LIVE TEXT | Donald Trump este noul președinte al SUA

Update-urile live în acest material au ajuns la final. În cazul în care doriți să citiți în continuare despre alegerile prezidențiale din SUA, dar și cum au reacționat cele două tabere la rezultatul alegerilor din SUA, vă așteptăm AICI.

UPDATE 9.00: Rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA sunt atât de strânse, încât unele televiziuni și publicații din SUA încă nu au anunțat numele noului președinte al SUA. Cu toate acestea, AP, Washington Post și Wall Street Journal au anunțat că Donald Trump este cel victorios.

UPDATE 8.45: Agenția AP și publicația Washington Post anunță că Donald Trump este noul președinte al SUA, după ce acesta a câștigat și statul Pennsylvania, reușind să depășească chiar numărul de electori necesari.

UPDATE 8.40: Donald Trump a câștigat statul Pennsylvania cu 20 de electori, potrivit unei estimări realizate de Washington Post. Cu toate acestea, publicația nu a numărat și statele pentru care Fox News a prezentat deja rezultatele preliminare. Dacă jurnaliștii Fox News au avut dreptate, iar Donald Trump are în acest moment 254 de electori, victoria acestuia în Pennsylvania îi aduce titlul de „președinte al SUA”, cea mai puternică funcție din lume.

UPDATE 8.30: Sunt așteptate rezultatele pentru Pennsylvania (20 de electori), Michigan (16 electori), Minnesota (10 electori), Arizona (11 electori) și Alaska (3 electori). Potrivit estimărilor Fox News, Donald Trump are deja 254 de electori, ceea ce înseamnă că o victorie în Michigan sau în Pennsylvania i-ar aduce fotoliul de la Casa Albă. Republicanul, însă, ar putea să se impună în ambele state, cu un avans extrem de mic.

De altfel, potrivit presei americane, Donald Trump ar putea să câștige alegerile din SUA, fără să obțină însă și votul popular.

Republicanii se văd câștigători, toate semnele indicând că victoria îi va reveni lui Donald Trump. Totodată, Donald Trump a fost felicitat de Marine Le Pen, președinta partidului naționalist francez Frontul Național: „Felicitări noului președinte american șipoporului american liber”, a scris transmis aceasta.

UPDATE 8.15: Tensiunea crește pe măsură ce numărătoarea voturilor continuă. Rezultatele sunt extrem de strânse, însă arată un avans pentru Donald Trump.  Între timp, susținătorii lui Hillary Clinton au început să părăsească centrul de convenție Jacob K. Javits din New York. Aceasta ar urma să apară aici mai târziu, după ce este clar cine este noul președinte al SUA, pentru a susține un discurs.

https://twitter.com/mj_lee/status/796233031946276864

 

UPADTE 7.55: Susținătorii lui Hillary Clinton, adunați la centrul de convenție Jacob K. Javits, sunt extrem de tăcuți, având în vedere că rezultatele preliminare arată un avans pentru Donald Trump.

Între timp, Donald Trump conduce în Michigan și Pennsylvania, însă diferența dintre cei doi candidați ai alegerilor prezidențiale este extrem de mică. După numărarea a 97% dintre voturile exprimate în Pennsylvania, Donald Trump conduce cu 48,7%, în timp ce Hillary Clinton este creditată cu 47,7%.

UPDATE 7.50: Rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA au provocat reacții pe piețe, chiar dacă câștigătorul scrutinului nu a fost anunțat, încă. Mai precis, bursele scad puternic la nivel internațional, iar  contractele futures de pe Wall Street s-au prăbuşit cu circa 5%, după ce rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale din Statele Unite sugerează că Donald Trump este noul președinte al SUA.  Citește AICI mai multe informații.

UPDATE 7.44: Au fost anunțate rezultatele preliminare din 42 dintre cele 50 de state. Astfel, urmează să apară estimările din ultimele opt state unde cursa este extrem de strânsă. De exemplu, în Michigan, după numărarea a 75% dintre voturi, Donald Trump conduce cu 47,9%, iar Hillary Clinton are 47% din voturi.

UPDATE 7.30: Hillary Clinton a câștigat statul Nevada, cu cei șase electori, anunță AP. Numeroși alegători hispanici au votat în acest stat, susținând-o pe democrată, după ce Trump a făcut mai multe afirmații controversate de-a lungul campaniei la adresa lor. Democrata a ajuns la 215 electori, rivalul ei având un avans considerabil. Pentru a mai avea șanse să ajungă la Casa Albă, Hillary Clinton trebuie să câștige toate celelalte state.

UPDATE 7.20: Donald Trump a câştigat alegerile în Iowa şi a mai adăugat şase electori în tabăra sa, potrivit unei proiecţii CNN. În acest caz, Donald Trump a ajuns la 254 de electori, așa cum anunță și Fox News în acest moment. Totodată, dacă aceste estimări se confirmă, Trump mai are nevoie de numai 26 de electori pentru a fi ales preşedinte. Susținătorii lui Donald Trump ar fi început însă deja să petreacă.

Susținătorii lui Donald Trump se bucură pe măsură ce sunt anunțate rezultatele alegerilor, la hotelul New York Hilton Midtown

UPDATE 7.10: Donald Trump a câștigat și alegerile din Utah, ajungând în prezent la 238 de electori din totalul de 270 de care are nevoie pentru a deveni preşedinte al Statelor Unite, arată proiecţiile Associated Press. Trump mai are nevoie de numai 32 de electori.

Rivala sa, Hillary Clinton, are 209 voturi în Colegiul Electoral.

De obicei, la această oră, numele noului președinte al SUA era deja cunoscut.

UPDATE 7.00: La această oră, secțiile de votare de pe întreg teritoriul american s-au închis. Cursa este însă foarte strânsă, însă republicanul Donald Trump a reușit să se impună în fața Hillary Clinton.

