Magistraţii au admis cererea Avocatului Poporului, care susţinea că toate consiliile locale care au emis hotărâri pe baza cărora autovehiculele parcate neregulamentar puteau fi ridicate de pe stradă de către aşanumiţii hingheri şiau depăşit atribuţiile.
Concret, spuneau reprezentanţii instituţiei, singura entitate care poate emite metodologii este Guvernul României, iar orice altă suprapunere legală nu-şi poate produce vreun efect.
Dosarele în lucru, câştig de cauză
Demersurile Avocatului Poporului au venit după ce zeci de mii de români au plătit în jur de 150 de euro pentru a-şi recupera maşinile ridicate de “hingheri”. Asta, pe lângă amenda primită de la Poliţie pentru parcare neregulamentară.
Acum, “hingherii”, care primiseră contracte de la primării pentru ridicările de vehicule, rămân fără obiect de activitate, ca urmare a deciziei de ieri. În paralel, instanţele de judecată care au în lucru dosare între municipalitate şi şoferii care au parcat neregulamentar sunt obligate prin aceeaşi hotărâre să le dea câştig de cauză celor din urmă.
Pentru a evita însă abuzurile din partea conducătorilor auto, soluţia identificată de Avocatul Poporului ar fi aceea ca Guvernul să emită o hotărâre care să stabilească regulamentul de aplicare a măsurilor contravenţionale privind parcările neregulamentare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro