O singură medie de 10

UPDATE ora 14.00: Un singur absolvent de gimnaziu din județul Prahova a reușit să obțină media 10 la Evaluarea Națională din 2024, potrivit primelor rezultate publicate de Ministerul Educației pe portalul evaluare.edu.ro. Este vorba despre un elev al Colegiului Național „Mihai Viteazu” din Ploiești.

În top se află și alți doi absolvenți care au obținut note de 10, dar doar la Limba și Literatura Română, în timp ce la Matematică au reușit performanța să obțină 9.90, respectiv 9.85. Sunt elevi ai unor licee de renume din județ, Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina și Colegiul Național „I.L. Caragiale” din Ploiești.

Alți 720 de elevi prahoveni au fost notați cu medii peste 9, cei mai mulți absolvenți ai unor unități de învățământ din Ploiești și Câmpina. 

De remarcat este rezultatul spectaculos al unui elev care a urmat cursurile școlii profesionale din comuna prahovană Starchiojd, evaluat cu nota 9.90 la proba de Limba și Literatura Română și 9.65 la Matematică, media finală fiind 9.77. Este o performanță, având în vedere că astfel de note sunt obținute în general de elevi ai școlilor de prestigiu.

Scumpiri enorme în România. Comparație 2020 vs 2025: mâncarea costă cu 49% mai mult, gazele, cu 84%. Economiștii dau vina pe măsurile statului
Recomandări
Scumpiri enorme în România. Comparație 2020 vs 2025: mâncarea costă cu 49% mai mult, gazele, cu 84%. Economiștii dau vina pe măsurile statului

Cea mai mică medie din Prahova, 1.55

La polul opus se află rezultate catastrofale obținute de peste 100 de elevi prahoveni, evaluați cu note între 1 și 3 la ambele probe.

Astfel, conform sursei citate, 8 elevi din Prahova au obținut media sub 2 la Evaluarea Națională 2024, iar alți 124 de absolvenți de gimnaziu au fost notați cu note între 2 și 3 atât la Limba și Literatura Română, cât și la Matematică.

Cel mai slab rezultat la Evaluarea Națională din Prahova a fost raportat la Școala Gimnazială „Învățător Radu Ion” din comuna Albești Paleologu, unde un elev a obținut media 1.55.

Ca în fiecare an se pare că examenul la Matematică a fost mai dificil, înregistrându-se chiar situații în care un elev de la Școala „Ienăchiță Văcărescu” din Ploiești a dat pur și simplu foaia de examen goală, primind doar un punct din oficiu, în timp ce la Română a fost notat cu 2.65.

Conform informațiilor publicate pe portalul evaluare.edu.ro, la Evaluarea Națională 2024, în județul Prahova s-au înscris 5.880 de elevi, dintre care 175 nu s-au prezentat la niciuna dintre probele de examen.

Elevii claselor a VIII-a au susținut săptămâna trecută examenele scrise la Limba și Literatura Română și Matematică, iar astăzi au aflat primele rezultate la Evaluarea Națională 2024, înaintea contestațiilor.

SUA iau în calcul recunoașterea Crimeei drept teritoriu rusesc pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Recomandări
SUA iau în calcul recunoașterea Crimeei drept teritoriu rusesc pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Începând din 2023, media din clasele V-VIII nu mai este luată în calcul la admiterea la liceu, astfel că ierarhizarea se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea Naţională. Elevii nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații la Evaluarea Națională 2024.

***

Articolul inițial:

Elevii claselor a VIII-a au susținut săptămâna trecută examenele scrise la limba și literatura română și matematică, iar astăzi află primele rezultate la Evaluare Națională 2024.

Notele vor fi afișate pe site-ul Ministerului Educației pe edu.ro, în secțiunea specială Rezultate Evaluare Națională 2024 și pe pagina de internet a Inspectoratului Școlar Judeţean Prahova. Accesarea acestora se face prin intermediul unui codul unic de candidat, primit de fiecare elev în parte după prima probă scrisă de la Evaluare Națională 2024.

Începând din 2023, media din clasele V-VIII nu mai este luată în calcul la admiterea la liceu, astfel că ierarhizarea se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea Naţională.

Elevii nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații la Evaluarea Națională 2024.

Rezultatele la Evaluare Națională 2024 în Prahova, anonimizate

Rezultatele la Evaluare Națională 2024 sunt anonimizate pentru a respecta prevederile Uniunii Europene privind protecția datelor personale. Codul unic al candidatului este codul anonimizat individual care înlocuiește numele și prenumele candidatului și care este distribuit acestuia la prima proba susținută de la Evaluarea Națională 2024.

Ce pedepse au primit polițiștii acuzați că au omorât un om în Autogara Pitești
Recomandări
Ce pedepse au primit polițiștii acuzați că au omorât un om în Autogara Pitești

În acest sens, fiecare candidat a primit un cod individual, în baza căruia își va putea vedea rezultatele. Elevii au primit la începutul examenelor de la Evaluarea Națională 2024 o foaie pe care erau trecute informațiile: codul unic aferent candidatului, școala de proveniență, numele și prenumele, CNP-ul și județul.