Citește și: EXCLUSIV. Analist economic: Cu Trump dispare NATO! Fără NATO, România e fără apărare

Printre cele mai importante victorii ale lui Donald Trump se numără Florida, cu 29 de electori, dar şi Ohio, stat pe care Clinton se aştepta să îl câştige. Carolina de Nord a trecut de asemenea, în tabăra lui Trump, căruia i-a asigurat 15 electori. În ceea ce o priveşte pe candidata democrată, aceasta a câştigat, printre altele, California (55 de electori) şi New York (29). O surpriză neplăcută a făcut-o statul Virginia, unde Clinton a câştigat la diferenţă foarte mică de voturi.

UPDATE 6.50: Dezamăgire tot mai mare în tabăra democrată, Hillary Clinton fiind condusă detașat de Donald Trump, după o cursă extrem de strânsă. Susținătorii democratei care se află la centrul de convenție Jacob K. Javits de lângă râul Hudson nu și-au putut opri lacrimile.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 6.36: Pe măsură ce cursa pentru Casa Albă devine tot mai strânsă, prestigioasa publicație The New York Times, care și-a declarat susținerea pentru Hillary Clinton, a estimat că în acest moment Donald Trump are 94% șanse de câștig.

Între timp, Donald Trump a câștigat în Georgia. Potrivit The Guardian, Donald Trump are 232 de electori, în timp ce Hillary Clinton are 209 electori. 

CNN anunță însă că Donald Trump are 216 electori, iar Hillary Clinton are 209, iar Fox News anunță că republicanul a câștigat 254 de electori.

O tânără susținătoare a lui Donald Trump se bucură pe măsură ce rezultatele alegerilor din fiecare stat sunt anunțate


Rezultate alegeri SUA | Cine este noul președinte – Donald Trump sau Hillary Clinton?

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA este candidatul care va reușit să adune 270 de electori din totalul de 538.


UPDATE 6.25: Hillary Clinton a câştigat alegerile în Oregon şi a obţinut încă şapte electori, potrivit unei proiecţii CNN. De asemenea, Donald Trump va primi patru dintre cei cinci electori puşi în joc în Nebraska, nu trei, cum anunţa prima propiecţie din stat.

Astfel, Clinton se bucură în prezent de susţinerea a 197 de electori, în timp ce Trump are 216.

Între timp, site-ul pentru emigrări al Canadei s-a închis de mai multe ori, potrivit presei americane. Acest lucru ar putea fi provocat de americanii care au accesat în număr foarte mare acest site, după ce au urmărit primele rezultate ale alegerilor din SUA, deși nu este nicio dovadă clară că acesta a fost motivul.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Susținătorii lui Hillary Clinton urmăresc cu sufletul la gură rezultatele alegerilor din SUA

UPDATE 6.15: Donald Trump câştigă în Carolina de Nord şi obţine susţinerea a încă 15 electori, potrivit unei proiecţii CNN. Acest lucru îi asigură susţinerea a 215 electori. Carolina de Nord era unul dintre statele pe care republicanul trebuia să le câştige pentru a avea şanse să ajungă la Casa Albă.

Cu alte cuvinte, Hillary Clinton are probleme tot mai serioase în cursa prezidențială. Statele-cheie în acest moment sunt Pennsylvania (20 de electori), Michigan (16 electori) și Wisconsin (10 electori). Dacă democrata va pierde într-unul dintre aceste state, cursa ei este aproape încheiată, iar șansele de a deveni prima femeie președinte din istoria SUA devin tot mai mici.

UPDATE 6.00: În timp de anumite publicații americane încă nu au anunțat rezultatele pentru Florida, anumite televiziuni, printre care și Fox News, au atribuit atribuit victoria republicanului Donald Trump. În acest timp, însă, Hillary Clinton urmează să câștige în California (statul cu cei mai mulți electori – 55) și în Hawaii (4 electori), potrivit estimărilor CNN. Donald Trump va mai câștiga însă statul Idaho. Astfel, Clinton are în prezent 190 de electori, în timp ce Trump are 200 de electori.


Sumar:


UPDATE 05.55: Lovitură uriașă pentru Hillary Clinton. Donald Trump a câștigat și statul Florida (29 de electori).  Are 196 de electori.

UPDATE 05.50: În curând se vor închide și secțiile de votare din California, Hawaii, Idaho, Oregon și Washington.

UPDATE 05.35: Hillary Clinton a câștigat în Virginia (13 electori) și în Colorado(9 electori), un stat-cheie la acest scrutin. Ea ajuns la 131 de electori.

UPDATE 05.25: Trump a câștigat și statul cheie, Ohio, acumulând încă 18 electori și ajungând la 167.

UPDATE 05.15: Candidatul republican și-a adjudecat și statul Missouri, în timp ce Hillary a câștigat New Mexico. În aceste condiții, Trump ajunge la 149 electori, iar Clinton la 109, potrivit proiecțiilor CNN.

https://twitter.com/CNNPolitics/status/796191029267460096

UPDATE 05.10: Donald Trump a câștigat în Montana, stat care pune în joc trei electori şi ajunge la 139 de electori, din totalul de 270 pe care trebuie să îi obţină pentru a ajunge la Casa Albă, potrivit proiecţiilor CNN.

UPDATE 04.40: Donald Trump a câștigat și Louisiana. Rezultate electori Clinton 104-Trump 136. Candidatul republican continuă să conducă. Acesta pare să iasă câștigător și în Florida, Virginia, Carolina de Nord, Michigan și Wisconsin. Hillary pare să iasă câștigătoare în Pennsylvania și Colorado.

https://twitter.com/CNN/status/796183528518127616

UPDATE 04.35: Sute de persoane care așteptau petrecerea lui Hillary de la Javits Center așteaptă rezultatele alegerilor, în liniște deplină.

