Live text
Acum 3 ani
Ultimele rezultate parțiale oficiale
Acum 3 ani
Macron, mesaj pentru francezii care nu l-au votat pentru ideile sale
Acum 3 ani
Macron intră în scenă pe acordurile Imnului Europei
Acum 3 ani
Primele rezultate oficiale
Acum 3 ani
Cum au arătat ultimele alegeri prezidențiale din Franța
Acum 3 ani
Cum s-au împărțit alegătorii candidaților eliminați în primul tur
Acum 3 ani
Îndemnul lui Mélenchon
Acum 3 ani
Marine Le Pen consideră că scorul ei este „o victorie răsunătoare”
Acum 3 ani
Victorie clară pentru Emmanuel Macron
Acum 3 ani
Cum se realizează estimările de la închiderea urnelor
Acum 3 ani
Ce spun sondajele de opinie realizate în ziua votului
Acum 3 ani
Primele urne de vot s-au închis deja
Acum 3 ani
Cel mai ridicat absenteism din 1969 și până în prezent
Acum 3 ani
Prezență scăzută la vot la ora 17.00
Acum 3 ani
Macron, creditat cu câștigarea votului francezilor din SUA, Canada și alte țări
Acum 3 ani
O publicație belgiană spune că Le Pen conduce detașat în teritoriile de peste mări
Acum 3 ani
Alegeri cu repetiție Macron-Le Pen: neobișnuite, dar nu fără precedent
Acum 3 ani
Fractura profundă dintre Franța prosperă și cea „uitată”
Acum 3 ani
Macron a votat și știe unde își va sărbători eventuala victorie
Acum 3 ani
Alegerile din Franța, urmărite cu îngrijorare din Germania
Acum 3 ani
Prezența urne, în creștere față de primul tur
Acum 3 ani
Marine le Pen a votat
Acum 3 ani
Marile ziare franceze îi îndeamnă pe alegători să voteze pentru Macron
Acum 3 ani
Pe cine vor alege francezii din România?
Acum 3 ani
Urnele s-au deschis în toată Franța
Acum 3 ani
Problemele francezilor
Acum 3 ani
Ce spune ultimul sondaj
Acum 3 ani
Care sunt puterile președinției franceze

Emmanuel Macron a fost reales duminică în funcția de președinte al Republicii. Este o performanță pe care niciun președinte în exercițiu nu a mai reușit să o realizeze în cea de-a cincea republică franceză, excluzând perioadele de coabitare. Dar condițiile acestei victorii obținute după o campanie lipsită de entuziasm nu oferă motive pentru triumfalism, arată o analiză a Le Monde.

Unul dintre argumentele acestei concluzii este absenteismul, care a ajuns în această rundă finală la 28,2%. În istoria recentă, un absenteism mai mare a fost înregistrat doar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 1969, când s-au înfruntat doi candidați de dreapta.

„Nici Macron, nici Le Pen”, au stabilit, duminică, unii dintre alegători, reluând astfel sloganul lansat de studenții de stânga în timpul protestelor organizate între cele două tururi.

Sondajele au arătat de altfel că cei mai mulți dintre alegătorii stângistului radical Jean-Luc Mélenchon au preferat pur și simplu să rămână acasă, decât să voteze cu Macron, chiar dacă nu o înghițeau nici pe Le Pen.

Le Pen a fost înfrântă, dar a obținut un scor uriaș

Absenteismul a crescut în ciuda unei diferențe fundamentale între cei doi candidați, așa cum a încercat să explice chiar șeful statului, care a sintetizat acest scrutin ca fiind un referendum „pentru sau împotriva Uniunii Europene”, „pentru sau împotriva ecologiei”, „pentru sau împotriva Republicii noastre”.

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

Concluzia, așa cum au tot observat analiștii în ultimele săptămâni, este că pentru mulți alegători, extrema dreaptă s-a banalizat și nu mai reprezintă o sperietoare, în ciuda pozițiilor xenofobe, eurosceptice și rusofile ale lui Le Pen.

De fapt, finala prezidențială a zguduit frontul republican – coaliția transpartinică ce se opune extremei-drepte – mai serios ca niciodată până acum. Marine Le Pen, care obținuse 33,90% din voturi în urmă cu cinci ani, a depășit acum pentru prima dată pragul de 40%.

Acest rezultat este și semnul unui eșec al lui Emmanuel Macron, care în seara precedentei sale victorii din 7 mai 2017, promitea că va face în așa fel încât francezii să „nu mai aibă niciun motiv să voteze pentru extreme”.

