În cel de-al doilea discurs public de când a devenit șef al Serviciului Secret de Informații, în 2020, Richard Moore a spus că există puține perspective ca forțele ruse să preia din nou inițiativa în Ucraina.
Vorbind la ambasada britanică din Praga, Moore a comparat situația din Ucraina cu Primăvara de la Praga din 1968, când tancurile sovietice au înăbușit reformele ce vizau liberalizarea regimului comunist autohton.
„Martori la venalitatea, conflictele interne şi incompetenţa brutală a liderilor lor – factorul uman în cea urâtă formă -, mulţi ruşi se confruntă cu aceleaşi dileme ca predecesorii lor în 1968″, a spus șeful MI6.
„Îi invit să facă ce au mai făcut şi alţii în aceste ultime 18 luni şi să dea mâna cu noi. Uşa noastră este mereu deschisă… Secretele lor vor fi în siguranţă şi vom lucra împreună pentru a încheia această vărsare de sânge”, a adăugat Moore.
Atât în discursul său, cât și într-un interviu ulterior, Moore a declarat că revolta armată de luna trecută a fondatorului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a expus „decăderea inexorabilă” a „autocrației instabile” a lui Putin.
„Dacă vă uitați la comportamentul lui Putin în acea zi, Prigojin a început ca un trădător la micul dejun, a fost grațiat până la cină și două zile mai târziu a fost invitat la ceai. Sunt unele lucruri pe care chiar și șeful MI6 le găsește puțin dificil de interpretat”, a spus Moore.
„Nu cred că ai avea nevoie de toate resursele MI6 pentru a concluziona că există fracturi profunde în elita rusă din jurul lui Putin”, a precizat șeful spionilor britanici.
De asemenea, el a spus că este optimist în ceea ce privește contraofensiva Ucrainei. Moore a descris decizia Iranului de a furniza Moscovei drone pentru conflictul din Ucraina ca fiind „inconștientă”, spunând că aceasta a provocat certuri interne la cel mai înalt nivel al regimului de la Teheran.
Moore a vorbit, de asemenea, despre provocările reprezentate de inteligența artificială (AI). Echipele sale o folosesc pentru a-și spori activitatea, inclusiv pentru a întrerupe fluxul de arme către Rusia, dar a spus că regimurile autoritare o folosesc pentru a răspândi știri false și dezinformare.
„Mă aștept ca din ce în ce mai mult să ni se încredințeze sarcina de a obține dovezi despre modul în care statele ostile folosesc inteligența artificială în scopuri dăunătoare, nesăbuite și lipsite de etică”, a spus el.
În ciuda atenției acordate Rusiei, Moore a declarat că serviciul său a alocat cele mai multe resurse pentru problemele reprezentante de amenințarea Chinei.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
bituca • 19.07.2023, 21:30
Razboi intre o inteligenta artificiala cu o alta inteligenta artificiala? Hmmm.