Cuprins:
Notele după contestații la Evaluarea Națională 2024
UPDATE 12.00: Au fost afișate Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024, după contestații.
***
Candidații nemulțumiți de rezultatele de la Evaluarea Națională 2024 au putut depune contestații la centrele de examen sau le-au transmis electronic, în zilele de 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00).
Peste 27 de mii de contestații au fost depuse la Limba română, Matematică și Limba maternă de la Evaluarea Națională 2024, potrivit datelor Ministerului Educației.
„Nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”, precizează Ministerul Educației.
Cum se stabilește nota finală după recorectarea lucrărilor
În cazul în care, după recorectare, diferență de notare față de nota inițială este mai mare de un punct, în plus sau în minus, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori.
Nota finală este cea acordată de cea de-a doua comisie de contestații.
Primele rezultate de la Evaluarea Națională 2024
La Evaluarea Națională din 160.467 candidaţi înscriși s-au prezentat la toate probele 152.903, prezența fiind de 95,3%. Din cei 152.903 de candidaţi prezenți, un număr de:
- 113.708 candidaţi (74,4%) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5
- 39.195 candidaţi (25,6%) au obţinut medii mai mici ca 5
- 65 candidaţi au obţinut media 10.
Cum se calculează media de admitere la liceu
Pentru admiterea la liceu, nu mai este luată în calcul media claselor V-VIII, începând din 2023. Media de admitere a absolvenților clasei a VIII-a este media generală la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probe.
Absolvenții instituțiilor de învățământ vocaționale vor susține și probe de aptitudini, iar notele obținute vor fi luate în calcul pentru stabilirea mediei de admitere la liceu.
1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la Liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:
(3*APT + MA)/4 = MFA unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.
2. Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:
(APT + MA)/2 = MFA unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.
3. Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:
0,2 MA + 0,8 NP = MFA unde: NP = nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele limba și literatura română şi matematică.
Calendarul admiterii la liceu 2024
În şi 11 şi 12 iulie, precum şi între 15 și 2 iulie 2024, elevii, împreună cu părinții, completează fișele de opțiuni pentru înscrierea la liceu, iar repartizarea computerizată are loc pe data de 24 iulie.
Etapa a doua a repartizării computerizate începe în 12 august, iar repartizarea va avea loc în perioada 19-20 august.
Cum se departajează elevii cu medii de admitere egale
O schimbare faţă de anul trecut este aceea că, la admiterea la liceu în 2024, media gimnazială va fi primul criteriu de departajare pentru elevii cu medii egale de admitere, şi nu nota la proba de limba şi literatură română, cum era anterior, informează edupedu.ro. Până în 2023, media generală de aboslvire a claselor a V-a – a VIII-a era ultimul criteriu de departajare.
Astfel, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.
b) nota obţinută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor Art.10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate la punctele a)-d) egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.