- La examenul din 2023, după anunțarea primelor rezultate, în Timiș au fost 19 note de 10, ajungându-se la 20 de medii maxime după contestații.
- În 2024, numărul acestora a scăzut la 1. Iar singura medie de 10 din județ a fost obținută de Fabian Ionel-Cristea, care a vorbit cu Libertatea despre planurile sale.
„Mă bucur pentru că am o notă unică. Sunt foarte mulțumit”, mărturisește Fabian, pentru Libertatea, după aflarea rezultatelor. Fabian, al cărui tată este preot și a cărui mamă este educatoare, spune că ultimul an școlar a fost unul greu, plin de provocări, dar „cu ajutorul Lui Dumnezeu, al profesorilor și al părinților”, a reușit.
A făcut meditații din clasa a VII-a
„Am avut niște profesori foarte buni și cred că asta a contat cel mai mult. Sunt la Liceul Pedagogic din Timișoara încă din clasa pregătitoare și tot timpul profesorii au fost foarte buni și m-au învățat tot ce știu. Fără doamna de Română și cea de Matematică n-aș fi putut ajunge aici. Au avut un rol foarte important în evoluția mea ca elev”, mai spune absolventul de 10, care a beneficiat și de ore de Română și Matematică în particular începând cu clasa a VII-a.
Materia preferată a lui Fabian este Matematica. Spune că îi place „foarte mult”, iar din acest motiv vrea să continue studiile la „Carmen Sylva”, profilul Matematică-Informatică. „Mi-ar plăcea să fiu un arhitect sau să lucrez în domeniul IT”, spune adolescentul.
Adolescentul spune că ales să nu participe la olimpiade pentru a se putea concentra pe școală. „Din clasa a VII-a am început să îndrăgesc matematica și m-am bazat mai mult pe școală. Am vrut să fac ceva bine. Nu am vrut să fac două lucruri și să nu-l fac pe niciunul la fel de bine cum vreau eu”, spune Fabian.
Cum s-a pregătit pentru Evaluarea Națională
Elevul de la „Carmen Sylva” explică și modalitatea în care s-a pregătit pentru Evaluarea Națională. „În vara de dinainte de clasa a VIII-a am început să lucrez foarte mult. Am făcut 40 de modele la Matematică și 20 de modele la Română”, dezvăluie tânărul absolvent.
Fabian spune că pregătirea pentru primul mare examen din viață nu l-a împiedicat să aibă o viață socială și să se bucure de timpul liber.
„Nu am renunțat la nimic. Timpul liber a fost timp liber, dar cât am stat acasă am încercat să fac cât de mult pot să învăț și să fiu perseverent. Am ieșit și cu prietenii în oraș și m-am simțit bine. Nu a fost un chin clasa a VIII-a”, mai spune adolescentul timișorean.
Fabian mărturisește că pe calculator nu s-a jucat aproape deloc, iar telefonul l-a folosit doar ca să socializeze cu prietenii. „Asta m-a ajutat pentru că nu am fost stresat. M-am simțit tot timpul bine cu ei și la școală. Datorită colegilor pe care i-am avut am mers cu drag la școală”, explică timișoreanul.
„Nu există materii nefolositoare”
Elevul de la „Pedagogic” spune că, deși s-a concentrate pe Matematică și Română, nu a neglijat nici celelalte materii, având în cursul anilor medii apropiate de 9,9.
„Nu există materii nefolositoare. Există doar materii de care nu suntem noi interesați. Fiecare materie are elevul care este atras de ea, care să atingă performanțe în ea și care să o iubească. Profesorii de la celelalte materii ne-au susținut și ne-au înțeles. Au acceptat că acest an (n.r. – clasa a VIII-a) trebuie să ne concentrăm pe Română și Matematică.
Fabian mărturisește că răsplata supremă pentru zecele curat obținut la Evaluarea Națională este să fie cu părinții săi și sora mai mică.
„O să petrec foarte mult timp împreună cu familia, o să călătorim și o să facem lucrurile care ne fac să ne simțim bine, dar nu am stabilit ceva clar”, spune tânărul.
Adolescentul nu se vede plecând din România: „Nu vreau să plec din țară pentru că nu consider că îmi va fi mai bine. Prefer să rămân în țară și să evoluez alături de cei dragi mie”.
Rezultate tot mai slabe în Timiș
Calculele Inspectoratului Școlar Județean Timiș arată că notele de la Evaluarea Națională au scăzut în fiecare din ultimii trei ani.
Astfel, în anul școlar 2021-2022 peste 80% dintre absolvenții de clasa a VIII-a au luat peste 5. În 2022-2023 procentul a scăzut la aproape 76%, iar în acest an a fost de 73%.
„Sunt mai multe explicații. Una poate fi aceea că au făcut școala online în clasele a V-a și a VI-a. Altă explicație este că în anii anteriori o parte din materie a fost scoasă din subiectele de la Evaluarea Națională”, a declarat, pentru Libertatea, inspectorul școlar general adjunct al județului Timiș, Cosmin Hogea.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!