UPDATE 12.57: Notele finale la examenul de Bacalaureat 2021 au fost publicate pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

În urma contestațiilor, numărul mediilor de 10 a crescut de la 112 la 146. Numărul elevilor care au obținut notele maxime la examenul de Bacalaureat este mult mai scăzut decât în 2020, când 232 de absolvenți au avut media 10.

UPDATE ora 10.55. Lista notelor finale la Bac 2021, după contestații, va fi publicată la ora 13.00, pe bacalaureat.edu.ro și la avizierele unităților de învățământ, a anunțat Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro. La aceeași oră va fi organizată și o conferință de presă pe această temă, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu, potrivit aceleiași surse.


Pe 5 iulie au fost publicate primele rezultate la Bac 2021. Potrivit datelor comunicate de Ministerul Educației, pentru promoția curentă, rata de promovare este 73,9%. Pentru toate promoțiile, rata cumulată de promovare (înainte de contestații) se situează la 67,8%.

Rezultatele finale, de după contestații, la Bacalaureat 2021 vor fi publicate tot în format anonimizat, ca și primele rezultate la Bac 2021 – pe liste nu mai sunt afișate numele și prenumele elevului, ci un cod unic aferent fiecărui candidat.

Un număr de 56.000 de contestații au fost depuse după prima sesiune a examenului de Bacalaureat, anunță Ministerul Educației, mai puțin decât anul trecut: 62.790.

„Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia”, se precizează în metodologia de organizare a examenelor.

Fiecare elev a primit la începutul examenelor o foaie pe care erau trecute informațiile: codul unic aferent candidatului, școala de proveniență, numele și prenumele, CNP-ul și județul.

La afișarea rezultatelor de la examene, pentru a afla notele obținute la Bacalaureat 2021, tot ce trebuie să facă elevii este să caute pe liste codul unic.

Cum s-au recorectat lucrările pentru care s-au depus contestații

Conform metodologiei, lucrările s-au secretizat și recorectat, iar după terminarea evaluării, preşedintele comisiei de contestaţii a analizat notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial.

Regulile arată că:

  • în situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii;
  • reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând baremul şi toate procedurile de evaluare;
  • nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii.

Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Condiții pentru a promova examenul de Bacalaureat 2021

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Eliberarea diplomei de
Bacalaureat

Diplomele de Bacalaureat vor fi completate și semnate în termen de cel mult 10 zile de la terminarea examenului de Bacalaureat. Totuși, diplomele pot fi eliberate, la cerere, candidaților care au promovat examenului în sesiunea iunie-iulie 2021 înainte de afișarea rezultatelor finale, dar numai după finalizarea perioadei de depunere a contestațiilor.

Prioritate la eliberarea diplomei de Bacalaureat au candidații care urmează să se înscrie în viitorul apropiat la unități de învățământ superior ce condiționează prezentarea acestui document.

Când are loc sesiunea de toamnă Bac 2021

Potrivit calendar Bac 2021, sesiunea de toamnă, pentru elevii care nu au promovat în prima sesiune, are loc în perioada august-septembrie:

  • 19 – 26 iulie 2021 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen
  • 16 august 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
  • 17 august 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă (Matematică sau Istorie)
  • 18 august 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă (Geografie, Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, Economie, Psihologie, Sociologie, Filosofie, Logică)
  • 19 august 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă

Când se afișează rezultatele la Bac 2021, sesiunea august-septembrie

  • 31 august 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise
  • 31 august 2021 – orele 12.00 – 18.00 – depunerea contestațiilor
  • 1- 3 septembrie 2021 Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie 2021 Afișarea rezultatelor finale

 
 

Urmărește-ne pe Google News