Rezultatele exit-poll arată că coaliția de dreapta a câștigat între 41 și 45% dintre voturile exprimate, în timp ce coaliția de stânga a obținut 25-29% din voturi.

Mai exact, FdI-ul lui Giorgia Meloni a obținut între 22-26% din voturi, Liga lui Salvini între 8,5 și 11,5%, iar Forza Italia a lui Berlusconi – între 6 și 8%.

De la stânga la dreapta: Matteo Salvini, liderul Ligii, Silvio Berlusconi, liderul Forza Italia, și Giorgia Meloni, liderul Frații Italiei, FdI

De partea cealaltă, principalul partid de centru stânga are, potrivit exit-poll-urilor, între 17 și 21% din voturi, nu foarte multe în spatele Fratelli dItalia, însă partenerii de coaliție au avut rezultate mai slabe – între 6,5 și 8,5%.

Primele rezultate oficiale urmează să fie anunțate de luni dimineață, dar aceste date arată că coaliția de dreapta, condusă de partidul extremist FdI, a obținut suficiente voturi pentru a deține majoritatea în ambele Camere ale Parlamentului italian.

FdI urmează astfel să devină primul partid al dreptei extreme ajuns la conducerea Executivului italian, după Benito Mussolini, mai exact la vreo sută de ani după dictatorul fascist.

Giorgia Meloni a dat însă asigurări că guvernarea ei va fi una conservatoare, pragmatică, europeană și pro-atlantică.

Cine este Giorgia Meloni

În vârstă de 45 de ani, Giorgia Meloni era considerată principala favorită a scrutinului, Fratelli dItalia fiind creditat cu aproximativ 25% din intențiile de vot. O creștere uluitoare față de precedentul scrutin, când FdI a obținut puțin peste 4% din voturi.

Ascensiunea grupării extremiste Frații Italiei, partidul dominant în coaliția dreptei, se datorează în mare parte abilităților politicienei în vârstă de 45 de ani, spun comentatorii.

Meloni a câștigat primele alegeri locale la 21 de ani și a devenit cea mai tânără ministră a țării la 31 de ani, când a primit portofoliul tineretului în guvernul Berlusconi din 2008.

Meloni a fost crescută de o mamă singură, într-un cartier muncitoresc din Roma, după ce tatăl ei le-a abandonat la naștere. Ascensiunea ei, scrie Reuters, este în mod special notabilă, având în vedere trecutul modest, într-o țară în care legăturile de familie sunt adesea cele mai importante.

În autobiografia sa din 2021, „Eu sunt Giorgia”, Meloni spune că și-a găsit o nouă familie la vârsta de 15 ani, când s-a alăturat unei filiale locale de tineret a Mișcării Sociale Italiene (MSI), gruparea postfascistă creată în 1946 de susținătorii dictatorului Benito Mussolini.

Giorgia Meloni FOTO: EPA

Muncitoare și energică, ea a atras rapid atenția activistului de partid Fabio Rampelli, care a organizat cursuri pentru a pregăti ceea ce el spera să fie o nouă generație de politicieni conservatori.

MSI a fost încorporat într-o nouă grupare numită Alianța Națională (AN) la mijlocul anilor 90, înainte de a fuziona cu un grup conservator majoritar, creat de fostul prim-ministru Berlusconi.

Însă Meloni și un număr de veterani ai AN l-au părăsit pe Berlusconi în 2012 și au fondat actualul partid, Frații Italiei, care își ia numele din primele versuri ale imnului național.

Sondajele de opinie spun că secretul succesului lui Meloni este aparentul său refuz de a face compromisuri. În timp ce aliații ei, Salvini și Berlusconi, și-au unit forțele cu grupările de centru-stânga anul trecut, pentru a forma un guvern de uniune sub conducerea lui Mario Draghi, Meloni a refuzat, spunând că numirea unui fost bancher central neales este nedemocratică.

Prezența scăzută la vot

Aproape 51 de milioane de italieni au fost așteptați la urne, însă scrutinul a avut o prezență mai scăzută față de precedentele alegeri parlamentare. Prezența la vot a fost una scăzută, de 64,7%, potrivit ministrului italian de interne.

Citește și: Alegeri Italia: un partid de extremă dreapta, în pragul unei victorii cu multe necunoscute. Un profesor de la Roma explică ce înseamnă asta pentru Italia și UE

Urmărește-ne pe Google News