UPDATE 15.55: Șeful consiliului electoral turc a anunțat luni după-amiază că alegerile prezidențiale vor avea un al doilea tur de scrutin, după ce Erdogan nu a reușit să obțină majoritatea din primul tur. Șefului statului mai avea nevoie de aproximativ 0,5% pentru acest obiectiv.
Președintele YSK, Ahmet Yener, a declarat reporterilor că, cu aproximativ 35.000 de voturi rămase de numărat, Erdogan a adunat 49,51% din voturi, iar rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, 44,88%.
UPDATE 15.00: Șeful statului a reușit să își mobilizeze eficient baza electorală conservatoare și să câștige în ciuda crizei economice, inclusiv în zonele afectate de cutremurele din februarie, în vreme ce rivalul său Kemal Kiricdaroglu a performat sub așteptări.
Analiză: Cum s-a impus Erdogan în primul tur, în ciuda predicției sondajelor, și de ce e dat favorit să păstreze președinția
UPDATE 11.00: Cu puțin peste 99% din urnele de vot deschise, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a adunat 49,4% din voturi, a anunțat luni dimineață șeful consiliului electoral al țării.
Reuters îl citează pe Ahmet Yener, care a declarat că rivalul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 44,96%, iar candidatul de pe locul al treilea, Sinan Ogan, 5,2% din voturi.
Rezultatele sugerează tot mai clar că alegerile vor ajunge la un tur de scrutin pe 28 mai, deoarece niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi.
UPDATE 10.35: În timp ce Turcia așteaptă rezultatele oficiale finale ale alegerilor prezidențiale, care par să împingă lupta spre doilea tur de scrutin, unii analiști internaționali consideră că Recep Tayyip Erdogan este favorit.
Principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, a performat sub estimările sondajelor: vineri, două dintre aceste sondaje de opinie estimau că omul opoziției va depăși pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin.
Mujtaba Rahman, de la Eurasia Group, spune că Erdogan intră cu prima șansă într-un eventual tur secund.
„Erdogan are acum avantajul. A câștigat Parlamentul, în ciuda așteptărilor care sugerau altceva. A obținut rezultate mult mai bune în primul tur de scrutin prezidențial decât au prezis sondajele. Are avantajul omului aflat la putere. Din aceste motive, și multe altele, o victorie a lui Kilicdaroglu pe 28 mai este acum foarte puțin probabilă”, a scris Rahman pe Twitter.
UPDATE 09.50: Turcii s-au trezit luni dimineață fără să știe încă rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale care au tensionat întreaga țară. Consiliul Electoral nu a mai oferit noi cifre oficiale (de la ultima actualizare de duminică noapte), iar numărătoarea oficială întârzie, autoritățile invocând printre altele numărul mare de voturi din străinătate – peste un milion.
Un lucru evident din numărătoarea parțială este însă că Erdogan a avut un scor mai bun decât cel estimat de cei mai mulți analiști și că alianța sa politică este pe cale să controleze din nou parlamentul.
Cât despre scrutinul prezidențial, acesta pare să se îndrepte spre turul II.
UPDATE. Rezumatul unei zile lungi:
Recep Tayyip Erdogan s-a impus în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de duminică în fața rivalului său Kemal Kilicdaroglu, sfidând predicțiile tuturor sondajelor de opinie, care sugerau că liderul opoziției avea prima șansă.
Dar omul care conduce Turcia de 20 de ani nu a putut revendica victoria duminică noapte, iar rezultatele parțiale difuzate cu mare întârziere de Consiliul Electoral, care îl plasează sub 50%, sugerează că alegerile prezidențiale se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin, pe 28 mai.
Chiar dacă se află într-o situație fără precedent, Erdogan pare să aibă acum prima șansă la victorie peste două săptămâni, spun analiștii citați de Reuters.
Un argument puternic este acela că alianța politică construită în jurul partidului său, Justiție și Dezvoltare, alături de Mișcarea Naționalistă, pare să fi reușit să câștige din nou majoritatea la alegerile parlamentare organizate tot duminică – în jur de 322 de mandate din cele 600 ale legislativului, potrivit agenției Anadolu (Consiliul Electoral nu a oferit cifre).
Dacă aceste cifre sunt confirmate oficial, coaliția de guvernare va merge prin urmare în turul al doilea cu un avantaj numeric și psihologic.
Un lucru cert, în scenariul turului II, mai spun analiștii, este că următoarele două săptămâni vor fi complicate și extrem de tensionate. Dar și că lira și economia vor avea de suferit în urma acestei incertitudini.
UPDATE 03.15: Liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu a vorbit târziu în noapte, alături de colegii din alianță, spunând că va accepta un al doilea tur de scrutin.
„Erdogan nu a obținut rezultatul pe care și-l dorea”, a spus el, asigurând că va reuși să îl învingă pe actualul șef al statului pe 28 mai.
UPDATE 03.00: Șeful Consiliului Electoral Suprem al Turciei, Ahmet Yener, a anunțat în cele din urmă primele rezultate oficiale – datele de până acum fiind transmise de agențiile de știri.
Pe baza acestor rezultate, Erdogan este în frunte cu 49,49% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu are 44,79%.
El a spus că peste 91,93% din voturi au fost numărate, scrie BBC.
Întrebat dacă poate spune oficial dacă va exista un al doilea tur de scrutin, el răspunde: „Numărătoarea continuă”.
UPDATE 02.20: Erdogan s-a adresat suporterilor săi, la Ankara, și a spus că se află în frunte, la mare distanță, în numărătoarea voturilor. El a mai spus că este gata să se confrunte cu rivalul său în al doilea tur de scrutin, dacă va fi necesar și a asigurat că va respecta rezultatele oficiale, dar a susținut că este totuși posibil să câștige alegerile încă din primul tur, scrie The Guardian.
„Aștept aceeași maturitate democratică din partea tuturor”, a spus el, cu o săgeată către liderul opoziției, care a criticat partidul puterii și autoritățile electorale că întârzie numărătoarea voturilor.
UPDATE 01.40: În prezent, mai mult de 95% din buletinele de vot au fost numărate, potrivit celor două agenții de presă – Anadolu, de stat, și Anka, agenția privată, citate de BBC.
Anadolu spune că Erdogan are 49,52% din voturi, Kilicdaroglu îl urmează cu 44,76%.
Anka dă o cifră similară: Erdogan are până acum 49,29%, în timp ce Kilicdaroglu are 45,01%.
Ambele surse sugerează astfel că niciun candidat nu va atinge pragul de 50%.
Mai sunt însă, scrie BBC, câteva milioane de voturi de numărat.
Consiliul Electoral Suprem este cel care va anunța rezultatele oficiale, dar nu știm când se va întâmpla acest lucru.
UPDATE 01.05: După numărarea a 95% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 49,52%
Kemal Kilicdaroglu: 44,76%
Sinan Ogan: 5,28%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,44%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 00.54: Kilicdaroglu le-a vorbit reporterilor la sediul partidului său și a acuzat alianța lui Erdogan că a cerut mai multe renumărări ale votului și a întârziat totalizarea rezultatelor în bastioanele opoziției din Istanbul și Ankara.
El a susținut că, în unele cazuri, buletinele de vot au fost numărate de 11 ori, scrie New York Times.
„Țara nu are toleranță față de incertitudine”, a declarat el, adăugând: „Nu blocați voința națiunii”.
UPDATE 00.45: Primarii din Ankara și Istanbul – două personalități importante ale partidului de opoziție CHP – au susținut o altă conferință de presă.
Primarul Ankarei, Mansur Yavas, a declarat: „A mai rămas puțin timp pentru a obține toate rezultatele. Când le vom vedea, îl vom vedea pe liderul nostru, Kemal Kilicdaroglu, terminând acest tur de scrutin în frunte”.
„Ar trebui să mai spun că există o mare posibilitate să existe un al doilea tur de scrutin”, a admis el.
El a explicat că oficialii CHP din secțiile de votare îl plasează pe Kilicdaroglu la 47,7% și pe Erdogan la 45,8%, pe baza a aproximativ 69% din voturile numărate.
O evidentă diferență față de cifrele anunțate de agenția de presă Anadolu, care preia datele oficiale.
UPDATE 00.20: Alianța politică care îl sprijină pe Erdogan, cu partidul său AKP în frunte, alături de naționaliștii din MHP și alții, conduce în alegerile parlamentare de duminică cu 49,9%.
Alianța opoziției, cu CHP, partidul de centru-stânga al lui Kilicdaroglu în frunte, alături de naționaliștii din partidul Iyi, este creditată cu 35%.
O a treia alianță, sub care s-au grupat inclusiv politicienii kurzi, are în jur de 10%.
Rezultatele sunt valabile după numărarea a aproximativ 90% din voturi.
UPDATE 00.18: După numărarea a 93% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 49,63%
Kemal Kilicdaroglu: 44,63%
Sinan Ogan: 5,29%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,45%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 23.30: Ultimele date oficiale citate de televiziunea T24 arată că prezența la vot la scrutinul de duminică este de 88,19%. Votul este obligatoriu în Turcia, deși amenda stipulată de lege pentru cei care nu votează nu este aplicată.
UPDATE 23.09: După numărarea a 89% din voturi, Erdogan a coborât oficial sub 50%, ceea ce confirmă, cel puțin deocamdată, faptul că alegerile se îndreaptă spre turul II. Situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 49,94%
Kemal Kilicdaroglu: 44,3%
Sinan Ogan: 5,31%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,47%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 22.45: Erdogan stă mai prost decât acum cinci ani, când la ora aceasta era deja câștigător din primul tur al alegerilor, dar mai bine decât prevesteau sondajele, care sugerau că rivalul său se va impune, nu neapărat din primul tur.
Important este că și partidul lui Erdogan stă, deocamdată, rezonabil, la numărătoarea voturilor în alegerile parlamentare, care au avut loc tot azi. Alianța construită în jurul AKP, gruparea președintelui, are deocamdată 50,9%, după procesarea a 74% din voturi.
Alianța opoziției are doar 34,3%.
Era de așteptat ca alianța președintelui să vină pe primul loc, întrebarea este cu ce diferență și, mai ales, dacă va păstra majoritatea de care dispune acum.
UPDATE 22.38: După numărarea a 86% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 50,13%
Kemal Kilicdaroglu: 44,09%
Sinan Ogan: 5,31%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,47%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 22.35: În timp ce adversarii săi contestă rezultatele preliminare raportate de agenția de presă de stat din Turcia, președintele Erdogan avertizează pe Twitter împotriva „uzurpării voinței naționale”. El le-a cerut membrilor partidului „să nu părăsească secțiile de votare, indiferent de situație, până când rezultatele nu vor fi finalizate”.
UPDATE 22.30: Candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a postat un alt tweet în care observă cum cota de voturi a lui Recep Tayyip Erdogan a început seara la 60% și a scăzut acum la sub 50%.
El îi îndeamnă pe funcționarii electorali să rămână atenți și să nu-și abandoneze posturile în această noapte.
„Ficțiunea, care a început cu 60%, a scăzut acum sub 50%”, a scris Kilicdaroglu. „Observatorii de vot și oficialii birourilor electorale nu ar trebui să își părăsească deloc posturile. Nu vom dormi în această noapte, poporul meu. Îi avertizez pe cei de la YSK (comisia electorală), trebuie să furnizați date din provincii”, a spus el.
UPDATE 22.00: După numărarea a 80% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 50,43%
Kemal Kilicdaroglu: 43,77%
Sinan Ogan: 5,31%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,49%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 21.55: Reuters citează surse din cadrul partidului de guvernământ AKP al președintelui Recep Tayyip Erdogan și din cadrul partidului de opoziție CHP al rivalului său Kemal Kilicdaroglu, care afirmă că, pe baza rezultatelor de până acum, niciunul dintre cei doi nu va depăși pragul de 50% necesar pentru o victorie din primul tur.
Analiștii spun același lucru și își motivează estimările arătând spre performanța celui de-al treilea candidat, naționalistul Sinan Ogan, care a rămas la peste 5%.
UPDATE 21.35: După numărarea a 73% din voturi, actualul șef al statului a scăzut sub 51%, iar situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 50,91%
Kemal Kilicdaroglu: 43,28%
Sinan Ogan: 5,3%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,51%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 21.32: Primarii din Istanbul și Ankara, aliați ai liderului opoziției Kemal Kilicdaroglu, spun că este prea devreme pentru a anunța un câștigător, deoarece nu au fost numărate toate voturile.
Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a declarat că opoziția va accepta rezultatele, oricare ar fi ele. Primarul Ankarei, Mansur Yavaș, a spus la rândul său că este posibil ca Kilicdaroglu să câștige alegerile prezidențiale încă din primul tur.
Potrivit partidului de opoziție CHP, niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi, dar Kilicdaroglu conduce în prezent cu un punct procentual.
De partea cealaltă, oficialii AKP, partidul lui Erdogan, spun că președintele conduce numărărtoarea voturilor, lucru evidențiat și de datele oficiale preliminare. La sediul AKP, scrie Al Jazeera, susținătorii își exprimă speranța că actualul șef al statului ar putea câștiga, chiar din primul tur.
Analiștii spun și ei că important este scorul celui de-al treilea candidat rămas în cursă, Sinan Ogan, care pare să fi adunat peste 5% din voturi. Acest candidat al opoziției ar putea decide rezultatul votului într-un eventual al doilea tur de scrutin.
UPDATE 21.25: După numărarea a 70% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 51,06%
Kemal Kilicdaroglu: 43,12%
Sinan Ogan: 5,3%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,51%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 21.10: După numărarea a 64% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 51,4%
Kemal Kilicdaroglu: 42,7%
Sinan Ogan: 5,3%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,51%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 21.00: Reprezentanții lui Erdogan au răspuns Opoziției.
Omer Celik, un purtător de cuvânt al partidului de guvernământ AKP, al lui Recep Tayyip Erdogan, i-a acuzat pe liderii opoziției că încearcă să „asasineze voința națională”.
„Chiar înainte ca rezultatele să fie finalizate, dintr-o dată, purtătorul de cuvânt al alianței de opoziție și primarii apar la televizor. Ca de obicei, au început să spună că agenția Anadolu manipulează datele”, a observat Celik.
UPDATE 20.55: După numărarea a 61% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 51,56%
Kemal Kilicdaroglu: 42,61%
Sinan Ogan: 5,32%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,51%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 20.53: Datele prezentate de agenția oficială de știri Anadolu, preluate de multe publicații din Turcia, îl arată pe Erdogan în avantaj. Agenția privată de știri Anka îl dă pe Kilicdaroglu în frunte însă, scrie The Guardian. Iar partidul său, CHP, a declarat că, potrivit datelor sale, candidatul opoziției este în frunte și că este pe cale să depășească pragul de 50% pentru a evita un tur de scrutin și a fi declarat președinte duminică seara.
UPDATE 20.40: Erdogan are un „avantaj clar”, deocamdată, în ouă dintre zonele lovite de cutremurele din februarie – Hatay și Gaziantep, scrie site-ul Al Jazeera.
Potrivit datelor preliminare, Erdogan conduce cu 57% în Hatay și 60% în Gaziantep, potrivit postului de televiziune din Qatar.
UPDATE 20.30: După numărarea a 52% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 51,96%
Kemal Kilicdaroglu: 42,19%
Sinan Ogan: 5,33%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,53%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 20.10: După numărarea a 45% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 52,3%
Kemal Kilicdaroglu: 41,8%
Sinan Ogan: 5,34%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,55%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 20.00: Reprezentanții opoziției, Mansur Yavaș și Ekrem İmamoğlu, primarii din Ankara și Istanbul, tocmai au susținut o conferință de presă în capitala turcă, Ankara, acuzând agenția de știri de stat Anadolu că a difuzat rezultate distorsionate.
Opoziția acuză Anadolu că a difuzat mai întâi voturile numărate ale AKP, deformând astfel rezultatul general. Cel mai mare partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), desfășoară o numărătoare paralelă și spune că Kilicdaroglu este în frunte.
„Conform rezultatelor noastre, cu 23,87% din voturi numărate, Kemal Kilicdaroglu este în frunte”, a declarat Yavaș, care este și primarul Ankarei, adăugând: „Aceste date provin din toată Turcia și pot spune că suntem în față în Istanbul și Ankara”.
Însuși candidatul la președinție Kemal Kilicdaroglu a scris pur și simplu pe Twitter: „Suntem în frunte”.
UPDATE 19.50: După numărarea a 38% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 52,85%
Kemal Kilicdaroglu: 41,23%
Sinan Ogan: 5,37%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,55%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 19.45: Faik Oztrak, purtătorul de cuvânt al CHP, partidul lui Kilicdaroglu, a declarat că partidul său vede o „imagine pozitivă” în rezultatele votului și a acuzat agenția de stat Anadolu că manipulează datele pe care le primește, prezentând mai întâi rezultatele din bastioanele lui Erdogan.
„Agenția Anadolu face manipularea tradițională pentru ultima dată”, a declarat el, adăugând: „Se pare că participarea va fi la un nivel record”.
„Le cerem cetățenilor noștri să urmărească declarațiile noastre”, a adăugat el, citat de Al Jazeera.
UPDATE 19.37: După numărarea a 32% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 53,37%
Kemal Kilicdaroglu: 40,68%
Sinan Ogan: 5,39%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,56%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 19.35: La ora 16:30, deci cu jumătate de oră înaintea închiderii urnelor, prezența la vot era de 85,14%, potrivit agenției Anadolu.
UPDATE 19.30: După numărarea a 28% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 53,92%
Kemal Kilicdaroglu: 40,12%
Sinan Ogan: 5,41%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,56%
Sursa: datele agenției de presă de stat Anadolu
UPDATE 19.25: Într-o intervenție la Al Jazeera, analistul politic Ali Carkoglu a declarat că „este foarte dificil să faci predicții în acest moment”.
„Singurul lucru pe care îl pot spune în acest moment este că cifrele lui Erdogan vor scădea cel mai probabil. Și, cel mai probabil, cele ale lui Kilicdaroglu vor crește din acest moment, dar nu știm încă cu cât”, a spus el.
Carkoglu a precizat că, de obicei, rezultatele „nu se mai schimbă drastic” atunci când au fost numărate aproximativ 50% din voturi
UPDATE 19.20: Kemal Kilicdaroglu le-a cerut pe Twitter funcționarilor electorali să nu părăsească urnele de vot până la procesarea ultimului buletin.
„Vreau să fac un apel către eroii noștri, ai democrației. Să nu părăsiți niciodată urnele de vot, indiferent de situație, până la predarea ultimului proces-verbal semnat”, a spus el.
„Manifestarea completă și corectă a voinței poporului depinde de determinarea voastră. Veți vedea, va merita oboseala voastră”, a asigurat el.
UPDATE 19.00: Numărătoarea a ajuns abia la 19% din voturi, prin urmare, rezultatele nu sunt deocamdată relevante. Datele preliminare arată totuși că situația se schimbă ușor. Analiștii au declarat că Kilicdaroglu, care are un nivel ridicat de susținere în cele mai mari orașe din Turcia, va avea un scor mai mic după numărarea primelor voturi, dar ar trebui să crească pe măsură ce tot mai multe voturi sunt procesate.
După numărarea a 19% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 55,4%
Kemal Kilicdaroglu: 38,5%
Sinan Ogan: 5,39%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,5%
UPDATE 18.45: Autoritățile de la Ankara au decis să permită presei să înceapă să difuzeze rezultatele preliminare mai devreme – la ora 18.20 în loc de ora 21.00. Atenție, situația reală nu va fi clară decât peste câteva ore.
După numărarea a 12% din voturi, situația arată așa:
Recep Tayyip Erdogan: 57,5%
Kemal Kilicdaroglu: 36,7%
Sinan Ogan: 5,2%
Muharrem Ince (retras din cursă): 0,6%
UPDATE 18.20: Emre Peker, analist la EurasiaGroup, a explicat pe Twitter care este miza alegerilor. Și care este principala temă a acestui scrutin tensionat.
„În cele din urmă, vorbim despre o bătălie între continuitate și schimbare, iar economia este cel mai important motor. Erdogan a încercat cu disperare să mute dezbaterea pe teme precum terorismul/securitatea națională și valorile familiei, încercând în același timp să proiecteze o imagine de lider mondial puternic”, a explicat Peker, citat de The Guardian.
„Dar, având în vedere amploarea problemelor economice, nu are prea mult noroc – de aceea recurge la stimulente pentru a atrage alegătorii. În acest timp, Kilicdaroglu mizează pe (promisiunile privind) o mai bună gestionare a economiei, pe democrație, justiție, stat de drept și libertăți”, a adăugat el.
Corespondentul Al Jazeera a subliniat de asemenea că economia a fost principala temă electorală.
Cei care au votat cu Kilicdaroglu au spus că vor ca situația economică să se schimbe și că Kilicdaroglu ar deține cheia schimbării.
Cei care au votat pentru Erdogan au spus că au încă multă încredere în omul care a condus Turcia timp de peste 20 de ani și că această criză economică nu se limitează la Turcia, ci este mai degrabă o criză globală care a lovit întreaga întreaga lume.
UPDATE 17.40: Candidatul opoziției la președinție, Kemal Kilicdaroglu, a avut un gest preferat în tot timpul campaniei: o inimă arătată susținătorilor său.
În ziua alegerilor, un probabil alegător de-al său a devenit viral în Turcia, atunci când i-a imitat gestul, în momentul în care se afla în spatele unui aliat al lui Erdogan.
UPDATE 17.25: Erdogan s-a adresat susținătorilor săi într-o postare pe Twitter, după încheierea procesului de vot, și a cerut acestora să protejeze voturile.
„Procesul de votare a fost finalizat în întreaga țară într-un mod care corespunde democrației noastre”, a spus el.
„Acum, ca întotdeauna, este timpul să protejăm cu fermitate urnele de vot. Până la finalizarea rezultatelor, vom continua să protejăm voința poporului nostru”, a spus președintele Turciei.
UPDATE 17.05: Erdogan a sosit la Ankara pentru a urmări rezultatele alegerilor, în cadrul unei vizite neplanificate în capitala turcă, scrie Al Jazeera, care subliniază că gestul președintelui este mai degrabă neobișnuit.
Conform tradiției, președintele Erdogan votează la Istanbul – orașul său, unde s-a născut și și-a început cariera politică – și apoi merge acasă pentru a urmări rezultatele. De îndată ce rezultatele sunt cunoscute, în jurul miezului nopții, el zboară în capitală pentru discursurile necesare.
Cu toate acestea, de data aceasta, Erdogan a ajuns deja la complexul prezidențial din Ankara, mai devreme decât se aștepta, și va urmări rezultatele de la sediul partidului AKP.
UPDATE 17.00: Urnele de vot s-au închis în Turcia, în cel mai urmărit scrutin prezidențial și parlamentar al ultimelor decenii.
În condițiile în care la multe secții de votare se înregistrează cozi lungi, autoritățile au reamintit persoanelor care se află deja la coadă că li se va permite să voteze.
În cursul serii vom afla cine a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și, potențial, cine va deveni noul șef al statului. Sondajele sugerau că liderul opoziției unite Kemal Kilicdaroglu are prima șansă.
Vom afla de asemenea – deși mai probabil luni dimineață – dacă Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan va menține controlul asupra parlamentului. Ultimele sonaje sugerau că AKP ar putea rămâne pe primul loc, dar va pierde majoritatea.
UPDATE 16.13: Mai este mai puțin de o oră până la închiderea secțiilor de votare, la ora locală 17:00 (aceeași oră în România). Legislația turcă interzice comunicarea oricăror rezultate până la ora 21:00.
Până duminică seara târziu s-ar putea să aflăm dacă există un câștigător al alegerilor prezidențiale sau dacă va fi organizat un al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni.
UPDATE ora 14.40: Un fluxul mare de alegători continuă să vină la secțiile de votare la șase ore de la deschiderea urnelor, relatează Al Jazeera. Secțiile de votare se închid la ora locală 17.00 (aceeași oră în România).
UPDATE ora 12.13: Recep Tayyip Erdogan a votat la Istanbul, fiind întâmpinat de o mulțime de susținători. Președintele în exercițiu și-a exprimat votul alături de soția sa, Emine, la o secție din Uskudar, un cartier din partea asiatică a celei mai mari metropole a Turciei, relatează Al Jazeera.
„Cel mai important lucru de spus după ce am votat este că urmăresc democrația turcă începând de dimineață. Procesul continuă fără incidente sau probleme”, a declarat Erdogan, citat de CNN Turk.
Turkeys president Erdogan votes in Istanbul- @itamargalit pic.twitter.com/hfL8q5pBjh
— Heedo Abu Laban | عبد الحميد | 𓂆 (@HeedoAbuLaban) May 14, 2023
Mai multe detalii: Erdogan și Kilicdaroglu, întâmpinați cu urale de susținători, la secțiile de vot. Unul a votat în Istanbul, celălalt – în Ankara
UPDATE ora 12.00: Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziției și principalul rival al lui Recep Tayyip Erdogan, a votat într-o secție de la Școala Primară Argentina din Ankara, capitala Turciei, relatează Hurriet.
Kemal Kılıçdaroğlu has entered the school at exactly 11.30 local to cast his vote.
— Güldenay Sonumut (@Guldenay007) May 14, 2023
The school is packed full with many waiting to cast their own ballots.#Turkeyelection2023 pic.twitter.com/i6HXIbtG51
Și Sinan Ogan, al treilea candidat la alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul, tot la Anakara.
Ogan, candidatul Alianței naționaliste Ancestrale (ATA) formată din trei partide, a rămas singurul candidat la președinție care se confruntă cu cei doi rivali principali, după ce Muharrem Ince s-a retras din cursă cu câteva zile înainte de vot.
UPDATE ora 11.17: Președintele în execițiu al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, candidat pentru un nou mandat, este așteptat să voteze duminică la o școală din fieful său din Istanbul, relateaz Al Jazeera.
Candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, urmează să voteze la o secție din Ankara, potrivit aceleiași surse.
Liderul Partidului Patriei, Muharrem Ince, care și-a retras candidatura la prezidențiale cu trei zile înainte de vot, figurează încă pe buletinele de vot, care erau deja tipărite în momentul în care a anunțat că renunță la cursa electorală.
UPDATE ora 10.00: Secțiile de votare s-au deschis în Turcia la ora locală 8.00 (aceeași oră în România).
Cetățenii au început să voteze inclusiv în zonele afectate de cutremurele din luna februarie, unde au fost amenajate containere.
Locuitorii din Kahramanmaraș, epicentrul cutremurelor din 6 februarie, pot vota în zonele de containere stabilite în Școala secundară Zeki Karakız din districtul Onikisubat. Cetățenii care au venit la urne de dimineață pentru a vota, au format o coadă, relatează CNN Turk.
„Ne-am făcut datoria civică și am votat. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze țara și națiunea. Suntem victime ale cutremurului și aceste alegeri sunt triste, dar este totuși o datorie civică”, a declarat un bărbat.
Mai multe detalii: Cetățenii din zonele devastate de cutremurele din februarie votează în containere la alegerile din Turcia
***
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a stat la vârful puterii timp de peste două decenii, dar alegerile prezidențiale de azi îi oferă rivalului său, liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu, o șansă pentru a pune capăt acestei lungi domnii.
O victorie a lui Erdogan i-ar consolida viziunea asupra viitorului țării și ar solidifica sistemul prezidențial pe care l-a inaugurat, potențial oferindu-i puternicului lider șansa de a se apropia mai mult de autocrație, spun unii analiști.
Dar președintele se confruntă cu probleme interne majore, cum ar fi agravarea crizei economice, inflația în creștere și criticile privind modul în care guvernul său a gestionat răspunsul la cutremurele devastatoare din februarie.
Chiar și așa, spun comentatorii, deși sondajele arată că rivalul său este în avantaj, o victorie a lui Erdogan nu este complet exclusă, președintele dovedind în mod repetat că este capabil să își mobilizeze alegătorii.
De partea cealaltă se află rivalul său Kemal Kilicdaroglu, omul care reprezintă o coaliție de opoziție formată din șase partide politice destul de diferite, care promite finalul epocii Erdogan, repararea economiei și refacerea legăturilor cu Occidentul.
O victorie a lui Kilicdaroglu ar însemna de asemenea, conform promisiunilor din campanie, o revenire la un sistem parlamentar de guvernare.
Cum decurge votul
Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripții electorale din Turcia vor merge la urne duminică, 14 mai.
Aproximativ 3,4 milioane de alegători de peste hotare – dintre care 1,5 milioane numai în Germania – au votat deja, cel mai probabil, potrivit estimărilor.
Secțiile de votare – care sunt amenajate în școlile publice – se deschid la ora locală 8.00 în ziua alegerilor și se închid la ora 17.00. La ora 21.00, presa poate începe să anunțe primele cifre, iar rezultatele neoficiale ar trebui să înceapă să apară în orele următoare, scrie Politico.
Ora Turciei coincide cu cea a României.
Pe măsură ce o imagine mai clară a votului apare luni dimineața devreme, un candidat și-ar putea anunța victoria – deși rezultatele oficiale de la Consiliul Electoral Suprem al țării (YSK) ar putea dura câteva zile.
Dacă niciun candidat la președinție nu obține peste 50% din voturi, duminică, 28 mai, va avea loc un al doilea tur de scrutin între primii doi candidați – fără niciun dubiu aceștia fiind Kilicdaroglu și Erdogan.