Campania lui Macron a început prost, dar a terminat în forță

După scurta sa campanie din primul tur, Macron și-a aruncat toate forțele în bătălia dintre cele două tururi.

Lucrurile nu au început bine. După scorurile amețitoare cu care era creditat acum câteva luni, Macron se prăbușise în sondaje, iar înaintea primului tur mai avea doar câteva puncte procentuale în fața lui Le Pen.

El a reușit însă să își mărească avansul față de adversara sa.

Este posibil ca acest avans să fi fost asigurat de deplasările sale electorale în bastioanele favorabile lui Jean-Luc Mélenchon, stângistul radical clasat pe locul trei în primul tur de scurin.

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Apoi, șeful statului nu s-a temut să adopte o strategie ofensivă în timpul dezbaterii cu Le Pen, dezbatere pe care a și câștigat-o.

Dar mulți dintre cei care l-au votat au făcut-o fără entuziasm. În discursul de duminică seară, chiar președintele le-a mulțumit celor care l-au votat nu pentru că i-au susținut ideile, ci pentru că au vrut să blocheze extrema-dreaptă.

Urmează o perioadă dificilă

În timpul campaniei, Macron a dat asigurări că nu (mai) crede în teoria perioadei de miere, după victoria electorală.

De fapt, dimpotrivă, unii miniștri din guvernul său se tem că în curând, stânga radicală va ieși în stradă împotriva proiectului său care prevede creșterea treptată a vârstei legale de pensionare la 65 de ani. Le Pen, în treacăt fie spus, se opune și ea acestui plan.

Ca un posibil semn al problemelor care îl așteaptă, Macron a fost admonestat în mod repetat în campanie de alegători furioși în legătură cu reforma pensiilor. Aceste critici l-au forțat la un moment dat să admită o posibilă plafonare la 64 de ani, în loc de 65.

Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, unul dintre cele mai mari din Franța, susținut de comuniști, l-a avertizat deja pe președinte că nu va exista „nicio lună de miere” și că se poate aștepta la demonstrații dacă nu va da înapoi în totalitate, notează Reuters.

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Dosarul exploziv al pensiilor ar putea fi lansat abia în toamnă. În acest context, Macron a promis că va asculta partenerii sociali, care s-au simțit marginalizați în timpul primului său mandat de cinci ani.

Până atunci, președinția a promis că va adopta în această vară „o lege excepțională pentru susținerea puterii de cumpărare”.

Creșterea prețurilor este cea mai mare problemă a francezilor acum. Guvernul a plafonat prețurile la electricitate și a oferit reduceri la prețurile la pompă până după alegeri. El a declarat în timpul campaniei că va proteja cetățenii atât cât va fi necesar, dar nu a oferit niciun termen limită.

Ceea ce este clar este că aceste măsuri costisitoare vor trebui să fie ridicate la un moment dat. Între timp, francezii se plâng deja de creșterea vertiginoasă a prețurilor la tot felul de produse de bază, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui produs în Ucraina sau orezul și pâinea.

În 2018, creșterea prețurilor la pompă a declanșat protestele ample ale vestelor galbene. Prin urmare, Macron va trebui să fie prudent dacă nu vrea ca aceste nemulțumiri să explodeze din nou.

În așteptarea alegerilor legislative

Liderul France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, mizează pe această stare de revoltă socială, în perspectiva alegerilor legislative din 12 și 19 iunie, cu scopul de a impune o ipotetică coabitare a locatarului de la Elysée. Acesta a spus clar că își dorește să fie premier.

Prin urmare, Macron trebuie acum să își unească tabăra politică pentru a obține o majoritate stabilă, subliniind în același timp care ar putea fi riscurile divizării. În vreme ce a obținut o majoritate în 2017, partidul său nu s-a putut impune la nivel local și regional.

O coabitare cu o majoritate ostilă i-ar pune în mare pericol planurile pentru următorul mandat.

Între timp, Macron va lucra la alcătuirea unui nou guvern și va încerca să își pună în aplicare politicile, într-o perioadă dificilă, pe fondul războiului din Ucraina, a creșterii inflației și a prețurilor la energie și carburanți în special.

Potrivit ultimelor informații, premierul Jean Castex va rămâne în funcție cel puțin până la 1 mai. Însă există deja nume vehiculate pentru înlocuirea acestuia – este vorba despre miniștrii Julien Denormandie sau Elisabeth Borne.

Șeful statului, au explicat apropiații săi pentru Le Monde, ar putea promova chiar un ales local care ar simboliza „noua sa metodă” de guvernare, bazată pe o consultare cu oamenii din teren.

