UPDATE 13:33 – Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat că de anul școlar viitor elevii ar putea primi punctaje în loc de coduri la Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Măsura – ca „să poată fi traduse mai ușor în progresul elevului”. În plus, învățătorii ar putea corecta lucrările digitalizat, așa cum este în prezent la evaluarea pentru clasa a VIII-a și la examenul de Bacalaureat, a mai spus ministra Ligia Deca după afișarea rezultatelor de la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a 2024.

UPDATE 12:49 – La Evaluarea Națională din 160.467 candidaţi înscriși s-au prezentat la toate probele 152.903 prezența fiind de 95,3%. Din cei 152.903 de candidaţi prezenți, un număr de:

  • 113.708 candidaţi (74,4%) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5
  • 39.195 candidaţi (25,6%) au obţinut medii mai mici ca 5
  • 65 candidaţi au obţinut media 10

UPDATE 12:41 – 65 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a au media 10 la Evaluarea Națională 2024, potrivit datelor comunicate de Ministerul Educației. Acestea sunt rezultatele înainte de contestații. În 2023, au fost 429 de medii de 10, iar în 2022 numărul elevilor cu medie maximă a fost de 221.

UPDATE 12:04 – Rezultatele la Evaluarea Națională au fost publicate pentru fiecare județ!

UPDATE 11:40 – Școlile au fost anunțate că există situații în care corectarea lucrărilor de la Evaluarea Națională nu a fost încă finalizată, potrivit surselor Edupedu.ro. Conform acelorași surse, este posibil ca termenul de afișare să difere de cel anunțat inițial.

Unde și la ce oră sunt publicate rezultatele la Evaluarea Națională 2024

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2024, înainte de contestații, vor fi afișate astăzi, 3 iulie, până în ora 14.00, potrivit Ministerului Educației.

Listele publicate în centrele de examen și pe site-ul edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media. Peste 160.000 de elevi au fost înscriși la Evaluarea Națională 2024.

Ministrul Educației, Ligia Deca, va prezenta azi la ora 12:00 rezultatele de la Evaluarea Națională 2024, anunță Ministerul. Instituția precizează că astăzi, 3 iulie, la ora 12:00, organizează o “conferința de presă susținută de ministrul Educației, Ligia Deca”, potrivit edupedu.ro.

Rezultate Evaluare Națională 2024 pe județe

Cum afli notele la Evaluarea Națională 2024 după codul unic

Rezultatele la Evaluarea Națională 2024 sunt anonimizate, adică nu vor fi afișate numele și prenumele elevului, ci un cod unic aferent fiecărui candidat.

Fiecare elev care a susținut Evaluarea Națională 2024 a primit la prima probă o foaie care conține următoarele informații: codul unic aferent candidatului, școala de proveniență, numele și prenumele, CNP-ul și județul.

Practic, este nevoie de codul individual și astfel fiecare candidat își va putea vedea rezultatele pe baza acestuia. Elevii care au pierdut codul primit în examen vor afla notele la școală.

Când se pot depune contestațiile pentru notele de la Evaluarea Națională 2024

Absolvenții de clasa a VIII-a nemulțumiți de notele obținute vor putea depune contestații în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16.00-19.00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8.00-12.00), acestea putând fi transmise şi prin mijloace electronice.

În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Soluţionarea contestaţiilor se va face între 4 şi 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale la Evaluare Naţională 2024 este programată pe 9 iulie.

Vezi și cum arată un model de contestație la Evaluarea Naţională 2024!

Media de la Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu

Media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu, începând din 2023. Ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea la liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Excepţia de la acestă regulă o reprezintă unităţile din învăţământul liceal vocaţional. Astfel, pentru profilul artisticpentru profilul sportiv şi pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează în felul următor:

  • (3 APT + MA)/4 = MFA,

unde:

APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

  • (APT + MA)/2 = MFA,

unde:

APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

  • 0,2 MA + 0,8 NP = MFA,

unde:

NP = nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele limba şi literatura română şi matematică; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.

Când are loc repartizarea computerizată, potrivit calendarului de admitere la liceu 2024

Potrivit calendarului, admiterea la liceu 2024 are loc între 11 și 12 iulie şi între 15 şi 22 iulie, când elevii, împreună cu părinții, completează fișele de opțiuni pentru înscrierea la liceu, iar repartizarea computerizată are loc pe data de 24 iulie.

Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați se va face între 25 și 30 iulie.

Între 31 iulie şi 2 august 2024, Comisia de admitere județeană/ a municipiului București va rezolva situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Cum se face repartizarea computerizată în învățământul liceal în cazul candidaţilor cu medii egale

Pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  • nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  • nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  • nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Sursa foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News