîțu este acuzat, printre altele, că „a sărăcit România”, că „românii se confruntă cu explozia prețurilor și a cursului valutar” și că „agricultorii țării au fost umiliți”.

USR a transmis că cei 80 de parlamentari ai formațiunii vor vota moțiunea, întrucât nu îi mai oferă sprijin politic premierului, dar sunt deschiși pentru negocieri pentru a forma un nou guvern cu PNL și USR cu un nou nume de premier. Florin Cîțu a transmis, pe 4 octombrie, că dacă USR votează o moțiune alături de PSD, colaborarea cu PNL va înceta.

Ce este o moțiune de cenzură

Moțiunea de cenzură este un act prin care Parlamentul retrage mandatul acordat anterior unui guvern.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, potrivit Constituției.

Cum trece o moțiune de cenzură

Moțiunea de cenzură este admisă, iar guvernul este demis, dacă este votată în plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului de 50%+1 din numărul total de parlamentari.

Astfel, pentru ca moțiunea de cenzură depusă de PSD să treacă sunt necesare 234 de voturi. PSD are 157 de parlamentari, AUR are 43, iar USR-PLUS are 80 – în total sunt 280 de voturi.

Dacă parlamentarii PSD, AUR și USR-PLUS vor respecta îndemnul conducerii partidelor, vor vota pentru dărâmarea guvernului.

La aceste voturi se pot adăuga altele – cele ale parlamentarilor PNL nemulțumiți de Florin Cîțu sau cele ale minorităților naționale.

Liberalii au anunțat că vor exclude orice membru PNL care votează moțiunea. UDMR a anunțat că se opune moțiunii.

Ce urmează dacă pică Guvernul prin moțiune de cenzură

Dacă moțiunea de cenzură este votată de cel puțin 234 de parlamentari, aceasta este adoptată și Guvernul Cîțu este demis. În această situație, Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile.

Președintele Klaus Iohannis va trebui să convoace partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier.

PSD a anunțat că nu va merge cu o propunere de premier și nici nu va susține un guvern minoritar.

USR s-a declarat în favoarea refacerii coaliției cu PNL și UDMR cu un nou nume de premier și cu un calendar pentru implementarea reformelor.

Florin Cîțu a anunțat că va considera încheiată colaborarea cu USR dacă va fi votată moțiunea de cenzură.

Dacă este demis prin moțiune, Florin Cîțu nu poate fi redesemnat, întrucât, conform deciziei Curţii Constituţionale din data de 24 februarie 2020, „desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou guvern”.

Dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, Constituția prevede că președintele poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate – dar nu mai devreme de 60 de zile.

Există și varianta în care, deși ar fi respinse două propuneri de premier, președintele nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News