Cuprins:
O treime din americani au votat anticipat
Americanii au de ales în acest scrutin prezidențial între candidata Partidului Democrat, vicepreședinta în exercițiu Kamala Harris, și candidatul Partidului Republican, fostul președinte Donald Trump. În afară de alegerea celui de-al 47-lea președinte, americanii sunt invitați la urne pentru a reînnoi Camera Reprezentanților (435 de mandate) și o treime din Senat (100 de mandate în total). În plus, 11 state și două teritorii își aleg guvernatorii, în timp în unele state se organizează referendumuri și alegeri locale.
Aproape o treime din americani au votat deja anticipat, fie fizic, fie prin corespondență. Dacă Joe Biden a stat timp de 40 de minute la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot, în statul Delaware, Kamala Harris a optat pentru votul prin corespondență.
Un vot întins pe mai multe fusuri orare
Orele de deschidere a secțiilor de vot diferă în funcție de state și chiar în interiorul acestora, mai ales că SUA au patru fusuri orare în partea continentală și inclusiv state situate pe două fusuri orare. Același lucru este valabil și pentru orele de închidere. Primele secții de vot, cele de pe coasta de est, se deschid de marți, începând cu 12.00 ora României.
Majoritatea statelor vor raporta rezultate parțiale la scurt timp după închiderea secțiilor de vot, dar câștigătorul va fi anunțat doar în cazul în care decalajul dintre cei doi candidați este suficient de mare. În statele swing, cele mai imprevizibile state și cele care ar putea determina rezultatul unor alegeri ce se anunță a fi foarte strânse (Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin), așteptarea ar putea fi lungă.
Multe detalii depind și de metodele de numărare, care sunt specifice fiecărui stat. În 2020, a fost nevoie de câteva zile pentru confirmarea victoriei lui Joe Biden în fața lui Donald Trump, relatează ziarul francez Liberation, care prezintă totodată programul – oră cu oră – al celor mai importante evenimente anticipate din noaptea electorală din SUA. Programul este adaptat la fusul orar al României.
Programul nopții electorale
Miercuri, ora 01:00 – se închid primele secții de vot, în Indiana și Kentucky. Cele două state ar putea fi primele care își comunică rezultatele. Nu ar trebui să fie surprize, în condițiile în care sunt două bastioane republicane. Cei 19 mari electori ai lor (11 pentru Indiana și 8 pentru Kentucky) ar trebui să meargă la Donald Trump.
Ora 02:00 – Georgia și Florida spun stop vot. Acesta va fi primul eveniment major din noaptea alegerilor. În 2020, Joe Biden a câștigat la limită în Georgia și cei 16 mari electori ai săi, spre marea consternare a lui Donald Trump, acuzat că a încercat să răstoarne rezultatul votului. În ceea ce privește Florida, care îi oferă 30 de mari electori candidatului câștigător (adică al treilea stat ca număr de mari electori), este câștigată în mod tradițional de republicani și nu este considerată un stat swing. Dar sondajele de acolo indică o cursă strânsă între Trump și Harris și nu este exclusă o surpriză.
Ora 02:30 – Carolina de Nord începe să își numere voturile. Sondajele sunt extrem de apropiate în acest stat cu 16 mari electori, pe care un candidat democrat la președinție l-a câștigat doar de două ori din 1968 încoace (în 1976 și 2008). Carolina de Nord numără de obicei voturile destul de repede, dar procesul ar putea fi afectat în acest scrutin în urma schimbărilor efectuate în organizarea votului don cauza uraganului Helene.
Pennsylvania, cel mai curtat stat
Ora 03:00 – Pennsylvania, Michigan și Texas își deschid urnele de vot. Dintre toate statele swing, Pennsylvania oferă cei mai mulți mari electori, și anume 19. A fost cel mai curtat stat în campania pentru acest scrutin prezidențial, fiind vizitat de mai multe ori atât de Kamala Harris, cât și de Donald Trump. În plus, a găzduit singura dezbatere dintre cei doi candidați, în septembrie.
Pennsylvania a fost câștigată de Joe Biden în 2020 și de Donald Trump în 2016. De această dată, sondajele îi plasează la egalitate pe cei doi candidați. Numărarea voturilor riscă să dureze mai mult decât în alte state, în condițiile în care legea electorală din Pennsylvania prevede închiderea secțiilor pentru a începe numărarea buletinelor de vot prin corespondență, care au reprezentat în alegerile de la mijloc de mandat aproape un sfert din voturile din acest stat.
În Michigan (15 mari electori), în schimb, autoritățile au adoptat o nouă lege în scopul de a accelera numărarea voturilor, care a fost deosebit de lentă în 2020. Statul are particularitatea de a se întinde pe două fusuri orare, ceea ce înseamnă că rezultatele preliminare vor fi comunicate în timp ce votul va fi în curs în altă parte.
În Texas, care asigură al doilea cel mai mare contingent național de mari electori (40), rezultatele finale ar putea fi comunicate rapid datorită regulilor electorale aflate în vigoare în acest stat. Din 1980, candidatul republican a câștigat sistematic Texasul, dar democrații reușesc să reducă diferența de la un scrutin la altul.
Wisconsin și Arizona promit rezultate bune pentru democrați
Ora 04:00 – urnele se deschid pentru numărare în Wisconsin și Arizona. La fel ca în Pennsylvania, legea electorală din Wisconsin întârzie procesarea buletinelor de vot prin corespondență, mărind timpul necesar pentru numărarea acestora. Acest lucru este valabil mai ales în orașele mari, care, precum Milwaukee, sunt mai degrabă bastioane democrate. Ne putem aștepta așadar ca primele rezultate comunicate după închiderea secțiilor de vot să-i dea un ușor avans lui Donald Trump în acest stat cu 10 mari electori și unde se anunță un duel interesant pentru un mandat de senator între democratul Tammy Baldwin și republicanul Eric Hovde.
În Arizona (11 mari electori), primele rezultate comunicate se vor baza pe votul prin corespondență, care ar putea să o avantajeze pe Kamala Harris. Numărarea voturilor prin corespondență ar urma să dureze ceva timp, în mai ales în comitatul Maricopa, cel mai important din acest stat sudic, pe care democrații l-au câștigat doar de două ori în istoria Statelor Unite (inclusiv datorită lui Joe Biden 2020). Arizona, la fel ca alte nouă state, votează și într-un referendum pentru o propunere menită să protejeze dreptul la avort.
California, fără suspans
Ora 04:00 – votul se încheie în Nevada, statul swing cu cei mai puțin mari electori în joc, și anume 6. Democrații au câștigat la ultimele patru alegeri prezidențiale organizate aici. Scrutinul din Nevada se bazează pe votul prin corespondență. În timpul alegerilor de la mijloc de mandat din 2022, 80% dintre alegători au votat anticipat, prin poștă sau fizic. Buletinele de vot trimise prin poștă în ziua alegerilor pot fi numărate până la 9 noiembrie. În consecință, ar putea fi nevoie de câteva zile pentru a afla câștigătorul din Nevada.
Ora 06:00 – California, principalul furnizor de mari electori în SUA, își închide secțiile și începe numărarea voturilor. Cei 54 de mari electori de aici ar urma să fie câștigați de Kamala Harris. Din 1992 încoace, democrații au ieșit învingători de fiecare dată în California, unde Joe Biden a obținut două treimi din voturi în 2020.
Sistemul de vot și certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale
La alegerile din SUA se ţine cont de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american. Astfel, în Statele Unite, preşedintele este ales prin sufragiu universal indirect într-un singur tur de scrutin, iar alegerea Kamalei Harris sau a lui Donald Trump pentru a-i succeda lui Joe Biden depinde de un colegiu de 538 mari electori. Cu cât un stat este mai populat, cu atât numărul de electori este mai mare. În California, de exemplu, există 54 de mari electori pentru 39 de milioane de locuitori. În Wyoming, pe de altă parte, există doar 3 mari electori pentru puţin peste 586.000 de locuitori.
Marii electori sunt cei care vor vota în numele mandatului din partea electoratului pentru unul dintre cei doi candidaţi. Pentru a fi ales preşedinte, un candidat trebuie să obţină voturile a cel puţin 270 dintre aceştia. Colegiul Electoral se bazează pe principiul „câştigătorul ia totul”.
La 17 decembrie, marii electori se reunesc oficial în capitalele statelor lor respective pentru a-şi exprima votul solemn pentru preşedinte şi vicepreşedinte. Voturile trebuie să fie trimise la Washington înainte de ziua de Crăciun. La 6 ianuarie, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, voturile vor fi numărate oficial, iar preşedintele Senatului va putea anunţa rezultatul alegerilor. Învestirea celui de-al 47-lea președinte al SUA este programată pe 20 ianuarie 2025.