UPDATE 5 iulie. Rezultatele finale la Bac 2020 au fost publicate pe EDU.RO.

UPDATE: Rata de promovare la examenul este de 62,9%

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat este de 62,9%, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 71.4%, iar pentru promoțiile anterioare – 25.00%

Din cei 147.790 de absolvenți care au susținut examenul, au promovat 92.930. Dintre aceștia, 86.140 de candidați sunt din promoția curentă, iar 6.790  de candidați sunt din promoțiile anterioare. 

Au fost înregistrate 232 de medii de 10, potrivit comunicatului.

În ceea ce privește discplinele de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:

  • 1.927 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
  • 209 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura maternă;
  • 5.624 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 2.241 / Istorie – 3.383)
  • 6.799 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Județele cu cea mai mare rată de promovare sunt (77.8%), Sibiu (71.8%), Iași ( 71.4%) și Brașov (71.00%).

Județele în care ratele de promovare au fost sub 50%: Ilfov (32.2%), Giurgiu (42.4%), Mehedinți (47.8%) și Gorj (49.7%).

Rezultate la BAC 2020 au fost afișate pe EDU.RO

UPDATE 12.00: Rezutatele la BAC 2020 au fost afișate pe site-ul EDU.ro. Absolvenții de liceu trebuie să introducă acel cod unic primit pentru a afla ce note au obținut.

Rezultatele la BAC 2020 în fiecare județ

EDU.RO a publicat rezultatele pe județe la Bacalaureat:


Rezultatele la examenul de bacalaureat sunt publicate astăzi, până în ora 12.00, potrivit calendarului examenului care a fost aprobat de Ministerul Educației.

Examenul de bacalaureat a avut loc în perioada 22-25 iunie, când elevii au susținut probele scrise. Anul acesta, probele orale la Bac 2020 nu au mai avut loc, ca măsură de siguranță împotriva răspândirii coronavirusului.

Astfel, elevii și-au putut echivala competențele lingvistice și digitale. Pentru competențele digitale, acestea au fost echivalate cu media aritmetică a mediilor anuale la materia TIC din clasele a IX-a și a X-a. Elevii care nu au făcut disciplina TIC în liceu au dat proba de competențe digitale după o procedură a CNEE din 2019.

Pentru competențele de comunicare în limba română s-a făcut media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română. Aceeași procedură a fost aplicată și pentru competențele de comunicare într-o limbă străină.

Cum afli nota la Bac 2020 prin codul unic

Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta rezultatele la Bac 2020 vor fi anonimizate. Elevii se vor putea identifica pe liste cu ajutorul unui cod unic pe care l-au primit în timpul examenelor.

Pe site-ul bacalaureat.edu.ro, unde vor fi afișate online notele, elevii vor introduce codul unic în câmpul specificat și vor putea vedea rezultatele.

Dacă elevii pierd codul unic, acesta poate fi recuperat, pentru că școala are evidența în catalogul Centrului de examen. Astfel că, la nevoie, elevului îi va fi comunicat codul cu care poate accesa rezultatele.

Când și unde se depun contestațiile la Bac 2020

Imediat după publicarea rezultatelor la Bac, elevii nemulțumiți vor putea să depună contestații. Astăzi, ei pot să depună contestații de la ora 16.00 la 20.00, precum și mâine, între orele 8.00 și 12.00.

Anul acesta, contestațiile la Bac 2020 pot fi depuse și online, pe adresa de e-mail oficială a instituției unde a fost susținut examenul de bacalaureat.

Condiții pentru a promova examenul de bacalaureat 2020

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea
  • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise

Cum sunt corectate lucrările la Bac 2020

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației:

(1) În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

(2) În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare şi se procedează astfel:

– preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

– după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare dintre cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori;

– preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.

(3) În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează cu respectarea prevederilor alin. (1) şi (2). În situaţia în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluţionare a contestaţiei, este calculată cu respectarea prevederilor alin. (1) şi (2).

Când se publică rezultatele finale la Bac 2020

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat 2020, contestațiile vor fi soluționate în perioada 1-4 iulie, iar rezultatele finale la Bac 2020 vor fi publicate pe 5 iulie.

Rezultatele la Bac 2020 sunt anonimizate, iar elevii le vor putea accesa folosind codul unic primit în momentul susținerii examenelor.

Sesiune specială Bac 2020. Când au loc examenele

Anul acesta, va fi organizată o a doua sesiune de bacalaureat pentru elevii care nu s-au putut prezenta la prima sesiune din cauza COVID-19. La fel ca și la evaluarea națională, la examenele din acest an nu au putut participa elevii care au avut temperatura mai mare de 37,3 grade.

Când au loc examenele din sesiunea specială Bac 2020:

  • 6 iulie 2020 – Limba şi literatura română – proba E a) – proba scrisă
  • 7 iulie 2020 – Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
  • 8 iulie 2020 – Proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E d) – proba scrisă
  • 9 iulie 2020 – Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

Primele rezultate la Bac 2020, sesiunea specială, se vor afișa pe 10 iulie. Rezultate finale vor fi publicate pe 12 iulie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News