Pe site-ul edu.ro va fi publicată lista rezultatelor examenului de Evaluare Națională 2024. Aceasta cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „absent”/„eliminat din examen”, după caz.

Elevii și părinții lor pot folosi codul unic de candidat, pentru a accesa site-ul edu.ro și pentru a verifica notele obţinute la cele două probe.

Calendarul afișării rezultatelor la Evaluare Națională 2024

  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 3 iulie 2024 (orele 16.00 – 19.00): Depunerea contestațiilor;
  • 4 iunie 2024 (orele 8.00 – 12.00): Depunerea contestațiilor;
  • 4-9 iulie 2024: Soluționarea contestațiilor;
  • 9 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale, după soluționarea contestațiilor.

Cum se fac contestațiile la rezultatele de la Evaluare Națională 2024

După afișarea rezultatelor la Evaluare Națională 2024, în intervalul orar 16.00-19.00 și în cursul zilei de mâine, de la 8.00 la 12.00, elevii din Judeţul Prahova pot depune contestații.

Pentru a face o contestație, elevii, alături de unul dintre părinți sau tutore legal, trebuie să completeze o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Vezi și: Cum se depun contestații Evaluare Națională 2024 și cum arată un model de contestație

Când are loc repartizarea computerizată, potrivit calendarului de admitere la liceu 2024

După finalizarea examenelor și afișarea rezultatelor finale, începe etapa admiterii la liceu.

Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a va avea loc pe 24 iulie.

Completarea fișelor de înscriere la liceu are loc în perioadele 11-12 iulie și 15-22 iulie 2024. Pe 24 iulie sunt afișate rezultatele repartizării computerizate, urmând ca depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați să se realizeze între 25 și 30 iulie.

Între 31 iulie şi 2 august 2024, Comisia de admitere județeană/ a municipiului București va rezolva situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Cum se calculează media de admitere la liceu 2024

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională 2024.

Excepţia de la acestă regulă o reprezintă unităţile din învăţământul liceal vocaţional. Astfel, pentru profilul artisticpentru profilul sportiv şi pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează în felul următor:

  • (3 APT + MA)/4 = MFA,

unde:

APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

  • (APT + MA)/2 = MFA,

unde:

APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

  • 0,2 MA + 0,8 NP = MFA,

unde:

NP = nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele limba şi literatura română şi matematică; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.

Cum se face repartizarea computerizată în învățământul liceal în cazul candidaţilor cu medii egale

Pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • media generală de absolvire a claselor a V-a—a VIII-a;
  • nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  • nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  • nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Rezultate Evaluare Naţională 2024 pe judeţe

   

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Băsescu, schimbată total în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Unica.ro
Elena Băsescu, schimbată total în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Uluitor ce s-a aflat despre fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria nu are o meserie ușoară, fiind căutată chiar și de clienți din străinătate. Detalii neștiute ies la iveală
Viva.ro
Uluitor ce s-a aflat despre fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria nu are o meserie ușoară, fiind căutată chiar și de clienți din străinătate. Detalii neștiute ies la iveală
Secretul neștiut din familia Cataramă. Ce spune Adina Alberts despre sora ei, care s-a călugărit acum 30 de ani. Cât a suferit în dragoste Daniela: “A fost un șoc pentru familia noastră și foarte mulți ani nu am reușit să ne revenim”
Libertateapentrufemei.ro
Secretul neștiut din familia Cataramă. Ce spune Adina Alberts despre sora ei, care s-a călugărit acum 30 de ani. Cât a suferit în dragoste Daniela: “A fost un șoc pentru familia noastră și foarte mulți ani nu am reușit să ne revenim”
Cum s-a destrămat apărarea ucraineană din Kursk. Momentul care a întors sorții în favoarea rușilor
Adevarul.ro
Cum s-a destrămat apărarea ucraineană din Kursk. Momentul care a întors sorții în favoarea rușilor
Începe bătălia pentru averea de 80 de milioane de dolari a lui Gene Hackman, în urma dezvăluirilor șocante din testamentul actorului. Ce au declarat avocații
Elle.ro
Începe bătălia pentru averea de 80 de milioane de dolari a lui Gene Hackman, în urma dezvăluirilor șocante din testamentul actorului. Ce au declarat avocații
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Câţi români au pensii de peste 5.000 de lei
Observatornews.ro
Câţi români au pensii de peste 5.000 de lei
Horoscop 18 martie 2025. Vărsătorii se consumă foarte mult și nu întotdeauna cu rost, în special în problemele legate de finanțele personale
HOROSCOP
Horoscop 18 martie 2025. Vărsătorii se consumă foarte mult și nu întotdeauna cu rost, în special în problemele legate de finanțele personale

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI