Potrivit legii, pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver, România trebuie să înregistreze o rată de refuz mai mică de 3%, în anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023), aceasta fiind de 8,79%, cea mai scăzută înregistrată vreodată.

Șefa diplomației române spune că, în prezent, „informaţiile pe care le avem sunt unele pozitive, dar mai avem o lună” până la obținerea unor date exacte.

„Imediat după (30 septembrie – n.r.), deci, practic în octombrie, vom avea o primă indicaţie a ratei de refuz. Aşa cum am spus, semnalele sunt pozitive, dar cum mai avem (o lună – n.r.). (…) Imediat după aceea, Departamentul de Stat va prezenta o informare Departamentului de Securitate Internă. Aceştia vor evalua împreună nu numai rata de refuz, ci şi stadiul cooperării în materie, toate acestea vor fi prezentate ulterior Congresului şi să sperăm practic că anul viitor – vedem foarte clar în funcţie de procedură – vom putea să călătorim fără vize în Statele Unite. Aceasta este obiectivul comun. Lucrăm intens în această perioadă”, a declarat Luminița Odobescu.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News