Cercetătorii americani de la Universitatea Carnegie Mellon și de la Universitatea din Pittsburgh și-au unit eforturile în primăvară și au demarat un studiu care să arate care este profilul persoanelor reticente la vaccinare. 

Specialiștii au lansat un sondaj adresat unui număr de 5.121.436 de milioane de cetățeni americani adulți, care să fie chestionați în legătură cu intenția lor de a se vaccina. Cei care au răspuns cu „probabil” sau „cu siguranță, nu” au reprezentat 35,6% din total și au fost clasificați ca fiind „reticenți la vaccinare”. 

În ciuda unei campanii reușite de vaccinare, autoritățile Statelor Unite au constatat că există un procent destul de important de persoane care ezită să se vaccineze și care poate periclita atingerea pragului de imunizare în masă. 

Pe această temă au existat multe dezbateri publice cu privire la modalitățile prin care pot fi convinși cei care ezită să se imunizeze, au fost lansate multe acuzații conform cărora creșterea numărului de cazuri pozitive ar fi determinată în primul rând de susținătorii lui Trump, mai puțin educați, care refuză vaccinarea. Cifrele arătau faptul că infectările cu tulpina Delta erau mai multe în statele „roșii” ale SUA în care și ratele de vaccinare erau printre cele mai scăzute.

Rezultatul studiului universitar, finalizat la sfârșitul lunii august, chestionează însă în mod puternic o parte din aceste teorii. Concluziile au confirmat faptul că există o corelație puternică între statele care l-au sprijinit pe Trump la alegerile din 2020 și un procent mare de „reticenți la vaccin”. 

Însă repartizarea persoanelor „ezitante” în funcție de nivelul de educație relevă un grafic în formă de „U”, care arată existența a două grupuri de „reticenți la vaccin”: cei mai puțin educați și supereducați. Mai mult, la extreme, grupul celor care au absolvit cel mult un liceu este de 20,8%, mai mic față de cel al doctoranzilor, care reprezintă 23,9% din totalul „reticenților”.

Cei mai puțini refractari la vaccinare provin din rândul celor care dețin un master (8,3%), licențiații de învățământ superior reprezintă 11%, iar 18,3% au terminat un colegiu, echivalentul liceului de la noi.

Dacă toți cei reticenți la vaccinare ar fi împărțiți în două categorii, în cei fără studii superioare și cei cu studii superioare, primii reprezintă doar 39,1% din total, în timp ce ceilalți sunt majoritari, cu 60,9%.

Ezitarea la vaccinare în SUA, în funcție de nivelul educației

Ce-i determină să nu se vaccineze?

Din totalul de ezitanților, 50% au motivat refuzul de a se vaccina cu teama de efectele secundare și lipsa de încredere în vaccinul anti-COVID, 33% nu au încredere în Guvern, iar restul au spus că așteaptă să vadă dacă sunt în siguranță cei care s-au vaccinat deja.

Sondajul, care s-a întins pe o durată de 4 luni, a mai relevat faptul că o parte dintre cei cu un nivel mai scăzut de educație s-au răzgândit ulterior și s-au vaccinat, în timp ce supereducații, foarte greu.

„Din păcate, cei mai sceptici în legătură cu vaccinarea sunt și cei mai învățați dintre noi și cel mai greu de convins în această privință”, au concluzionat cercetătorii americani.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News