UPDATE 04.30: Un membru din echipa de campania a lui Trump a postat pe Twitter o poză din camera din Trump Tower, unde tabăra republicană așteaptă rezultatele.

https://twitter.com/seanspicer/status/796177643284611076

UPDATE 04.10: CNN îi acordă lui Trump încă două state Arkansas, statul unde Bill Clinton a fost guvernator,  și Texas, numărul electorilor ajungând la 128. Președintele Statelor Unite ale Americii este declarat candidatul care are atinge bariera de 270 de electori. Clinton câștigă în Connecticut (7 electori). Rezultate electori Clinton 104-Trump 128, potrivit estimărilor ABC și Reuters.

UPDATE 04.05: Votul pentru alegerile prezidenţiale din SUA s-a încheiat în încă 14 state, ce pun în joc 156 de mari electori.Printre acestea, cele mai importante sunt New York (29 de electori), Texas (38), Colorado (9) şi Michigan (16). CNN și Reuters estimează că fostul secretar de stat va câștiga New York-ul, în timp ce Trump va câștiga Kansas, Texas, Wyoming, Nebraska, Dakota de NOrd, Dakota de Sud.

https://twitter.com/CNN/status/796171204247883776

UPDATE 04.00: Hillary Clinton a câștigat Illinois, iar numărul electorilor a ajuns la 97 pentru Hillary și 84 pentru Trump.

https://twitter.com/CNN/status/796171374230261760

https://twitter.com/CNN/status/796171374230261760

 

UPDATE 03.55: Donald Trump a câștigat alegeriile Mississippi, potrivit estimărilor AP.

UPDATE 03.45: Hillary Clinton este câștigătoare în Rhode Island, potrivit estimărilor AP.

UPDATE 03.36: Peste câteva minute se vor închide secțiile de votare din încă 14 state.

UPDATE 03.35: Donald Trump este câștigător în Alabama și în Carolina de Sud, acumulând încă 18 electori.

https://twitter.com/CNN/status/796163116111462400

UPDATE 03.30: Rezultatele exit-pollurilor sunt proiectate de CNN pe Empire State Building.

https://twitter.com/CNN/status/796161682233905153

UPDATE 03.25: În Florida (29 electori), Pennsylvania (20 de electori), New Hampshire (patru electori), cursa este prea strânsă pentru estimări. În Florida, Trump a preluat conducerea cu 48,6%.

UPDATE 03.14: Clinton este câștigătoare în Ohio, potrivit primelor estimări cu 52%.

UPDATE 03.10: Secțiile de votare s-au închis în 27 de state. Secţiile de vot s-au închis la 3 ora României în 16 state importante, printre care Florida, dar şi în Districtul Columbia.

UPDATE 03.00: Hillary va câștigat în Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Rhode Island și în districtul Columbia, potrivit exit-pollurilor CNN, în timp ce DOnald Trump va câștiga în   Oklahoma, Mississippi și  Tennessee. CNN anunță că, în prezent, candidata democrată numără 68 de electori, iar Trump 48.

https://twitter.com/CNN/status/796155459703021568

UPDATE 02.54: În câteva minute se vor închide secțiile de votare, în încă opt state. Hillary Clinton a preluat conducerea în Florida și Carolina de Nord. Tabăra democrată este convinsă că rezultatele finale o vor arăta pe Hillary câștigătoare. Florida are 29 de mari electori.

UPDATE 02.50: O trupă de mariachi,  “Sol Mixteco” , a ajuns în fața Trump Tower și a început să cânte.

https://twitter.com/adamgabbatt/status/796147093513601026

UPDATE 02.45: Potrivit estimărilor CNN, Hillary a câștigat în New Hampshire cu 49,7% , în timp ce Trump a obținut doar 45,5% din voturi. În Carolina de Nord și în Virginia, potrivit primelor estimări, câștigător ar fi tot Trump.

UPDATE 02.35: Lupta este strânsă în Florida, unde Trump a preluat conducerea cu 49,1% față de 48% cât are acum Hillary.

UPDATE 02.30: Trump a câștigat alegerile din Virginia de Vest, potrivit primelor exit-polluri, organizate de CNN. Candidatul republican a mai luat astfel încă 5 electori, ajungând la 24.

UPDATE 02.27: Hillary a câștigat alegerile în Florida cu 49,5% dintre voturi, în timp ce ODnald Trump a luat 47.8%, potrivit primelor proiecţii anunţate de CNN.

UPDATE 02.25: Oamenii au început să se strângă la hotelul Hilton unde va organiza Donald Trump o petrecere, iar cel puţin 2.000 de oameni aşteaptă deja în Centrul de Convenţii Jacob K. Javits, închiriată de Clinton.

UPDATE 02.20: Un judecător a decis ca secțiile de votare din Dover, NH, să rămână deschise până la ora locală 20.00, în urma cererii taberei democrate.

UPDATE 02.16: Hillary a câștigat în Virginia cu 49%, în timp ce Trump a luat  43%, potrivit primelor proiecţii anunţate de CNN.

UPDATE 02.15: Partenerul de alegeri al lui Trump,  Mike Pence, guvernator de  Indiana, a mulțumit pe Twitter statului său pentru că a contribuit cu 11 electori în favoarea lui Trump.

UPDATE 02.00: Hillary Clinton a  câștigat alegerile în Vermont, arată  rezultatele parţiale anunţate după numărarea a 1% din voturi, potrivit CNN. Trump a câștigat până acum 19 electori în Indiana și Kentucky, iar Hillary are doar 3 electori pentru victoria din Vermont.

https://twitter.com/CNN/status/796140327350534144

UPDATE 01.59: În curând se închid și secțiile de votare din Georgia, South California, Vermont  și Virginia.

