Vladimir Putin s-a bucurat de o primire fastuoasă la Phenian, în cadrul primei vizite din ultimii 24 de ani a liderului de la Kremlin în Coreea de Nord.

În cadrul vizitei de stat, Putin și Kim Jong Un au semnat un tratat de parteneriat strategic cuprinzător, care prevede asistenţă reciprocă în caz de „agresiune”. Acordul a fost semnat după ore de discuții la Phenian.

„Tratatul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede, printre altele, asistenţă reciprocă în caz de agresiune împotriva unei părţi la tratat”, a declarat Putin presei după semnarea documentului.

Vladimir Putin și Kim Jong Un au făcut o tură cu o limuzină rusească Aurus, cu Putin la volan, în timpul întâlnirii lor de la Phenian, pe 19 iunie 2024. Foto: Profimedia

Nu este clar ce formă ar putea lua acest sprijin și nici nu se cunosc detaliile acordului.

Preşedintele rus a descris acordul ca fiind „defensiv”, invocând dreptul Coreei de Nord de a se apăra, și a adăugat că Rusia „nu va exclude cooperarea tehnico-militară” cu Phenianul, potrivit TASS.

La rândul său, Kim Jong Un a descris pactul drept „cel mai puternic tratat” semnat vreodată între cele două țări, care va ridica relația Rusia-Coreea de Nord la „rangul unei alianțe”.

De asemenea, Kim a spus că pactul va duce la o cooperare politică, economică și militară mai strânsă între Coreea de Nord și Rusia.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Vizita lui Putin în Coreea de Nord a fost urmărită îndeaproape de SUA și Coreea de Sud, pe fondul îngrijorării că cooperarea militară în creștere între statele izolate, lovite de sancțiuni, ar putea stimula efortul de război al Kremlinului în Ucraina și ar putea crește tensiunile în peninsula coreeană.

La Washington, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că vizita lui Putin a scos în evidență încercările „disperate” ale Rusiei „de a dezvolta și de a consolida relațiile cu țările care îi pot oferi ceea ce are nevoie pentru a continua războiul de agresiune pe care l-a început împotriva Ucrainei”.

Urmărește-ne pe Google News