Testele arată cinci probleme pe care România trebuie să le rezolve, printre acestea numărându-se absenţa unui standard comun cu cel al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în privinţa cutremurelor, dar şi lipsa scenariilor privind comportarea Camerei Principale de Control în cazul unui accident cu topire totală de zonă activă şi avarie a anvelopei reactorului, informează Hotnews.ro.
Printre punctele forte ale centralei de la Cernavoda se mentioneaza proiectul robust, redundanta si diversitatea sistemelor electrice si a surselor de alimentare cu apa de racire, precum si rezistenta la accidente severe, se arata intr-un raspuns transmis HotNews de catre Cantemir Ciurea-Ercau, director in cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).
Raportul Comisiei Europene menţionează 5 recomandări pentru România, care vizează în principal continuarea acţiunilor deja iniţiate de Cernavodă şi de CNCAN.
Recomandare 1: Absenta unui nivel seismic comparabil cu nivelul SL-1 al IAEA, care sa conduca la oprirea centralei si la inspectii se considera ca un aspect critic, tinand cont ca probabilitatea de producere a unor cutremure mari pe durata de viata a centralei este foarte ridicata (intervalele de producere ale cutremurelor din zona seismica Vrancea sunt de 50 de ani pentru cutremure cu magnitudinea mai mare de 7.4 pe scara de magnitudine a momentului seismic). Se sugereaza ca autoritatea de reglementare sa implementeze norme adecvate in acest sens.
Recomandare 2:  Raportul furnizeaza doar putine informatii despre marjele de siguranta pana la aparitia efectelor de tip „cliff-edge”si puncte slabe si nu exista informatii despre considerarea unor imbunatatiri suplimentare a protectiei la seism. Se propune continuarea lucrului in acest domeniu si se recomanda ca CNCAN sa obtina programe de calitate de la titularii de autorizatie si sa asigure urmarirea implementarii acestora).
Recomandare 3:  Se sugereaza imbunatatirea protectiei volumetrice a cladirilor care contin echipamente cu functii de securitate nucleara localizate in camerele de la subsol. De asemenea, se sugereaza ca autoritatea de reglementare sa considere efectuarea unor inspectii de rutina alestructurilor de protectie impotriva inundatiilor.
Recomandare 4: S-a evaluat situatia radiologica in Camera Principala de Comanda si in Camera Secundara de Comanda pentru ocuparea acestora in diferite situatii de accident dar nu s-a evaluat si pentru cazul unui accident cu topire totala de zona activa si avarie a anvelopei reactorului (sau pentru depresurizare initiata voluntar). Analiza situatiei radiologice din Camera Principala de Comanda trebuie sa continue (de exemplu cu implementarea unui circuit inchis de ventilatie, cu alimentare cu oxigen.
Recomandare 5:  Sunt necesare studii suplimentare pentru managementul accidentelor severe pentru starile de oprire ale centralei)

Urmărește-ne pe Google News