Le Pen pare dornică să continue pe scena politică

Cât despre Le Pen, în pofida unei campanii practic eșuate, ea își permite să le arate criticilor săi că face progrese constante de la un scrutin la altul.

Dacă analiștii speculau că aceasta ar putea fi ultima ei luptă electorală, lucrurile nu mai par la fel de sigure acum. În vârstă de 53 de ani, ea tocmai și-a încheiat a treia campanie prezidențială și pare că are suficiente resurse pentru una nouă, peste alți cinci ani. În orice caz, ea va conduce partidul la alegerile legislative.

„Îmi voi continua angajamentul față de Franța și față de francezi”, a avertizat ea duminică seara, considerând că rezultatul poate echivala cu o victorie.

Rămâne de văzut cum va evolua recompunerea scenei politice, între cei trei poli din primul tur al prezidențialelor – Le Pen, Macron și Mélenchon.

Dintre ei, doar Macron va fi împiedicat să candideze la președinție în 2027. Lupta pentru succesiune este prin urmare deschisă în tabăra sa.

Dar va fi, de asemenea, responsabilitatea sa să oprească ascensiunea continuă a extremei drepte.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Ultimele rezultate parțiale oficiale

După numărarea a 89% din voturi, situația stă așa:

Emmanuel Macron: 56,47%
Marine Le Pen: 43,53%

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Macron, mesaj pentru francezii care nu l-au votat pentru ideile sale

„Vreau să le mulțumesc tuturor francezilor care, în primul și al doilea tur, mi-au acordat încrederea lor pentru a construi o Franță mai independentă, o Europă mai puternică, prin investiții și schimbări profunde”, a spus președintele reales.

„Știu că mulți dintre compatrioții noștri au votat pentru mine astăzi, nu pentru a-mi susține ideile, ci pentru a bloca extrema dreaptă. Și vreau să le spun aici că sunt conștient că acest vot mă obligă pentru anii următori”, a spus Emmanuel Macron în discursul victoriei. El a asigurat că va ține cont de atașamentul acestor oameni față de Republică.

„Mă gândesc în cele din urmă și la cei care au votat-o pe doamna Le Pen”, a mai spus el, cerându-le susținătorilor săi să nu o huiduie pe rivala sa de extremă dreaptă.

„Încă de la început v-am cerut să nu fluierați niciodată, pentru că de acum încolo nu mai sunt candidatul unui partid, ci președintele tuturor”, a spus el.

Președintele a mai spus că dorește să își continue proiectul „cu putere” în anii care vor urma și că va fi face tot posibilul pentru a lupta împotriva diviziunilor, asigurându-se în fiecare zi că toată lumea este respectată și continuând să lucreze pentru o societate mai echitabilă.

El a declarat că „războiul din Ucraina ne amintește că trecem prin momente tragice”.

Macron a promis de asemenea o „nouă metodă” de guvernare a Franței, asigurând că „nimeni nu va fi lăsat pe drumuri”. „Această nouă eră nu va fi continuitatea mandatului care se încheie”, a asigurat președintele reales în timpul discursului.

Discursul relativ scurt al lui Macron s-a încheiat în aplauzele suporterilor și cu imnul Franței, cântat pe scenă.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Macron intră în scenă pe acordurile Imnului Europei

Alături de soția sa și de mai mulți copii ai voluntarilor și ai militanților de campanie, Emmanuel Macron a sosit lângă turnul Eiffel pe acordurile Odei Bucuriei, imnul Europei. Un semn al europenismului pe care Macron l-a promovat în timpul campaniei. Rivala sa, Marine Le Pen, nu a folosit Oda Bucuriei, dar și-a încheiat discursul înfrângerii cântând, împreună cu suporterii, Marseilléza, imnul Franței. Președintele se va adresa suporterilor săi și întregii Franțe.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Primele rezultate oficiale

Ministerul de Interne a început să publice primele rezultate oficiale parțiale. După numărarea a 50% din voturi, situația stă așa:

Emmanuel Macron: 51,91%
Marine Le Pen: 48,09%

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Cum au arătat ultimele alegeri prezidențiale din Franța

Alegeri Franța, rezultate finale: Macron câștigă clar un nou mandat prezidențial, dar Le Pen obține un rezultat record pentru extrema-dreaptă
Alegeri Franța, rezultate finale: Macron câștigă clar un nou mandat prezidențial, dar Le Pen obține un rezultat record pentru extrema-dreaptă
24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Cum s-au împărțit alegătorii candidaților eliminați în primul tur

Majoritatea celor care au votat în primul tur pentru ecologistul Yannick Jadot (68%) și conservatoarea Valérie Pécresse (51%) au ales să pună ștampila pe Macron în runda finală, arată un sondaj al institutului Elabe pentru BFMTV.