UPDATE 01.50: Tabăra democrată a depus o propunere de prelungire a programului de vot din Dover, New Hampshire, după ce aproximativ 250 de rezidenți au primit un e-mail cu informații incorecte privind ora închiderii secției de votare, anunță Boston Globe.

UPDATE 01.45: Cel puțin o persoană a murit în urma atacului din California. Atacatorul este în continuare căutat de oamenii legii. Printre răniți s-ar afla și doi polițiști.

UPDATE 01.35: Un rucsac suspect a dus la evacuarea unei secții  de votare din Winter Park, Florida. Autoritățile au anunțat ulterior că acesta nu reprezintă un pericol și zona a fost declarată sigură. 

UPDATE 01.30: Cel puțin patru persoane au fost rănite și duse la spital în apropierea unei secții de votare din Azusa, California. Atacatorul a fugit. Nu se știu cu exactitate circumstanțele în care a avut loc atacul. Mai multe școli din apropiere au fost închise, potrivit poliției din Los Angeles, din cauză că atacatorul este în libertate. Autoritățile susțin că nu știu deocamdată dacă atacul are legătură cu alegerile.

UPDATE 01.15:  S-au închis primele secții de vot, în Kentucky și Indiana, state tradițional republicane. Trump conduce în Kentucky 79,1%  față de 18% cât a obținut Hillary. În Indiana conduce tot Donald Trump cu 62,3, în timp ce Hillary a obținut  27,5%,  arată  rezultatele parţiale anunţate după numărarea a 1% din voturi, relatează CNN.

Indiana, stat de unde este originar candidatul republican la vicepreşedinţie Mike Pence, are 11 mari electori în Colegiul Electoral, iar Kentucky opt.

Televiziunile vor publica în aproximativ o oră primele proiecţii, care iau în calcul atât exit-pollurile, cât şi numărătoarea parţială a voturilor.

UPDATE 01.10: Potrivit unui sondaj CNN, până acum au votat peste 70% din populația de culoare albă, 17% hispanici și 12% populație de culoare neagră.

UPDATE 01.05: Sistemul de vot din Colorado nu a funcționat timp de 15 minute din cauza unei defecțiuni tehnice. Drept urmare, s-au format cozi mari la secțiile de votare.

https://twitter.com/jacelarson/status/796120976291430405

 

UPDATE 01.00: Donald Trump continuă să acuze că sunt nereguli la secțiile de votare. Acesta a scris că oficiali din Utah au raportat că sunt probleme cu mașinile de votare în întreaga țară. Însă, oficialii din Utah au spus că au avut problemă într-un singur județ și problema remediat pentru că au schimbat buletinele de vot din hârtie.  Trump să sugereze că mașinile de vot schimbă voturile lui în favoarea candidatei democrate.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/796102093727793152

UPDATE 00.54:  George W. Bush și soția sa, Laura, au lăsat buletinele de vot necompletate, a anunțat Emily Schultheis, purtătoarea de cuvânt a fostei familii prezidențiale. Acest lucru înseamnă că nici un fost președinte american în viață nu a votat pentru Donald Trump.

UPDATE 00.50: Donald Trump continuă să posteze mesaje peTwitter. Acesta încurajează oamenii să continue să meargă la vot. „Nu vă opriți, continuați să mergeți la vot- aceste alegeri sunt departe de sfârșit. Stăm bine, încă a mai rămas mult timp. Hai Florida!”, a scris candidatul republican.

UPDATE 00.40: Un alt  exit-poll preliminar publicat de ABC News arată că proximativ 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Hillary Clinton, iar 61% au o părere negativă despre Donald Trump. În comparaţie, 46% dintre alegători aveau o părere negativă despre Barack Obama în 2012, iar 50% despre Mitt Romney.

De asemenea, numeroşi alegători cred că nici Clinton, nici Trump nu sunt demni de încredere. 59% au această părere despre candidata democrată şi 65% despre candidatul republican.

UPDATE 00.30: Potrivit unui exit-poll realizat de CNN,  aproximativ 62% dintre votanti au decis înainte de luna septembrie cu cine vor vota, ceea ce arată ca numarul de alegători pe care Clinton și Trump au încercat să-i atragă pe ultima sută de metri a fost destul de mic. 38% dintre ei au spus că vor un candidat care să aducă schimbare – unul dintre mesajele cheie ale lui Donald Trump. Pe de altă parte, 22% au ales un candidat cu experienţă, iar alţi 22% un candidat cu un mod corect de a gândi – două dintre atributele pe care a mizat Hillary Clinton.

UPDATE 00.25: „A fost o campanie foarte lungă, controversată, dramatică, dar și plină de obstacole pentru toți cei interesați în sănătatea democrației. economie și societății americane. Totul va fi decis în această seară, a spus diplomatul american. El a mai adăugat că puține campanii electorale din SUA au scos la iveală diviziuni sociale, economice și educaționale precum campania pentru prezidențialele din 2016. „Va fi o provocare pentru următorul președinte, fie ca este Hillary Clinton, fie ca este Donald Trump, să încerce să vindece aceste clivaje”, a declarat Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, cu ocazia tradiționalei petreceri prilejuite de noaptea alegerilor prezidențiale americane. El a subliniat că parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România nu a fost niciodată mai puternic și, indiferent de rezultatul alegerilor de pe 8 noiembrie de peste ocean sau cele de pe 11 decembrie din România, este important ca el să rămână pe o linie pozitivă.


UPDATE 00.00:  Primele secții de votare se vor închide pe coasta de est a SUA, începând cu ora locală 07:00 (00:00 GMT, miercuri, 02:00 ora României) și ultimele se vor închide în Alaska, la ora 6:00 GMT, (08:00, ora României). Primele exit- polluri vor apărea la ora 02:00 ( ora României), iar numele câștigătorului  va fi anunțat în jur de ora 06:00, ora României.

https://twitter.com/Always_Trump/status/796072992052838400

UPDATE 23.50: Un nou sondaj realizat de Reuters/Isos susține că majoritatea alegătoriilor „nu se mai identifică cu ce a devenit America azi”. Aproximativ 75 % dintre ei vor ca „un lider puternic să ia țara înapoi de la bogați”, iar 72%  cred că „economia este fraudată” în favoarea celor bogați.

UPDATE 23.30: Pe parcursul zilei au avut loc mai multe incidente. Donna Ctatlici, o susținătoare a lui Trump, susține că a fost atacată marți dimineața  de un suporter al lui Hillary în fața secției de votare Jupiter din  Florida. Aceasta striga mesaje de susținere pentru candidatul republican, când bărbatul s-a apropiat de ea, a devenit agresiv  și a început să o înjure.  Victime au fost și mai mulți votanți musulmani. În orașul East Lansing din Michigan, un bărbat le-a cerut unor femei care purtau hijab să iasă din coada la care așteptau să le vină rândul să voteze, le-a legitimat și apoi a încercat să le împiedice să își exercite dreptul constituțional. Autoritățile au intervenit și au aplanat conflictul.

https://twitter.com/RyanFelton13/status/796079003278909442

UPDATE 23.15: Managerii de campanie ai lui Trump și ai lui Clinton au declarat că cei doi candidați își vor ține amândoi așa-numitele mitinguri de victorie  New York, în această noapte,  ei aflându-se la o distanță de doar trei kilometri.

UPDATE 23.10:  Alegeri SUA 2016 |România este reprezentată la cel mai înalt nivel în ziua votului în SUA. Șeful Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, în același timp și președinte al organismelor electorale la nivel mondial,  supraveghează scrutinul prezidențial din SUA la fața locului. A vizitat deja mai multe secții de votare din Capitala SUA și state din apropiere.


UPDATE 23.00: Europa și-a îndreptat atenția spre alegerile din SUA. Cancelarul german, Angela Merkel, speră să nu mai fie singura femeie din politica mare și că, în curând, i se va alătura și Hillary, pentru a echilibra balanța între femei și bărbați. „Astăzi este o zi importantă, o zi importantă pentru democrație, este ziua alegerilor în Statele Unite ale Americii şi alegătorii vor decide, iar noi aşteptăm rezultatele cu emoție. Vom fi mai aproape de un echilibru între femei și bărbați în posturile de conducere”, a spus Angela Merkel.

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a spus direct că speră că Hillary va fi câștigătoarea.  „Să sperăm că va fi fată, ca să  citez titlul unui film vechi”, a scris Matteo Renzi pe contul lui de Facebook. „Să votați cu Trump ar fi ca și cum m-ați lăsa pe mine să conduc mașina!”, a scris cântărețul Stevie Wonder, tot pe rețeaua de socializare, lăsând de înțeles că ar fi o mare greșeală. Totodată, Rihanna și-a făcut apariția în New York, purtând un tricou cu candidata democrată.

https://twitter.com/musicnews_facts/status/796071230185046016

UPDATE 22.25: Hillary Clinton a obtinut 71,63% din voturi în insula Guam, în timp ce  republicanul Donald Trump doar 24,16%, după numărarea celor 32.071 de voturi din acest teritoriu american din Pacific. Votul din Guam are o semnificație pur simbolică, întrucât nu desemnează nici un elector în colegiul celor 538 de electori care desemenază președintele.

UPDATE 22.13:  Donald Trump își arată deja nemulțumirile. El  a dat în judecată registrul electoral din statul Nevada pe motiv că acesta a permis ca o secțiee de votare din Las Vegas să rămână deschisă după ora normală, în cursul procesului de votare anticipată de saptămâna trecută, transmite Reuters. Însă, plângerea lui a fost respinsă de un judecător.

https://twitter.com/ReutersLive/status/796081354790359040

Candidatul republican, Donald Trump, a declarat din nou marți pentru Fox News  că „va vedea în ce circumstanțe va accepta rezultatul alegerilor de astăzi”.  Acesta a subliniat că vrea ca lucrurile să fie meargă foarte bine în ceea ce privește tranziția de putere, adăugând că el „a fost foarte bun la istorie”. Mai mult, miliardarul a subliniat că speră să nu fie pus în situația în care simte că va fi nevoită să conteste alegerile.

De asemenea, acesta a acuzat la CNN o funcționare defectuoasă la mașinile de vot electronice din unele secții de votare, care schimbă voturile în favoarea democraţilor, refuzând să spună dacă va accepta rezultatul, în caz că va pierde alegerile. „Există rapoarte că atunci când cineva votează un republican votul schimbă alegerea în favoarea democraților. Vom vedea cum decurg lucrurile „, a declarat acesta.

UPDATE 22.10:  Donald Trump a devenit ținta glumelor pe rețelele de socializare, după ce  a fost surprins în timp ce „trăgea cu ochiul”  pe buletinul de vot al soției sale,  Melania. Internauții susțin că acesta nu ar avea încredere în soția lui, nici după 11 ani de căsnicie,  și că se temea că aceasta ar fi putut să voteze în favoarea lui Hillary. Gestul lui a fost aspru criticat de presa americană, întrucât este interzis prin lege să se uite în buletinul de vot al altui alegător, votul fiind unul secret.

https://twitter.com/hyp3rfr3ak/status/796070515085635584

 

UPDATE 21.20. Coaliția Democratică Împotriva lui Trump a depus o plângere la Consiliul de Stat al alegerilor din New York, după ce fiul candidatului republican la presedintie, Eric Trump, a postat pe Twitter o imagine cu buletinul său de vot.

UPDATE 21.00: Fostul rival al lui Hillary Clinton pentru investitura democrată la alegerile prezidențiale, Bernie Sanders, a votat.

„Sper că astăzi îl vom învinge pe Donald Trump și că îl vom învinge categoric”, a scris Bernie Sanders pe Twitter.

