„Evoluţia rămâne pozitivă, dar alegem să aşteptăm să vedem cum afectează situaţia varianta Delta”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă premierul Erna Solberg.
Riscul unei redeschideri prea rapide este, între altele, ca varianta Delta să poată genera un al patrulea val în acea parte a populaţiei care nu este vaccinată, în grupurile de persoane care nu au primit decât o singură doză şi în grupurile vulnerabile cu un sistem imunitar slăbit.
Premierul Erna Solberg:
Norvegia a ținut în mare parte epidemia de COVID-19 sub control. Țara a propus ridicarea treptată a restricțiilor în patru etape, iar pe 18 iunie a declanșat-o pe a treia. Teoretic, acum, urma să treacă la ultima etapă – o revenirea cvasitotală la normalitate.
Guvernul a ales însă să-şi acorde mai mult timp în contextul propagării virusului Delta, în mod special contagioasă şi care, potrivit premierului Erna Solberg, ar putea deveni dominantă în ţară „în câteva săptămâni”.
„Este important să frânăm această evoluţie”, a afirmat şefa guvernului.
Circa 63,6% din populaţia adultă a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID în Norvegia.
Ţara scandinavă, cu 5,4 milioane de locuitori, a vaccinat până acum 63,6% din populația adultă cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer/BioNTech şi Moderna.
Norvegia a renunţat la vaccinul AstraZeneca şi inoculează cu Johnson & Johnson numai persoanele care doresc acest lucru, din cauza efectelor secundare rare, dar grave, pe care aceste vaccinuri le pot provoca.
Varianta indiană, denumită Delta, mult mai contagioasă decât alte tulpini ale coronavirusului, a fost confirmată în peste 90 de state, dintre care 23 la nivel european.
Tulpina Delta este cu 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, cea britanică, aceasta din urmă fiind cu 50% mai contagioasă decât tulpina inițială din Wuhan.
Astfel, varianta Delta este responsabilă pentru creșterea numărului cazurilor de infectare în mai multe state din Europa, unde ar putea deveni tulpina dominantă în următoarele săptămâni.
Același lucru s-ar putea întâmpla și în România, unde Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că „în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta”.