Rezultate finale Bacalaureat 2024 – Rata de promovare la sesiunea din vară a crescut cu 1,8% după contestații

UPDATE ora 14.25: Rata de succes la sesiunea din vară a examenului de bacalaureat 2024 a crescut cu 1,8% după soluționarea contestațiilor, a transmis vineri, 12 iulie, Ministerul Educației.

„În urma soluționării contestațiilor, rata de succes în sesiunea iunie – iulie 2024 a crescut cu 1,8% pe ansamblul tuturor promoțiilor: de la 76,4% la 78,2%. Comparativ cu procentele din sesiunile iunie – iulie din ultimii doi ani (75% – 2023 și 75,2% – 2022), se remarcă un progres de 3%”, a anunțat instituția condusă de Ligia Deca.

Mai precis, după soluționarea contestațiilor depuse (51.373), 101.725 de candidați au promovat Bacalaureatul 2024, cu 2.354 de candidați mai mult față de rezultatele inițiale (99.371 de candidați).
Citeşte întreaga ştire: Rezultate finale Bac 2024. Rata de promovare la sesiunea din vară a crescut cu 1,8% după contestații

Rezultate finale Bacalaureat 2024 – notele după contestații

UPDATE 12.31 – Rezultatele finale la BAC 2024 au fost afișate de edu.ro Vezi pe hartă ce notă ai luat după contestație!

Rezultate finale Bac 2024 - Notele după contestații au fost publicate pe edu.ro. Câți liceeni au obținut medie de trecere
109 milioane de lei, bani dați de partide pentru presă și propagandă în prima jumătate din anul 2024 | ANALIZĂ
Recomandări
109 milioane de lei, bani dați de partide pentru presă și propagandă în prima jumătate din anul 2024 | ANALIZĂ

La fel ca primele rezultate ale Bacalaureatului, și acestea vor fi publicate în format anonimizat, absolvenții de liceu având un cod specific pe care trebuie să îl introducă pe platforma online pentru a-și putea afla notele. Rezultatele se afișează și la avizierele școlilor.

Absolvenții de liceu participanți la examenele de Bacalaureat 2024 au depus aproximativ 51.000 de contestații, potrivit datelor Ministerului Educației. Numărul de note contestate este mai mic decât anul trecut cu circa 3.000. La sesiunea de vară BAC 2023 au fost depuse peste 54.600 de contestații.

Primele rezultate de la Bacalaureat 2024

Potrivit primelor rezultate de la Bacalaureat 2024, anunțate de Ministerul Educației pe 8 iulie, rata de promovare a fost de 81,5%. Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat într-o conferință de presă că județele cu cea mai mare rată de promovare pentru candidații din seria curentă sunt: Cluj (88,9%), Galați (88,5%) și Brăila (87,5%), iar 39 dintre candidați au obținut media 10 la Bac.

„Pentru toți candidații – promoția curentă plus candidații din seriile anterioare – rata de promovare este de 76,4%, față de 72,8% în 2023 și 73,3% în 2022. Pentru seria curentă, rata de promovare înainte de contestații este de 81,5%, față de 78,4% în 2023 și 78,3% în 2022”, a anunțat Ligia Deca.

EXCLUSIV | Noul manager interimar al Spitalului „Sf.Pantelimon” este Răzvan Jitianu, medic primar chirurgie generală
Recomandări
EXCLUSIV | Noul manager interimar al Spitalului „Sf.Pantelimon” este Răzvan Jitianu, medic primar chirurgie generală

„Dintre candidații din promoția curentă care au promovat examenul de Bacaluareat, respectiv care au obținut media notelor peste 6, cei mai mulți se situează în tranșa de medii 8 – 8,99, adică 32,77%. 29,9% au obținut medii între 9 și 10, 23,78% au obținut medii între 7 și 7,99 și 13,5%, medii între 6 și 6,99. 39 de candidați au obținut media 10”, a mai spus Ligia Deca.

Cum afli notele la Bac 2024 prin codul unic, pe EDU.RO

Rezultatele la Bac 2024 sunt anonimizate din 2020 pentru a respecta directivele europene de protecție a datelor cu caracter personal. Fiecare candidat a primit un cod unic pe baza căruia va putea să verifice notele pe care le-a obținut la examen.

Pentru a afla rezultatele la Bac 2024, care vor fi afișate în format anonimizat (fără numele și prenumele candidatului), elevii vor folosi codul unic pe care l-au primit la începutul examenelor.

„Comunicarea rezultatelor obținute la examenul național de Bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia”, se precizează în metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat de anul acesta.

Cutremur puternic în zona Banatului. Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe a fost resimțit
Recomandări
Cutremur puternic în zona Banatului. Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe a fost resimțit

Pentru comunicarea notelor obținute la examenul național de Bacalaureat, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de Bacalaureat, care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „reușit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”, după caz.

Astfel, elevii care vor să vadă ce rezultate au obținut la Bac 2024 trebuie să caute pe listele afișate la avizierele unităților de învățământ codul primit la prima probă a examenelor.

Candidații care vor să verifice notele online trebuie să acceseze secțiunea dedicată rezultatelor de pe site-ul bacalaureat.edu.ro și să introducă în căsuța corespunzătoare codul unic.

Cum se calculează notele la Bac 2024

Potrivit metodologiei, fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori. În cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire.

În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori este mai mare de 1 punct, președintele comisiei de Bacalaureat nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării. După finalizarea recorectării lucrării, se elimină cea mai mare și cea mai mică notă și se face media dintre cele două rămase.

