Daniel Morar a povestit în recent apăruta sa carte un episod din 2016, când a avut o discuție la Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis. 

Morar era judecător la Curtea Constituțională. El scrie în carte că era conștient că CCR va vota pentru eliminarea ofițerilor SRI din anchetele penale, „o situație anormală, care dura de 20 de ani”. Dar, spune Morar, în calitate de fost magistrat a anticipat că, pentru o perioadă de tranziție, vor fi probleme în anchete, pentru că nicio instituție nu avea capacitatea tehnică, umană și organizatorică de a replica ce făcea SRI în materie de interceptări. A vrut să discute asta cu Iohannis.

„Președintele și-a făcut apariția după bătaia unui gong”

Ajuns la Cotroceni, într-o sală în care l-a așteptat pe șeful statului, a fost uimit în fața ceremonialului care a precedat intrarea lui Klus Iohannis. 

„Președintele și-a făcut apariția după bătaia unui gong și anunțul solemn, dintr-o boxă, privind sosirea sa”, a povestit Morar în carte.

„Oprea intra însoțit de Maior”

Joi, la emisiunea pe care Ionuț Cristache o realizează la „Evenimentul Zilei”, ziaristul l-a avut invitat pe Silviu Predoiu. Fostul șef SIE a spus că el însuși a fost martorul unui ritual asemănător cu cel relatat în carte, repetat de multe ori. „La cine?”, a întrebat, mirat, realizatorul. „Ridicați-vă în picioare! Intră domnul vicepremier, profesor și generaaaal Gabriel Oprea”, a răspuns Predoiu. 

Fostul șef SIE a spus că „asta se întâmpla la conferințe, la recepții, la diverse activități”. Ziaristul a accentuat ridicolul situației. „Gabriel Oprea?”, a întrebat Cristache. „Da, Gabriel Oprea. Eu nu mă ridicam în picioare. Dar avem  toți avem o responsabilitate pentru așa ceva”, a explicat Predoiu.

Foarte des, Gabriel Oprea era anunțat în acest fel și intra însoțit de un alt personaj, care și el era anunțat: Vine domnul ambasador George Maior, directorul SRI

Silviu Predoiu:

Despre cartea lui Morar, Predoiu a spus că „ar fi important să nu lăsăm lucrurile așa. Dacă mărturiile acestea rămân la nivel de „A scris unul o carte”, nu e bine pentru noi. Statul are instituții care pot reacționa, așa cum se întâmplă în alte țări în fața unor astfel de mărturii”, a încheiat Predoiu.

Urmărește-ne pe Google News