Citește AICI mai multe informații.

UPDATE 20.00: Fiul lui Donald Trump a încălcat legea, după ce a publicat pe rețelele de socializare o poză cu buletinul său de vot, pe care a realizat-o într-o secție de votare. Citește AICI mai multe informații.

UPDATE 19.30: Barack Obama i-a îndemnat pe americanii care îl urmăresc pe rețeaue de socializare Twitter să meargă la vot. „Progresul este pe buletinul de vot”, a scris actualul lider de la Casa Albă. Totodată, el i-a îndemnat pe cei 11 milioane de abonați ai contului său să se asigure că prietenii lor, membrii familiei şi toţi cei pe care îi cunosc votează şi ei.

UPDATE 18.20: Întrebat de jurnaliști, la ieșire din secție, cu cine a votat, Donald Trump a răspuns: „O decizie grea”. Totodată, potrivit unei înregistrări apărute pe rețelele de socializare, republicanul a fost huiduit atunci când a ajuns la secție.

https://twitter.com/harrisoncomedy/status/796019537644847104

De altfel, mai mulți protestatari au fost prezenți în apropierea secției de votare, precum și susținători ai republicanilor. Astfel, agenţii serviciilor secrete au închis complet circulaţia în zona secţiei de vot.

UPDATE 17.58: Donald Trump a ajuns la secția din New York pentru a vota însoțit de soția sa, Melania. Miliardarul republican și-a salutat susținătorii, prezenți în numărul mult mai scăzut decât în cazul democratei, fără să facă nicio declarație. Anterior, într-un interviu acordat Fox News, miliardarul a făcut o glumă: „Voi vota cu Donald Trump”.

Totodată, în urmă cu puțin timp, Mike Pence, partenerul de cursă al lui Donald Trump, și-a exprimat și el opțiunea în cadrul alegerilor prezidențiale.

UPDATE 17.00: Incident la secția unde urmează să voteze Donald Trump. Două femei au protestat topless față de candidatul republican la alegerile prezidențiale, fiind ulterior arestate pentru fapta lor. Vezi AICI imagini din timpul acestui incident

UPDATE 16.30: Barack Obama a jucat baschet în ziua alegerilor, așa cum a făcut și după campania din 2008, când a devenit primul președinte de culoare din istoria SUA.

UPDATE 15.00: Hillary Clinton și Bill Clinton au sosit la secția lor de vot din Chappaqua, New York. Sondajele din acest stat arată că democrata va fi câștigătoarea celor 29 de electori. Candidata i-a salutat pe susținători săi prezenți în fața secției.

După ce a votat, Hillary Clinton a declarat că este pregătită să-şi asume responsabilitatea mandatului prezidenţial.

”Atât de mulţi oameni îşi pun speranţele în rezultatele acestor alegeri. Voi face tot ce pot mai bine, dacă sunt destul de norocoasă pentru a câştiga astăzi”, a afirmat democrata.

UPDATE 14.30: „Voi vota cu Donald Trump”, a glumit candidatul republican, la Fox News, unde a vorbit despre acest scrutin crucial. Întrebat dacă va regreta faptul că a candidat, în cazul în care nu va câștiga, Donald Trump a mărturisit că a început o mișcare politică și că este mândru de acest lucru. Cu toate acestea, el a adăugat: „Voi considera o pierdere de timp și bani”, a spus republicanul, pentru Fox News. El a completat că a cheltuit 100 de milioane de dolari din banii săi pentru această campanie, însă potrivit presei americane suma se ridică la 66 de milioane de dolari.

„Avem o țară măreață, cu un potențial incredibil. Mergeți la vot”, a spus Donald Trump, când a fost întrebat dacă are un ultim mesaj pentru alegători.

UPDATE 14.00: Donald Trump a făcut prima declarație din ziua alegerilore. Într-un mesja pe Twitter, republicanul a scris „Astăzi facem America din nou măreață „, amintind astfel de sloganul său din timpul campaniei electorale.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/795954831718498305

Citește și: Ce se poate întâmpla dacă Donald Trump pierde alegerile și refuză rezultatul? Cum a reacționat miliardarul când a pierdut

Maratonul alegerilor prezidențiale din SUA continuă. La ora 14.00 s-au deschis secțiile de votare din Florida, Georgia, Massachusetts, Maryland, Michigan, New Hampshire, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina și anumite zone din statul Tennessee.

Un bărbat își exprimă opțiunea electorală, într-o secție de votare de pe Coasta de Est a SUA

UPDATE 13.40: S-au deschis secțiile de votare și în Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest. Programul diferă de la stat la stat, în funcție de diferențele de fus orar. De altfel, primele secții se vor închide în jurul orei 2.00 (ora României).

Primii americani care au votat sunt cei din localitatea Dixville Notch, din New Hampshire

UPDATE 13.30: Oamenii au format cozi la mai multe secții de votare de pe Coasta de Est a SUA, cum ar fi în orașul New Jersey City, dar și Manhattan.

Oamenii stau la coadă în fața unei secții de votare din statul Virginia

Unii dintre ei au mers la secția de votare chiar înainte de deschidere, după cum au scris mai mulți oameni pe rețelele de socializare.

Unii alegători americani au mers la secțiile de votare, nainte de deschiderea acestora

În Manhattan, unde va vota și Donald Trump, aproximativ 80 de oameni așteptau la coadă să-și exprime opțiunea.

https://twitter.com/katcreag4NY/status/795943421521358848

 

UPDATE 13.10: Tim Kaine, candidatul democrat la vicepreședinție, a votat imediat după ce secțiile de votare s-au deschis. Partenerul de cursă al lui Hillary Clinton și-a exprimat opțiunea în statul Virginia. În acest moment, nu este cunoscută ora la care cei doi candidați la alegerile prezidențiale vor vota, însă vor face acest lucru în statul New York.

https://twitter.com/CNNPolitics/status/795945514739073024

Cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, Kaine a scrie pe Twitter: “În această seară, inima mea este plină. Abia aştept următorul capitol. Haideţi să câştigăm şi să scriem istorie”.

UPDATE 13.00: Secțiile de votare s-au deschis pe Coasta de Est a Statelor Unite. Mai precis, s-au deschis secțiile de votare în New York, Connecticut, Maine, New Jersey, Virginia, anumite zone din statele Indiana și Kentucky.

Pe măsură ce ziua avansează, se vor deschide treptat secțiile din toate cele 50 de state americane și  Washington D.C. Până la deschiderea urnelor pe Coasta de Est, au votat alegătorii din trei mici localități dintr-o zonă izolată din statul american New Hampshire. Republicanul Donald Trump obținând 32 de voturi, iar democrata Hillary Clinton — 25.

Clinton l-a învins pe Trump cu patru voturi la două în Dixville Notch. Ea a obținut de asemenea o victorie de 17 voturi la 14 în Harts Location, o localitate cu o populație de doar 40 de persoane. Miliardarul a depășit-o pe contracandidata democrată cu 16 voturi la patru în Millsfield, la câțiva kilometri sud de Dixville Notch.

Puținii locuitori ai celor trei comunități au votat imediat după miezul nopții, într-un ritual electoral care datează din prima jumătate a secolului al XX-lea. Mai precis, legea electorală din regiunea Noua Anglie le permite comunităților cu populații mai mici de 100 de persoane să își deschidă urnele la miezul nopții. Evenimentul stârnește mereu curiozitatea și este în atenția jurnaliștilor, chiar dacă nu este considerat un indicator despre cum locuitorii din restul acestui mic stat din nord-est vor vota în timpul zilei.

New Hampshire are patru voturi în Colegiul Electoral și este considerat un stat în care rezultatul scrutinului va fi extrem de imprevizibil, sondajele indicând o luptă extrem de strânsă între cei doi rivali.

UPDATE 10.50: Avionul lui Hillary Clinton a aterizat la New York, după ce democrata a susținut ultimele mitinguri din cadrul campaniei. În Philadelphia, ea s-a bucurat de sprijinul lui Barack și Michelle Obama. Hillary Clinton a coborât din avion, împreună cu soțul ei Bill Clinton.

https://twitter.com/ChrisMegerian/status/795908778726199296

Alegeri SUA 2016 – Tur de forță al celor doi candidați pe ultima sută de metri

Citește și: Hillary Clinton, alături de Barack și Michelle Obama la finalul campaniei

UPDATE 10.00: Hillary Clinton și Donald Trump au încheiat campania electorală în forță, participând la mai multe mitinguri pentru a convinge alegătorii indeciși. Cei doi candidați la președinția SUA au fost prezenți în Carolina de Nord, Pennsylvania și Michigan. Democrata Hillary Clinton i-a îndemnat pe alegători să aleagă viziunea sa a unei „Americi pline de speranță, primitoare și generoasă”. De partea cealaltă, Donald Trump le-a spus susținătorilor săi că au „șansa magnifică de a învinge sistemul corupt”.

Citește și: Donald Trump, la final de campanie: “Dacă nu voi câștiga, va fi cea mai mare pierdere de timp”

UPDATE 9.30: Cu doar câteva ore înainte de deschiderea urnelor în SUA, Hillary Clinton avea 90% șanse să-l înfrângă pe Donald Trump, arată ultimul sondaj Reuters/Ipsos publicat de alegeri. Şansele ei sunt aproximativ similare cu cele de săptămâna trecută, iar o eventuală victorie a lui Trump depinde de o combinaţie puţin probabilă de factori privind proporţia alegătorilor albi, de culoare şi hispanici care se prezintă la urne în şase sau şapte state, arată studiul publicat luni.

Alte sondaje o creditează pe Hillary Clinton cu 70,9% șanse de câștig.

https://twitter.com/FiveThirtyEight/status/795848791551188992

 


8 noiembrie – ziua alegerilor. Donald Trump sau Hillary Clinton? Americanii aleg următorul președinte, o alegere care are impact în întreaga lume. După o campanie extrem de agitată, presărată cu scandaluri sonore care vor avea urmări chiar și în perioada de după alegeri, americanii par să fie divizați.

Acum, cursa electorală se apropie de final. Numele viitorului președinte va fi însă cunoscut miercuri dimineață, în jurul orei 6, ora României. Până atunci, întreaga lume urmărește cu sufletul la gură acest scrutin – va ajunge un miliardar celebru pentru fraza “ești concediat” la Casa Albă sau SUA vor avea prima femeie președinte din istorie?

Tandemul democrat Hillary Clinton – Tim Kaine și tandemul republican Donald Trump – Mike Pence

Cum au ajuns Hillary Clinton și Donald Trump în cursa finală?

Donald Trump și Hillary Clinton au ajuns candidații partidelor republican, respectiv democrat, în urma alegerilor primare din cadrul acestor formațiuni politice. În cazul partidului republican, la 1 februarie, erau înscriși 12 candidați pentru învestitură, însă Donald Trump a fost cel care s-a impus.

În tabăra democrată, lupta dintre doi candidați a fost mai aprigă  – Hillary Clinton și Bernie Sanders. Desigur, candidatura lui Hillary a fost una previzibilă și, așa cum era de așteptat, fostul secretar de stat a strâns delegațile necesare pentru a primi învestitura partidului democrat. Fosta prima doamnă nu se află, însă, la prima candidatură în tabăra democrată, ea fiind învinsă de Barack Obama, în 2008. Hillary Clinton ar putea să scrie istorie și să devină prima femeie care se află la conducerea celei mai puternice țări.

Principalele teme ale campaniei

Campania electorală din SUA a fost una dominată de scandaluri, dar și de afirmații controversate, majoritatea fiind făcute de republicanul Donald Trump. Acesta a reușit să stârnească primele controverse în momentul în care a descris mexicanii drept “violatori și criminali”, urmând apoi să propună construirea unui zid la granița cu Mexicul.

Campania acestuia s-a derulat aproape mereu sub semnul scandalului. El a stârnit nemulțumirea afro-americanilor, musulmanilor, dar și a femeilor. În ultima luna a campaniei, Donald Trump a fost acuzat de mai multe femei de agresiune sexuală.

Un alt subiect sensibil a fost plata taxelor, acesta fiind singurul candidat la alegerile prezidențiale care nu și-a făcut publică declarația de avere. Ulterior, presa americană a scris că acesta a raportat o pierdere de 916 milioane de dolari, care i-a permis să nu plătească taxe timp de 18 ani.


Cele mai sonore scandaluri din campania electorală. Subiectele spinoase pentru Hillary Clinton și Donald Trump


Hillary Clinton a avut și ea parte de momente extrem de tensionate. Cel mai important subiect a fost dosarul e-mailurilor, scandal care a pornit în urmă cu doi ani și încă îi afectează imaginea democratei.  Republicanul a atacat-o și pe tema Clinton Foundation. Donald Trump nu a pierdut ocazia de a-și ataca rivala pentru pentru donaţiile primite în conturile organizaţiei caritabile dinspre liderii Orientului Mijlociu.

De asemenea, Wikileaks i-a pus bețe în roate democratei, după ce a publicat numeroase e-mailuri cu discuții dintre membrii partidului democrat.

Cele mai importante scadaluri ale campaniei, care au fost cel mai mult dezbătute, au izbucnit în luna octombrie.

Scandalul care a marcat tabăra republicană

Pe 7 octombrie, în presă a apărut o înregistrare veche de mai bine de un deceniu. Invitat la emisiunea ”Access Hollywood”, Donald Trump se laudă prezentatorului Billy Bush despre modul în care poate chiar să atingă organele genitale ale unor femei necunoscute, deoarece “atunci când ești o vedetă, te lasă să o faci”.  Miliardarul a încercat să planeze acest scandal, care i-a determinat pe mai mulți republicani să-și retragă sprijinul pentru acesta.

În a doua dezbatere electorală, Donald Trump a afirmat că a fost vorba “laudă de vestiar” și că nu a făcut niciodată așa ceva. În următoarele zile, mai multe femei au început să-l acuze pe miliardar că au fost agresate sexual, pipăite şi sărutate în mod forţat de către acesta.


Citește și:


Scandalul care a marcat tabăra democrată

Cu două zile înainte de deschiderea secțiilor de votare, directorul FBI a anunțat că Biroul își menține poziția și nu recomandă urmărirea penală a democratei în dosarul e-mailurilor, în care a folosit un server privat în perioada în care era secretar de stat.  Ancheta în acest caz fusese redeschisă cu 11 zile înainte de acest scrutin, iar anunțul a dus la prăbușirea luI Hillary Clinton în sondaje.

Donald Trump a reacționat rapid și a acuzat FBI de lipsă de corectitudine, deși când ancheta a fost redeschisă el a lăudat agenția. „Ea este protejată de un sistem falsificat. Este un sistem complet falsificat. Am spus asta de mult timp”, a declarat republicanul, în timpul unui miting.


Citește și:


Cum este ales președintele SUA

Candidatul care obține cele mai multe voturi în fiecare stat devine candidatul care câștigă electorii statului respectiv. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie acordată o privire mai atentă sistemului electoral din SUA. Alegerea președintelui SUA se face prin sufragiu universal direct, iar pe 8 noiembrie, de fapt, americanii vor desemna un grup de mari electori reuniți în cadrul unui “Colegiu Electoral”. Pentru a câștiga alegerile, un candidat trebuie să obțină jumătate plus unu din numărul total de 538 de electori. Respectiv – 270 de electori.


Citește și: Cum funcționează sistemul de vot din SUA, pentru alegerea președintelui american


Numărul electorilor nu este stabilit la întâmplare, ci în funcție de numărul locuitorilor unui stat – de exemplu, California, cel mai populat stat din SUA, are 55 de electori, Texas are 38, iar Florida, 29.

În aproape toate statele, cu excepția Maine și Nebraska, candidatul care obține cele mai multe voturi primește toți electorii statului respectiv. De exemplu, este suficient ca un candidat să obțină un singur vot în plus față de rivalul său în California pentru a câștiga toți cei 55 de electori.

De aceea, în cursa pentru cei 270 de electori, statele cheie sunt cele mai importante.

Ce sunt statele-cheie?

De obicei, anumite state înclină către un partid – republican sau democrat – indiferent de candidat. Mai precis, republicanii se bazează pe Texas, așa că nu vor investi bani în campaniile publicitare din acest stat, în timp ce statul California este de obicei în tabăra democrată.


Care sunt statele cheie, extrem de importante în cursa pentru Casa Albă. Scenariile prin care Donald Trump poate ajunge președinte


Sunt însă state cu alegători indeciși, pe care cei doi candidați încearcă să le câștige. Unele dintre ele, precum Florida, pot să facă și să desfacă victorii. Alte state extrem de importante în cadrul acestui scrutin sunt Ohio, Pennsylvania, Carolina de Nord, Michigan, Georgia, Colorado, Arizona și Nevada.

Când își începe mandatul noul președinte al SUA?

După ziua alegerilor, în cazul în care rezultatele arată clar cine va fi viitorul președinte al SUA, tabăra câștigătoare va începe să realizeze agenda politică. În același timp, președintele al cărui mandat se apropie de final, în acest Barack Obama, începe să-și “strângă lucrurile”.  Potrivit Constituției SUA, noul președinte al SUA este inaugurat pe 20 ianuarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News