Cuprins:
Referendum în București
Primarul general al Municipiului București vrea ca și cetățenii să decidă cum vor fi distribuiți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector, cum se vor emite autorizații de construire, dar și dacă va fi implementat un program de prevenire a consumului de droguri în școli.
Concret, aproape 1,8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la trei întrebări:
- Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?
Prezență la vot în București
Secțiile de votare s-au deschis duminică la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cei care sunt la coadă.
La ora 17:00, prezența la vot a bucureștenilor a depășit pragul de 30%. Astfel, 536.883 de români cu domiciliul în cele șase Sectoare ale Capitalei și-au exercitat dreptul la vot.
La ora 16:00, peste 474.00 de bucureșteni au votat în cadrul referendumului, ceea ce reprezintă 26,6% prezență la vot. Astfel, condiția de prezență pentru validarea rezultatelor este aproape atinsă, fiind necesară 30% prezență de vot.
La ora 15:00, votaseră peste 414.000 de bucureșteni, adică puțin peste 23% prezența la vot.
La ora 14:00, mai mult de 350.000 de bucureșteni au votat pentru referendum, adică 19,59% prezență la vot.
La ora 13:00, peste 278.000 de bucureșteni își exprimaseră opțiunea pentru referendumul din Capitală, respectiv 15,56% prezență la urne.
La ora 12:00, peste 207.000 de bucureșteni votaseră pentru referendum, adică puțin sub 12%.
La ora 10:00, în Capitală au votat peste 85.000 de bucureșteni, adică mai de puțin de 5%, potrivit datelor legate de prezența la vot.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a votat în jurul orei 9:30.
„Am votat pentru referendumul local pentru ca Bucureştiul să devină un oraş ordonat, guvernabil, administrabil, cu o alocare a banilor acolo unde trebuie şi mai ales, (…) cum votez întotdeauna, împotriva mafiei imobiliare”, a spus Nicuşor Dan, la ieșirea din secția de votare.
„Când am plecat eu de acasă, votaseră 40.000 pentru referendum şi cam 44.000 pentru alegerile prezidenţiale în Bucureşti”, a mai spus primarul Capitalei.
Ca să fie validat acest referendum, prezența la vot trebuie să fie de cel puțin 30% din numărul celor înscriși pe listele electorale, adică circa 550.000 de oameni.
În București sunt organizate 1.289 de secții de votare, iar alegătorii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid.
Rezultatele referendumului
Referendumul local este consultativ, iar rezultatele vor fi centralizate și validate până pe 28 noiembrie.
Nicușor Dan speră ca votul să sprijine inițiativele legislative în Parlament: „Parlamentul va decide dacă integrează sau nu aceste modificări în legislație.”
Pentru buna desfășurare a votului au fost tipărite 5,6 milioane de buletine.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!