Cum se calculează notele la contestații la BAC 2024

După depunerea contestațiilor, se urmează aceeași pași ca și în cazul primei etape de notare. Dacă diferența dintre nota inițială și cea de după reevaluare este mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori.

Nota finală se calculează și în acest caz prin eliminarea extremelor și apoi ca medie aritmetică a celor două note rămase. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Ce rezultate trebuie să ai la Bac 2024 pentru a promova

După publicarea rezultatelor, elevii nemulțumiți de note pot depune contestații la rezultatele de la Bac 2024, în aceeași zi, până la ora 18.00. Contestațiile se soluționează în perioada 4-6 iulie 2024, iar rezultatele finale la Bac 2024 vor fi afișate în data de 7 iulie.

Pentru a fi declarat promovat la examenul de Bacalaureat, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă susținută, iar media notelor la Bacalaureat trebuie să fie minimum 6.

Media la Bac 2024 se calculează ca medie aritmetică a notelor obținute la cele trei probe scrise. O veste bună pentru elevii care obțin media 5,99 la Bacalaureat este că aceasta va fi rotunjită la 6,00, deci candidații vor promova examenul.

După afișarea rezultatelor la Bac 2024, absolvenții nemulțumiți de notele obținute, pot face contestație.

Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.

Eliberarea diplomei de Bacalaureat

Diplomele de bacalaureat vor fi completate și semnate în termen de cel mult 10 zile de la terminarea examenului de Bacalaureat. Totuși, diplomele pot fi eliberate, la cerere, candidaților care au promovat examenului în sesiunea iunie-iulie 2024 înainte de afișarea rezultatelor finale, dar numai după finalizarea perioadei de depunere a contestațiilor.

Prioritate la eliberarea diplomei de bacalaureat au candidații care urmează să se înscrie în viitorul apropiat la unități de învățământ superior ce condiționează prezentarea acestui document.

Calendar Bac 2024 – sesiunea de toamnă 2024

  • 15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

Calendarul probelor de evaluare a competențelor:

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

Calendarul probelor scrise:

  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă Afișarea rezultatelor la sesiunea de toamnă

Când se afișează rezultatele la Bac 2024, sesiunea de toamnă

  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
  • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Medic de terapie intensivă din Franța, despre doctorițele arestate: „Cu sau fără noradrenalină rezultatul ar fi fost același”
Știrileprotv.ro
Medic de terapie intensivă din Franța, despre doctorițele arestate: „Cu sau fără noradrenalină rezultatul ar fi fost același”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Catinca Roman l-a arătat în sfârșit pe tatăl fiicei sale, fost stripper și coregraf. Calina și tatăl ei s-au reunit, iar poza cu ei doi a stârnit un val de reacții
Libertateapentrufemei.ro
Catinca Roman l-a arătat în sfârșit pe tatăl fiicei sale, fost stripper și coregraf. Calina și tatăl ei s-au reunit, iar poza cu ei doi a stârnit un val de reacții
Țara din Europa în care există stații de autobuz false. Indiferent cât aștepți, mijlocul de transport nu vine niciodată. Mulți români le-au văzut, dar nu le-au știut povestea
FANATIK.RO
Țara din Europa în care există stații de autobuz false. Indiferent cât aștepți, mijlocul de transport nu vine niciodată. Mulți români le-au văzut, dar nu le-au știut povestea
„S-a închis în cameră și plânge!”. Sabrina Voinea, devastată de verdictul TAS! Mama gimnastei, dialog printre lacrimi cu GSP
GSP.RO
„S-a închis în cameră și plânge!”. Sabrina Voinea, devastată de verdictul TAS! Mama gimnastei, dialog printre lacrimi cu GSP
Cartierul care a dispărut de pe harta Bucureștiului. Avea case valoroase, prăvălii și o lume aparte. Oamenii de aici au fost vânduți de autorități
FANATIK.RO
Cartierul care a dispărut de pe harta Bucureștiului. Avea case valoroase, prăvălii și o lume aparte. Oamenii de aici au fost vânduți de autorități
Amanda Bynes, de nerecunoscut la 14 ani de când a renunțat la Hollywood. Problemele de sănătate mintală, drogurile și operațiile estetice au schimbat-o dramatic / FOTO
Unica.ro
Amanda Bynes, de nerecunoscut la 14 ani de când a renunțat la Hollywood. Problemele de sănătate mintală, drogurile și operațiile estetice au schimbat-o dramatic / FOTO
Şefa gimnasticii, anunţ de ultimă oră despre verdictul în cazurile Sabrina Voinea şi Ana Bărbosu! "Nu am dorit să lungim această problemă" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Şefa gimnasticii, anunţ de ultimă oră despre verdictul în cazurile Sabrina Voinea şi Ana Bărbosu! "Nu am dorit să lungim această problemă" | EXCLUSIV
Rezultate peste aşteptări la JO 2024. Câte medalii a obţinut Team România la Paris
Observatornews.ro
Rezultate peste aşteptări la JO 2024. Câte medalii a obţinut Team România la Paris
Horoscop 11 august 2024. Balanțele au oportunitatea de a reconstrui, pe baze mult mai sănătoase, relații pe care le-au crezut distruse
HOROSCOP
Horoscop 11 august 2024. Balanțele au oportunitatea de a reconstrui, pe baze mult mai sănătoase, relații pe care le-au crezut distruse

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI