Pentru şefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) s-au înscris doar doi candidaţi – Daniel Horodniceanu, actualul procuror-şef al instituţiei, care vrea să rămână în funție, dar şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, care au susţinut interviurile vineri, 11 mai, în prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader, cel care va și face anunțul final.
„Mi-a plăcut foarte mult că au citit proiectul de management. Mi-au pus întrebări foarte bune, pertinente, cred că am răspuns corect, o să vedem pe 14 (mai – n.r.)”, a declarat Horodniceanu, după interviu, citat de Agerpres.
Cu toate acestea, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a fost băgat în corzi de Tudorel Toader. Vezi ce l-a întrebat la interviul pentru această funcție.
Candidaţii au întocmit un proiect managerial privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de procuror-şef al DIICOT.
Ei trebuiau să depună şi cel puţin 10 lucrări pe care le-au întocmit în compartimentele în care şi-au desfăşurat activitatea, în ultimii cinci ani, precum şi ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale.
Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Există, însă, și posibilitatea de a nu face vreo propunere, mai ales că ministrul Justiției, Tudorel Toader declara vineri, înainte de interviurile celor doi candidați, că se astepta să se înscrie mai mulți posibili porcurori-șefi ai DIICOT. În acest caz, procedura s-ar putea relua de la depunerea candidaturilor.
CITEȘTE ȘI… VIDEO/Dan Bittman și povestea nudului furat de la el din casă, recuperat după mulți ani