Exit-poll-ul Gallup arată că GERB a adunat duminică 22,1% din voturi, formațiunea antisistem ITN, condusă de cântărețul și vedeta TV Slavi Trifonov, venind aproape, cu 21,5%.
GERB se află în scădere față de scrutinul neconcludent din aprilie, când primise 26% din voturi, în vreme ce ITN se află în creștere, de la 17%.
Pe locul trei au venit socialiștii, cu 15,1% din voturi, potrivit exit-poll-ului Gallup.
„Bulgaria Democrată” (de orientare conservatoare, liberală şi ecologică) a venit pe patru cu 13,7%, în vreme ce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS – partidul minorităţii turce) a sosit pe cinci, cu 12% din voturi.
Al șaselea partid intrat în parlament este alianța antisistem și anticorupţie – „Ridicaţi-vă! Fără mafie!” – creditată cu 4,8%.
Bulgarii sunt chemaţi la urne pentru a alege un nou parlament, pentru a doua oară în puţin peste 100 de zile. Organizarea de noi alegeri în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană a devenit necesară după trei încercări eşuate de a forma un guvern.
Moderatorul TV și cântărețul Slavi Trifonov este în orice caz aproape de a pune capăt carierei unuia dintre cei mai longevivi lideri europeni, Boiko Borisov, cel care s-a retras deja în aprilie din funcția de premier.
Stanislav Trifonov, cunoscut drept „Slavi”, vorbea despre inechități și despre corupție încă dinainte ca Bulgaria să adere la UE în 2007, scrie Bloomberg. El a folosit astfel nemulțumirea alegătorilor sătui de standardele mici de trai și de scandalurile fără sfârșit dintre elite.
La acest scrutin este de aşteptat o competiţie strânsă între partidul conservator GERB al lui Borisov şi gruparea populistă „Există un Astfel de Popor” (ITN), a lui Trifonov.
Potrivit unor sondaje de opinie, la încheierea campaniei electorale, ITN avea 21,3-21,8%, un uşor avantaj faţă de GERB, care ar putea obţine 20,3-21,5% din voturi.
Este posibil ca fostul partid de guvernământ GERB să piardă voturi în urma dezvăluirilor guvernului interimar cu privire la presupuse scandaluri de corupţie şi administrare defectuoasă.
GERB a câştigat alegerile parlamentare din 4 aprilie cu un procent de 26%, dar nu a reuşit să găsească parteneri pentru a forma o coaliţie. Formaţiunea ITN a obţinut atunci 17,6% din voturi şi nu a dorit să formeze un guvern minoritar.
Se prefigurează din nou un parlament fragmentat, format din şase până la şapte partide. Este posibil ca formarea unui guvern să fie dificilă dacă partidele din tabăra anti-Borisov, reunite în jurul ITN, nu vor reuşi să ajungă să aibă majoritatea absolută.
Cine este Slavi Trifonov
Asemenea lui Borisov, care a fost bodyguard înainte de a deveni politician, Trifonov a început o carieră în afara politicii, în rol de cântăreț.
Trifonov, scrie Bloomberg, a ajutat la popularizarea unui gen de muzică care amestecă pop-ul cu muzica populară balcanică. Acesta a devenit popular în anii 90, cu versuri în care se vorbea despre viața reală de pe străzi, dar a fost criticat pentru modul în care glorifica infracționalitatea sau se lăuda cu bogăția.
Trifonov a ajuns între timp moderator de talk-show și acum deține propriul canal TV, unde programele ajung să exprime și poziții antimigrație sau teorii și conspirații antivaccinare, spre exemplu.
În vreme ce Borisov a vizitat numeroase orașe mari și mici, pentru a vorbi direct cu alegătorii, liderul grupării antisistem „Există un Astfel de Popor” a fost mai degrabă absent în campania electorală, scrie Balkan Insight.
El s-a exprimat pe tema alegerilor totuși pe rețelele sociale.
De fapt, dincolo de criticile la adresa fostului premier, Slavi Trifonov nu a fost foarte clar în privința politicilor pe care le urmărește.
Asta s-a schimbat când, pe 7 iulie, cotidianul francez Le Monde a publicat un interviu cu prezentatorul TV devenit politician.
„Avem legi minunate, dar nu sunt aplicate. Trebuie să reconstruim sistemul de justiție”, a spus printre altele Trifonov, care a explicat că a refuzat să vorbească cu presa din Bulgaria, deoarece aceasta nu este liberă.
Liderul ITN l-a atact dur și pe procurorul-șef al țării, Ivan Geshev.
Susținerea reformei justiției și a îndepărtării procurorului-șef e o poziție împărtășită și de alte grupări antisistem – Bulgaria Democrată și „Ridicaţi-vă! Fără mafie!”.
Văzut drept un conservator, Trifonov a adoptat de-a lungul timpului poziții aparent contradictorii.
El a criticat politicile anti-LGBT ale premierului maghiar Viktor Orban. În același timp, a apreciat că potențiala ratificare de către Sofia a „Convenției de la Istanbul”, privind combaterea violenței împotriva femeilor și a grupurilor marginalizate, este „neesențială pentru societatea noastră”.
Vorbind despre politicienii pe care îi admiră, Trifonov i-a enumerat pe Margaret Thatcher, Ronald Reagan și Emmanuel Macron.
Liderul ITN a fost relativ vag în privința viitorului său politic. El a spus totuși că nu dorește să devină parlamentar sau premier, în vreme ce unii comentatori au tras concluzia că el ar putea viza chiar funcția de președinte.
O posibilă alianță
Sondajele îi creditează pe socialiștii bulgari (BSP), rivali tradiționali ai GERB, cu 16,4%, a treia forță electorală, una mai degrabă izolată însă, dacă scorul lor va fi confirmat de scrutin.
Coaliţia Bulgaria Democrată (de orientare conservatoare, liberală şi ecologică) este creditată cu 12%, aflându-se și ea pe o tendință de creștere.
În schimb, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS – partidul minorităţii turce), la rându-i afectată de acuzațiile de corupție, este în scădere, fiind creditată cu 11,1%.
O altă alianță antisistem și anticorupţie – „Ridicaţi-vă! Fără mafie!” – are 5,4%.
Votul diasporei bulgare ar putea crește scorul opoziției, mai ales că actualul guvern interimar a organizat un număr record de 791 de centre de votare în străinătate.
Și Borisov, în tentativa de a aduna cât mai multe voturi, a început să îi curteze pe macedonenii cu pașaport bulgar.
Însă fragmentarea scorului estimat de sondaje sugerează că blocajul parlamentar ar putea continua, scrie publicația Emerging Europe.
Trifonov a declarat că va încerca să formeze o coaliție cu celelalte partide antisistem – Bulgaria Democrată și „Ridicaţi-vă! Fără mafie!”.
În cazul în care această tentativă va eșua sau nu va avea suficiente mandate, Bulgaria ar putea rămâne în continuare fără un guvern plin.