Doar 38% dintre alegătorii lui Melenchon l-au votat însă pe Macron, în vreme ce 18% au ales-o pe Le Pen, iar cei mai mulți – 44% au preferat să se abțină.

Majoritatea alegătorilor lui Eric Zemmour (80%) au preferat-o în turul doi, în mod evident, pe Marine Le Pen.

Alegeri Franța, rezultate finale: Macron câștigă clar un nou mandat prezidențial, dar Le Pen obține un rezultat record pentru extrema-dreaptă
24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Îndemnul lui Mélenchon

Stângistul radical Jean-Luc Mélenchon a vorbit și el după aflarea rezultatelor, pentru a saluta înfrângerea lui Le Pen, pentru a-l critica pe Macron și pentru a începe deja campania electorală pentru legislativele din luna iunie.

„Urnele de vot au decis. Marine Le Pen este învinsă. Franța a refuzat în mod clar să îi încredințeze viitorul, iar aceasta este o veste foarte bună pentru unitatea poporului nostru”, a spus liderul partidului La France insoumise.

Mélenchon a apreciat că Macron cel mai neconvingător președinte ales al celei de-a V-a Republici. „Monarhia sa prezidențială supraviețuiește implicit și în urma constrângerii unei alegeri părtinitoare”, a spus el.

Mélenchon s-a adresat apoi bazei sale electorale, în vederea alegerilor legislative.

„A treia rundă electorală începe în această seară. Pe 12 și 19 iunie încep alegerile legislative. Îl puteți învinge pe domnul Macron. O altă lume este încă posibilă”, a spus Mélenchon, care i-a invitat pe alegători să voteze pentru partidul său.

„Pe 12 și 18 iunie, invitându-vă să mă alegeți în calitate de prim-ministru, vă invit să creăm împreună un nou viitor pentru poporul nostru”, a spus el.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Marine Le Pen consideră că scorul ei este „o victorie răsunătoare”

„După două săptămâni de metode nedrepte, brutale și violente îndreptate împotriva noastră, ideile pe care le reprezentăm au atins noi culmi”, a declarat Marine Le Pen după aflarea rezultatelor. Ea a apreciat că scorul său este „o victorie răsunătoare”.

„Milioane de compatrioți au ales tabăra națională și schimbarea. Prin urmare, adresez cele mai profunde mulțumiri tuturor celor care au avut încredere în mine în primul tur și tuturor celor care, cu milioanele, ni s-au alăturat în al doilea tur”, a spus ea.

„Nu am niciun resentiment azi. Am fost îngropați de o mie de ori și de o mie de ori istoria a dovedit că cei care au prezis sau au sperat în dispariția noastră s-au înșelat”, a mai spus Le Pen.

„Simt o formă de speranță. Acest rezultat este, atât pentru liderii noștri francezi, cât și pentru liderii europeni, mărturia unei mari neîncrederi a poporului francez față de ei, pe care nu o pot ignora”, a spus candidata extremei-drepte.

„Îmi voi continua angajamentul față de Franța și față de francezi”, a promis duminică seara candidata extremei-drepte, care a obținut 41,8% din voturi, potrivit primelor estimări.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Victorie clară pentru Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a fost reales președinte al Republicii cu 58,2% din voturi, potrivit primelor estimări.

Președintele în exercițiu o devansează clar pe candidata Rassemblement National, care este creditată cu 41,8% din voturi, potrivit estimărilor Ipsos-Sopra Steria pentru France Télévisions, Radio France, France24-RFI-MCD.

Alte estimări, făcute de institutul Elabe îl creditează pe Macron cu 57,6% și pe Le Pen cu 42,4%.

Urmează ca scorul să fie confirmat de rezultatele oficiale, dar estimările sunt în general destul de precise.

Macron a câștigat acum cinci ani în fața lui Le Pen cu 66,10%. Rezultatul de azi este evident mai slab, dar președintele poate fi totuși mulțumit, după emoțiile din ultimele săptămâni.

Pentru Le Pen, scorul reprezintă o nouă înfrângere. Însă reprezintă totodată și un rezultat record obținut de extrema-dreaptă în al doilea tur al prezidențialelor.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Cum se realizează estimările de la închiderea urnelor

Primele estimări ale scorului alegerilor sunt făcute publice în momentul în care s-au închis secțiile de votare din marile orașe – la ora locală 20.00 (21.00 ora României).

Atenție, nu este vorba despre exit-poll-uri.

Pentru a oferi o proiecție cât mai precisă, institutele de sondare recurg la estimări făcute în secțiile de votare, pe baza primelor buletine de vot numărate după închiderea – cu o oră mai devreme – a secțiilor din rural și din orașele mici.

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu sondajele. Acelea se bazează pe informații declarative, în timp ce noi ne bazăm pe buletinele de vot numărate. Este mult mai precis”, a explicat Vincent Thibault, director de studii la institutul de sondaje Elabe, cu care colaborează BFMTV.

Astfel, un set de 250 până la 300 de secții de votare sunt selectate de către institutele de sondare. Aceste secții sunt amplasate în regiuni foarte diverse, în zone rurale, suburbii și în centrele orașelor. Scopul este ca rezultatul estimat să fie cât mai reprezentativ.

În fiecare secție, un reprezentant al institutului de sondare asistă la numărarea buletinelor, apoi transmite primele rezultate.

„Datele din primele estimări, analizate cu un algoritm, dau rezultatul” și ne permit să obținem estimări între 19.30 și 19.45, a explicat Vincent Thibault.

Pentru marile orașe, algoritmul este unul diferit. „Avem un truc”, a asigurat Vincent Thibault, menționând un algoritm specific, în condițiile în care unii candidați au tendința de a fi mai puternici în zonele rurale și mai puțin performanți în centrele urbane.

Directorul departamentului de cercetare a precizat că această distorsiune este „bine cunoscută” și este întotdeauna luată în considerare în estimări. Noi actualizări urmează apoi, care corectează orice erori ale primelor estimări.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Ce spun sondajele de opinie realizate în ziua votului

Potrivit estimărilor a patru sondaje de opinie realizate duminica aceasta de patru institute de sondare franceze renumite, Emmanuel Macron este creditat cu 55%-58% din voturi, în timp ce Marine Le Pen ar obține 42-45% din voturi, scrie publicația belgiană La Libre.

Aceste rezultate se bazează pe sondaje de opinie efectuate pe Internet în rândul cetățenilor care au votat înainte de ora 17.00.

Iată rezultatele în funcție de fiecare institut de sondare:

Harris Interactive: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen

Ifop: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen

OpinionWay: 58% pentru Emmanuel Macron – 42% pentru Marine Le Pen

BVA: 57% pentru Emmanuel Macron – 43% pentru Marine Le Pen

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Primele urne de vot s-au închis deja

Majoritatea secțiilor de votare s-au închis la ora 19.00 în Franța (20.00, ora României). Ultimele secții de votare, din marile orașe precum Paris, Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Nisa și Marsilia se închid la ora 20.00 (21.00 ora României), când vor fi oferite și primele estimări ale scorului.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Cel mai ridicat absenteism din 1969 și până în prezent

Absenteismul din turul doi de scrutin al prezidențialelor franceze va fi de 28%, potrivit estimării făcute de institutul de sondare Elabe pentru BFMTV și L’Express. Un nivel crescut față de primul tur de scrutin, când absenteismul a fost de 26,31%.

Este de fapt cel mai ridicat absenteism al turului doi de la alegerile din 1969 și până în prezent, potrivit datelor oficiale, citate de BFMTV.

Alegeri Franța, rezultate finale: Macron câștigă clar un nou mandat prezidențial, dar Le Pen obține un rezultat record pentru extrema-dreaptă
Absenteismul în al doilea tur. Surse: Ministerul de Interne, Elabe/BFMTV
24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Prezență scăzută la vot la ora 17.00

Prezența la vot era de 63,23% la ora 17.00 (18.00, ora României), potrivit datelor oficiale ale Ministerului de Interne, în scădere față de primul tur, când cifra era 65% la aceeași oră.

Cifra este de asemenea în scădere față de turul doi al prezidențialelor din 2017, când prezența la vot la ora 17.00 era de 65,3%, dar și față de rundele finale ale precedentelor scrutine, din 2012, 2007 și 2002.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Macron, creditat cu câștigarea votului francezilor din SUA, Canada și alte țări

La Libre Belgique oferă și rezultatele neoficiale ale alegerilor din diaspora. În mai multe țări, Macron a câștigat cu o diferență uriașă.

În Argentina, actualul președinte este creditat cu 89%, în Brazilia cu 86%, în Columbia cu 91%, în Republica Dominicană cu 62%, în Canada (fără vancouver) cu 86%, iar în SUA cu 92%.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

O publicație belgiană spune că Le Pen conduce detașat în teritoriile de peste mări

Publicația belgiană La Libre prezintă o serie de rezultate din teritoriile franceze de peste mări, care o arată pe Marine Le Pen câștigătoare.

Potrivit Le Libre, care nu precizează de unde a obținut rezultatele, Le Pen ar fi obținut 60,87% în Martinique, 60,70% în Guyana și 69,60% în Gudeloupe.

Macron a câștigat în toate aceste teritorii în urmă cu cinci ani. De atunci, lucrurile s-au schimbat, localnicii fiind extrem de nemulțumiți de politica COVID a administrației franceze, dar și de politicile sociale.

Le Pen ar fi câștigat și în Saint-Martin, Saint-Barthélemy și Saint-Pierre-et-Miquelon, în vreme ce Macron este în frunte în Polinezia franceză, potrivit Le Libre.

În urmă cu două săptămâni, publicația belgiană a prezentat de asemenea pe surse rezultatele primului tur în teritoriile de peste mări, care au fost confirmate ulterior de anunțurile oficiale. Atunci, stângistul radical Jean-Luc Melenchon a câștigat în aceste regiuni, cu peste 50% din voturi, Macron obținând de asemenea un rezultat slab.

Rezultatele din teritoriile de peste mări sunt puțin relevante din punct de vedere statistic, în condițiile în care ele adună maxim câteva sute de mii de voturi.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Alegeri cu repetiție Macron-Le Pen: neobișnuite, dar nu fără precedent

Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au întâlnit în turul al doilea din 2017 și se întâlnesc și acum. Dar un astfel de scenariu s-a mai petrecut acum câteva decenii în Franța.

În cea de-a cincea Republică, este pentru a doua oară când doi candidați se confruntă în mod repetat în turul al doilea a două scrutine prezidențiale succesive, scrie Le Monde.

François Mitterrand și Valérie Giscard d’Estaing s-au confruntat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 1974 și 1981.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Fractura profundă dintre Franța prosperă și cea „uitată”

Orașul Bordeaux este unul dintre cele mai prospere din Franța, un centru urban în plină dezvoltare.

La puțin peste o oră de mers cu mașina sau cu trenul, Sainte-Foy-la-Grande pare undeva la polul opus. Micul oraș medieval de pe râul Dordogne a prosperat cândva, cu o economie bazată pe producția de vin, dar acum este una dintre cele mai sărace comune din Franța continentală.

Aceste două extreme din același departament francez, Gironde, ilustrează realitatea Franței de astăzi, în timp ce alegătorii își aleg următorul președinte: țara se confruntă cu o fractură profundă, între locurile în care oamenii prosperă, în frunte cu centrele urbane și zonele turistice atractive, și locurile în care nu o duc bine, inclusiv orașele mici și zonele rurale, precum și suburbiile sărace.

Mai multe despre fractura profundă dintre Franța prosperă și cea „uitată”

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Macron a votat și știe unde își va sărbători eventuala victorie

Emmanuel Macron a votat duminica, în jurul orei locale 13:10, la Le Touquet (Pas-de-Calais), pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Alegeri Franța, rezultate finale: Macron câștigă clar un nou mandat prezidențial, dar Le Pen obține un rezultat record pentru extrema-dreaptă
Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, votează în al doilea tur de scrutin. FOTO: EPA

Dacă va câștiga, Macron se va adresa francezilor de lângă Turnul Eiffel, potrivit Francetvinfo. Membrii guvernului îi vor fi alături.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Alegerile din Franța, urmărite cu îngrijorare din Germania

Candidata extremei drepte Marine Le Pen are șanse la o victorie în alegerile prezidențiale. De aceea, Germania ar trebui să se pregătească pentru un scenariu sumbru, cel târziu în perspectiva anului 2027, scrie politoloaga germană Sophie Pornschlegel în ziarul Tagesspiegel.

În curând, avertizează ea, ne-am putea confrunta cu scenariul pe care îl știm deja din 2016 și din SUA: o victorie electorală a unui candidat populist, de extremă dreapta, în una dintre cele mai importante țări partenere ale Germaniei. Diferența este că Marine Le Pen, ca președintă a Franței, ar avea consecințe și mai directe pentru Germania decât un Donald Trump la Casa Albă.

În primul rând, subliniază politoloaga, o extremă dreaptă la Palatul Elysée ar putea anunța sfârșitul democrației în Europa.

Mai multe observații îngrijorătoare făcute din Germania, aflată cu ochii spre Franța.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Prezența urne, în creștere față de primul tur

Prezența la vot era de 26,41% la prânz, potrivit Ministerului de Interne, citat de Le Monde.

Cifra este în creștere cu 0,93% față de primul tur din 10 aprilie, când prezența la vot la aceeași oră era de 25,48%.

Prezența la vot este în scădere însă față de ultimele alegeri, din 2017, 2012 și 2007.

Alegeri Franța, rezultate finale: Macron câștigă clar un nou mandat prezidențial, dar Le Pen obține un rezultat record pentru extrema-dreaptă
24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Marine le Pen a votat

Ca în primul tur de scrutin, candidata Rassemblement National la președinție a votat în Hénin-Beaumont. În cursul zilei de astăzi, ea va merge la Paris pentru o petrecere la Pavillon d’Armenonville din Bois de Boulogne. Dacă va câștiga, intenționează să defileze prin Paris cu autobuzele sale de campanie.

Alegeri Franța, rezultate finale: Macron câștigă clar un nou mandat prezidențial, dar Le Pen obține un rezultat record pentru extrema-dreaptă
Marine Le Pen la vot. FOTO: EPA
24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Marile ziare franceze îi îndeamnă pe alegători să voteze pentru Macron

Înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța, cele mai importante ziare franceze s-au pronunțat în mod ferm în favoarea lui Emmanuel Macron.

Principalul scop al acestei poziționări este împiedicarea unei victorii a lui Marine Le Pen, care are o șansă mai mare ca niciodată pentru a ajunge la putere.

„Duminică nu există decât o singură modalitate de a contribui la împiedicarea sosirii la putere a candidatei unui partid de extremă dreapta, Marine Le Pen: votul pentru adversarul ei, Emmanuel Macron, indiferent de greșelile pe care le-a făcut în primul său mandat, indiferent de nemulțumirile pe care le putem avea față de politicile sale, indiferent de responsabilitatea pe care o are pentru prezența Rassemblement National în acest al doilea tur. Nici votul în alb, nici abținerea nu vor fi de vreun folos pentru a ne feri țara de ceva ireparabil”, spune editorialul Le Monde.

Mai multe detalii despre ce scriu ziarele franceze cu privire la ziua alegerilor.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Pe cine vor alege francezii din România?

Francezii din România îşi aleg duminică preşedintele şi pot să îşi exprime votul în secţii amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, scrie Agerpres.

Respectivele secţii de votare sunt la Ambasada Franţei din Bucureşti, la Institutul Francez din Cluj-Napoca şi la Institutul Francez din Iaşi.

După primul tur de scrutin, care a fost organizat pe 10 aprilie, Ambasada Franţei a transmis că 3.040 de francezi s-au înscris pentru a-şi exprima votul. Dintre aceştia, 1.451 au votat. În total, au fost exprimate 1.435 de voturi, pe lângă 12 voturi anulate şi patru, în alb.

La primul tur, 42,44% dintre votanţii din România l-au ales pe actualul preşedinte, Emmanuel Macron, iar 6,2 %, pe contracandidata sa din al doilea tur, Marine Le Pen.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Urnele s-au deschis în toată Franța

Francezii merg azi la urne pentru a-și alege președintele. Votul va stabili dacă Franța, una dintre cele mai puternice economii din UE și din lume, va fi condusă de un șef de stat pro-european, în persoana lui Emmanuel Macron, sau de unul extremist și eurosceptic – Marine Le Pen.

Votul a început la ora locală 08.00 (09.00 ora Bucureștiului) și se încheie la ora 20.00 (21.00, ora Bucureștiului). Rezultatele oficiale sosesc în următoarele ore, dar proiecțiile oferite chiar în momentul închiderii urnelor sunt de obicei de încredere.

Sondajele de opinie îl indică pe Macron drept probabil câștigător, dar cu o marjă mult mai mică decât în 2017, când a învins-o pe Le Pen cu 66,1% din voturi.

Oricine va câștiga azi, scrie Reuters, o va face cu o majoritate mică și după o campanie electorală care i-a obosit și divizat pe francezi.

În cazul unei victorii a lui Macron, acesta se va confrunta cu un al doilea mandat dificil, cu o perioadă de miere redusă sau chiar inexistentă, în vreme ce alegătorii de toate culorile politice vor ieși probabil în stradă împotriva proiectului său de a continua reformele pro-business și de a crește vârsta de pensionare.

Dacă Le Pen va fi cea câștigătoare, toată lumea trebuie să se aștepte la o schimbare radicală a politicilor interne și internaționale ale Franței, în vreme ce protestele de stradă ar putea începe imediat.

Una dintre primele provocări ale învingătorului va fi câștigarea alegerilor parlamentare din iunie.