Turcia se mândrește de obicei cu o prezență ridicată la vot, iar anul acesta se preconizează că va fi una dintre cele mai ridicate de până acum, un sondaj recent sugerând că ar putea fi de aproximativ 84%. De asemenea, vor fi aproape 5 milioane de persoane care vor vota pentru prima dată, iar la votul în străinătate s-a înregistrat deja o participare mai mare decât în ultimii ani.
Trei candidați au rămas în cursa prezidențială după ce Muharrem Ince, care era creditat cu 2,2% în sondaje, s-a retras zilele trecute – o mișcare care îl favorizează pe Kilicdaroglu. Sinan Ogan, un alt candidat al opoziției, este creditat cu 4,8% din voturi, dar cei doi oameni care contează cu adevărat sunt Erdogan, susținut de Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP), și Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) și reprezentantul opoziției unite.
Cine este Recep Tayyip Erdogan
Șeful statului are un atu puternic în lupta sa cu rivalii de orice fel – rezultatele obținute în primele sale mandate de premier, în anii 2000.
Erdogan a reformat în mod fundamental economia țării atunci când a preluat puterea în 2003 și a investit, de asemenea, în infrastructura și în sistemul de sănătate al țării. În primul său deceniu de mandat, a reușit să reducă la jumătate decalajul dintre gradul de prosperitate al țării sale și media OCDE.
Între 2003 și 2012, investitorii au injectat 400 de miliarde de dolari în Turcia, de peste 10 ori mai mult decât în cei 20 de ani anteriori. Economia Turciei a crescut cu până la 10% pe an.
Erdogan a reușit să pună capăt guvernării kemaliștilor, s-a asigurat că musulmanii practicanți au primit mai multe drepturi și mai multă vizibilitate. Interdicțiile privind utilizarea vălului în universitățile turcești au fost ridicate, iar în centrul Anatoliei s-a dezvoltat o nouă clasă de mijloc conservatoare.
Mulți oameni din generațiile vârstnice îi sunt încă recunoscători lui Erdogan pentru aceste realizări.
Lucrurile s-au deteriorat în ultimii ani, pe măsură ce Erdogan a introdus reforma prezidențială și a concentrat puterea în mâinile sale. Șeful statului a promovat măsuri economice criticate de economiști, care au ridicat inflația la cote dureroase, pedepsindu-i pe turci, inclusiv pe cei din baza sa electorală.
În acest timp, și în special după tentativa de lovitură de stat din 2016, a început o campanie de reprimare a opoziției, încarcerând nu doar critici politici, ci și jurnaliști, profesori sau scriitori. La pachet au venit discursul antioccidental și o apropiere pragmatică de Rusia lui Vladimir Putin.
Cine este Kemal Kilicdaroglu
Liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu s-a prezentat în campanie ca un candidat în puternic contrast cu bătăiosul șef al statului: un om al dialogului, dornic de consens cu partidele politice și gata să răspundă nevoilor tuturor claselor sociale din Turcia.
Inițial, birocratul Kilicdaroglu, un fost economist și funcționar public devenit politician era considerat elitist și deconectat de clasa muncitoare, în momentul în care a preluat controlul partidului, la fel cum era perceput chiar CHP.
În campanie, el a profitat de slăbiciunile lui Erdogan și și-a construit o imagine care pare să fi convins o parte a alegătorilor.
O mare parte din mesajele de campanie ale lui Kilicdaroglu – care au abordat problemele țării, cum ar fi creșterea prețurilor – au fost transmise din casa sa tipic turcească, specifică clasei de mijloc, și postate pe Twitter, în videoclipuri pe care unii observatori le-au numit „jurnalele din bucătărie”.
Un aparent contrast cu Erdogan care, deși se adresează clasei conservatoare, mai nevoiașe, trăiește în luxul palatului prezidențial care a fost de atâtea ori ținta criticilor săi.
Teoretic, la nivel ideologic, Kilicdaroglu se află în contrast puternic cu partidul cu rădăcini islamiste al lui Erdogan și cu baza sa conservatoare. Cu toate acestea, în ciuda înclinațiilor sale laice, candidatul opoziției și alianța sa au promis să reprezinte toate facțiunile societății.
Kilicdaroglu a promis, de asemenea, să guverneze chizbuit, prin compromis, și să întoarcă țara la democrația parlamentară.
Ce spun sondajele
Un ultim sondaj realizat de institutul Konda a arătat că sprijinul pentru Erdogan se situează la 43,7%, în vreme ce Kilicdaroglu este creditat cu 49,3%. Asta sugerează că liderul opoziției nu se va impune din primul tur, iar alegerile se vor prelungi cu o a doua rundă, pe 28 mai.
De notat însă că sondajul a fost realizat pe 6-7 mai, deci înainte de anunțul lui Ince. „Posibilitatea ca Kemal Kilicdaroglu să câștige a crescut odată cu retragerea lui Ince. Nu aș fi surprins dacă el ar obține 51%”, a declarat Bekir Agirdir, managerul Konda, pentru site-ul de știri T24, după anunț.
Rezultatele sondajului Konda au fost în mare parte în concordanță cu cifrele sugerate de alte sondaje, care îl dădeau în avantaj pe Kilicdaroglu, liderul Partidul Republican al Poporului și reprezentantul opoziției unite.
O sinteză a sondajelor de opinie din Turcia din ultima perioadă realizată de Politico – de asemenea înainte de retragerea lui Ince – sugerează într-adevăr că Kilicdaroglu are șanse să atingă sau să depășească pragul de 50% din voturi încă din primul tur și că se va impune în orice caz în al doilea tur.
Un parlament fără majoritate clară
Ce mai poate face Erdogan? Hakan Akbas, director general al Strategic Advisory Services, o companie de consultanță politică cu sediul la Istanbul, a declarat că actualul șef al statului urmărește acum să ajungă în turul doi de scrutin.
„Având în vedere cutremurele și criza economică, acesta ar fi totuși un succes pentru el”, a spus pentru Reuters analistul, care a subliniat că, în aceste condiții, rezultatele alegerilor parlamentare, care au loc tot duminică, contează foarte mult.
În cazul în care va exista un parlament fără majoritate, Erdogan ar putea să se prezinte într-un eventual tur secund de scrutin drept omul cu expriență care va aduce stabilitate.
Sondajul Konda a arătat că sprijinul pentru alianța de guvernare a lui Erdogan, construită în jurul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), se situează la 44%, cu câteva puncte procentuale în fața principalei alianțe de opoziție, creditate cu 39,9%.
Se așteaptă ca partidul prokurd HDP, care îl susține pe Kilicdaroglu la președinție, să joace un rol decisiv.
Konda a arătat că HDP, care candidează sub stindardul unui alt partid, din cauza amenințării unei interdicții judecătorești, și aliații săi de stânga sunt creditați cu 12,3% din voturi. Acest lucru i-ar lăsa pe Erdogan și pe aliații săi în minoritate.
Pe aceeași temă mai puteți citi:
- Alegeri Turcia | După mai bine de 20 de ani în fruntea țării, Erdogan poate pierde în cele din urmă puterea
- Un sondaj și o mișcare electorală neașteptată dau aripi opoziției și îl lovesc pe Erdogan, înaintea prezidențialelor de duminică
- De ce posibila cădere a lui Erdogan nu va aduce schimbarea majoră la care speră optimiștii în relația cu Rusia sau cu Occidentul
- Cei mai mulți kurzi îl susțin pe Kilicdaroglu, rivalul lui Erdogan, la prezidențiale. Sprijinul lor poate fi decisiv
Mazavalt • 15.05.2023, 00:18
UPDATE 23.09: După numărarea a 89% din voturi, Erdogan a coborât oficial sub 50%, ceea ce confirmă, cel puțin deocamdată, faptul că alegerile se îndreaptă spre turul II. Situația arată așa: Erdogan: 49,94%, Kilicdaroglu: 44,3%, Era normal sa intre sub 50% Asa cer stapani....Nu care cumva sa castige din primul tur dar nici sa piarda din primul tur....
Jumbo • 14.05.2023, 18:01
ERDOGAN PRESEDINTE!!! *** impuse de sua si occident, vesnic in opozitie! Slava Rossiaaaaaaa, slava Turcia, slava Erdogan!!!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
VolodimirZelenski • 14.05.2023, 19:41
Jumbo • 14.05.2023, 18:01
ERDOGAN PRESEDINTE!!! *** impuse de sua si occident, vesnic in opozitie! Slava Rossiaaaaaaa, slava Turcia, slava Erdogan!!!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Slava clădirile căzute la cutremure.
Mazavalt • 14.05.2023, 20:26
VolodimirZelenski • 14.05.2023, 19:41
Slava clădirile căzute la cutremure.
Alegeri prezidențiale Turcia | Rezultate preliminare: Erdogan: 52,3%, Kilicdaroglu: 41,8%, după numărarea a 45% din voturi. „Suntem în frunte” de fapt, spune Opoziția Sa ai 11% mai putine voturi si sa sustii ca de fapt conduci... Ce marmota nenea , ***.... Nu ai loc pentru toti..
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, intoleranță față de persoane cu boli/dizabilități.
Mazavalt • 14.05.2023, 20:25
VolodimirZelenski • 14.05.2023, 19:41
Slava clădirile căzute la cutremure.
Te referi la cele de la cutremurul din 1977? sau la cele din 1990? AUD?
VolodimirZelenski • 14.05.2023, 23:05
Mazavalt • 14.05.2023, 20:25
Te referi la cele de la cutremurul din 1977? sau la cele din 1990? AUD?
Cele din Turcia, din mandatul lui Erdoğan.
Mazavalt • 15.05.2023, 00:22
VolodimirZelenski • 14.05.2023, 23:05
Cele din Turcia, din mandatul lui Erdoğan.
Sunt sigur ca Erdogan este cel care l-a provocat. Stiu din surse sigure "guvernamentale" chiar, ca deh altfel sunt conspirationist, ca miscarile tectonice care au provocat prabusirea cladirilor, s-au produs in timp de Erdogan ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.