Cuprins:
Între sondajele exit-poll și rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din 2024 pot să apară diferențe, așa cum s-a întâmplat și în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Atunci, sondajele exit-poll i-au dat în turul doi pe Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.
Peste noapte, numărătoarea oficială a BEC a răsturnat cifrele. Candidații care au avut cele mai multe voturi sunt Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Calendarul pentru alegerile parlamentare 2024
- 30 noiembrie, ora locală 7:00: începerea primei zile de votare în străinătate.
- 30 noiembrie, ora locală 21:00: închiderea primei zile de votare în străinătate.
- 30 noiembrie ora locală 21:00-23:59: continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21:00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare.
- 1 decembrie, ora 7:00: începerea votării în ţară. Începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate.
- 1 decembrie, ora 21:00: încheierea votării în ţară. Încheierea celei de-a doua zi de votare în străinătate.
- 1 decembrie, ora locală 21:00-23:59: continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21:00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare.
Cum și ce votăm la alegerile parlamentare 2024
Alegerile parlamentare sunt procesul prin care cetățenii români cu drept de vot își aleg reprezentanții în Parlamentul României.
La alegerile parlamentare se vor alege membrii Camerei Deputaților și ai Senatului.
Concret, vor fi aleși 330 de deputați, care vor avea un mandat de 4 ani și care votează legi, proiecte de buget și alte legi importante, și 136 de senatori, care vor avea un mandat de 4 ani, cu rol similar cu al deputaților.
Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pe care vor fi listate partidele politice și candidații independenți care concurează pentru locurile din Parlament.
Alegătorul va pune ștampila în dreptul partidului alianței alese. Buletinul de vot va fi introdus apoi în urnă.
Sursa: AFP
Cum sunt aleși senatorii și deputații, la alegerile parlamentare din 2024
Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Sistemul electoral este unul proporțional, membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții.
Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.
Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori.
Parlamentul este format din două Camere: Camera Deputaților – cu 330 de deputați și Senatul – cu 136 de senatori.
Ce votăm, de fapt, la alegerile parlamentare 2024
Alegerile parlamentare sunt procesul prin care cetățenii români cu drept de vot își aleg reprezentanții în Parlamentul României.
Alegerile parlamentare se țin o dată la 4 ani și sunt făcute printr-un sistem de reprezentare proporțională cu vot în colegii uninominale.
Parlamentul României are rolul de a adopta sau de a respinge legi, pe care ulterior le înmânează președintelui statului pentru aprobare, publicare ori intrarea în vigoare a unui proiect de lege votat.
Senatul este camera superioară a Parlamentului României, în timp ce Camera Deputaților este camera inferioară.
Parlamentul din România este bicameral și adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare.
Parlamentul este organul legislativ suprem, care are rolul de a elabora și adopta legi, de a aproba bugetul de stat, de a controla activitatea Guvernului și de a ratifica tratatele internaționale.
Cum arată buletinele de vot la alegerile parlamentare 2024
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat modelele pentru buletinele de vot care vor fi folosite la alegerile parlamentare 2024, pentru Senat și Camera Deputaților, scrutin care are loc duminică, 1 decembrie, de Ziua Națională a României.
Românii, atât cei din țară, cât și din diaspora, urmează să voteze la alegerile parlamentare senatorii și deputații care vor ocupa, timp de patru ani, cele două Camere ale Parlamentului, respectiv Senatul și Camera Deputaților.
La alegerile parlamentare din 2024, s-au înscris 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale.
Membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții.
Care sunt criteriile pentru a deveni parlamentar
Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor și vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat.
Potrivit Constituției, au dreptul de a fi alese persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în România, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice.
Lista completă de candidați pentru alegerile parlamentare 2024
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!