În trecut, partidul președintelui ales a câștigat în mod tradițional aceste alegeri legislative, care îi ofereau astfel șansa de a-și impune proiectul electoral cu care îi convinsese pre francezi. De data aceasta, nici Macron, nici Le Pen nu ar avea asigurată o astfel de victorie.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Problemele francezilor

Puterea de cumpărare este principala preocupare a alegătorilor, un lucru normal, ținând cont de creșterea substanțială a inflației și a majorării prețurilor la energie în special. Le Pen și-a axat mare parte din campanie pe această problemă.

Sondajele au arătat că alegătorii sunt nemulțumiți de politica economică a lui Macron. Președintele a aplicat politici favorabile mediului de afaceri, pe care l-a impulsionat, în vreme ce mulți francezi cu venituri modeste se simt „lăsați în urmă”.

Șomajul este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, iar cei intervievați nu cred că vreunul dintre adversarii săi s-ar descurca mai bine.

Modul în care președintele a gestionat pandemia COVID-19 ar putea juca, de asemenea, un rol.

Importante s-ar putea dovedi de asemenea politicile divizive propuse de Marine Le Pen, care vrea să interzică purtarea vălului musulman în spațiul public, să reducă migrația și să impună, prin lege, o serie de prevederi discriminatorii pentru străini.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Ce spune ultimul sondaj

Ultimul sondaj Ipsos-Sopra Steria pentru Le Monde, realizat vineri, arată că președintele în exercițiu se află în fruntea intențiilor de vot, cu 56,5%. Candidata de extremă-dreapta ar obține 43,5%.

Donald Trump și referendumul pentru Brexit au arătat că populiștii pot obține victorii electorale surprinzătoare, contrazicând sondajele. Dar analiza Ipsos-Sopra Steria este una solidă. Pentru acest sondaj au fost chestionate 12.129 de persoane. Intențiile de vot sunt calculate pe baza răspunsurilor oferite de persoanele care sunt „sigure că vor vota și și-au exprimat intenția de a vota”, adică 7.549 de persoane, ceea ce oferă o marjă de eroare foarte mică – 1,1 puncte procentuale.

Aceste estimări confirmă rezultatele precedentului sondaj, realizat între 15 și 18 aprilie de același institut Ipsos-Sopra Steria, care îl credita pe Macron cu 56% din intențiile de vot.

Între timp, a avut loc dezbaterea dintre cele două runde. Macron a fost cel care considerat câștigătorul confruntării, în vreme ce Le Pen a părut mai puțin credibilă, a avut propuneri vagi și confuze.

În pofida acestui handicap, baza electorală a lui Le Pen pare foarte solidă: 92% dintre alegătorii săi sunt siguri de alegerea lor, față de 94% pentru Emmanuel Macron. Stagnarea nivelului intențiilor de vot pentru președintele în exercițiu pare să indice, așadar, că dezbaterea nu pare să fi avut un efect puternic.

De fapt, avertizează Le Monde, este posibil ca Macron să sufere, paradoxal, de o demobilizare a taberei sale, tocmai din cauza statutului său de favorit. Prezentat ca viitor învingător, beneficiind de un avans clar, el a dus o campanie totuși neconvingătoare. Astfel, o parte din electoratul său ar putea fi tentat să se abțină.

Pericolul unei prezențe scăzute la vot nu este neglijabil și constituie principala necunoscută a alegerilor din 24 aprilie.

Potrivit sondajului Ipsos, prezența la vot duminică este estimată între 71,5% și 75,5% – o medie de 73,5%, față de 74,5% în turul al doilea din 2017. O parte din electoratul de stânga ar putea lipsi.

24 apr. 2022 - Acum 3 ani
24-04-2022

Care sunt puterile președinției franceze

Președinții francezi dispun de o putere semnificativă, mai mare decât cea a altor lideri occidentali și se lovesc de puține constrângeri care le limitează prerogativele.

Spre deosebire de prim-miniștrii britanici sau de cancelarii germani, spre exemplu, aleși de partidele care controlează cele mai multe locuri în Parlament, președinții francezi sunt aleși direct de către popor pentru mandate de cinci ani. Important: la scurt timp după aceste alegeri, francezii merg iarăși la urne pentru a vota pentru parlamentarii din Adunarea Națională, camera inferioară a legislativului, unde mandatele durează, de asemenea, cinci ani.

Faptul că aceste două alegeri au loc în același ciclu de cinci ani crește puternic probabilitatea ca Franța să voteze parlamentari care îl susțin pe președintele nou ales, ceea ce înseamnă că șeful statului se poate baza pe o majoritate loială pentru impunerea politicii.

Premierul Franței joacă un rol important în sistemul constituțional, la fel ca și Parlamentul. Însă președintele, care îl numește pe prim-ministru, este cel care stabilește o mare parte din agenda țării.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI